Autor Wątek: Człowiek w masce (na rowerze)  (Przeczytany 57047 razy)

Offline Mężczyzna hansglopke

• Miasto: Zduńska Wola
  • Na forum od: 22.02.2013
Odp: Człowiek w masce (na rowerze)
« 10 Paź 2020, 15:20 »

St. asp. Szubska: Możemy zastosować przyłbicę, która jest bardziej komfortowa.

Wiadomo. Wielokrotnie przetestowane.

https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/7d/25/548bee27cca46_o_large.jpg
"Rower do ultra musi być przede wszystkim wygodny. Reszta jest mniej ważna."  - Turysta

Offline Mężczyzna zly-sze

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 19.09.2019
« 10 Paź 2020, 17:33 »

ROZPORZĄDZENIE RADY MINISTRÓW z dnia 9 października 2020 r
§ 27.
1. Do odwołania nakłada się obowiązek zakrywania, przy pomocy odzieży lub jej części, maski, maseczki, przyłbicy albo kasku ochronnego, o którym mowa w art. 40 ust. 1 ustawy z dnia 20 czerwca 1997 r. – Prawo o ruchu drogowym (Dz. U. z 2020 r. poz. 110, 284, 568, 695, 1087 i 1517), ust i nosa:
(...)
3. Obowiązku określonego w ust. 1 i 2 nie stosuje się w przypadku:
(...)
11) sędziego, trenera oraz osoby uprawiającej sport;
(...)

Offline Mężczyzna latant

• Miasto: Ożarów Maz.
  • Na forum od: 19.04.2014
« 10 Paź 2020, 23:22 »
Zgodnie z informacjami na stronie:
https://www.gov.pl/web/koronawirus/aktualne-zasady-i-ograniczenia

Sekcja SPORT I REKREACJA

TRENINGI NA OTWARTEJ PRZESTRZENI I WSPÓŁZAWODNICTWO SPORTOWE
Osoby uprawiające sport nie muszą nosić maseczek.

Jest nowa zasada:

TRENINGI NA OTWARTEJ PRZESTRZENI I WSPÓŁZAWODNICTWO SPORTOWE

Osoby uprawiające sport wyczynowo są zwolnione z obowiązku zakrywania ust i nosa.

Z tego obowiązku nie są zwolnione osoby, które uprawiają sport rekreacyjnie, chyba, że np. biegają na terenie lasów, parku, zieleńca, ogrodu botanicznego, ogrodu zabytkowego, rodzinnego ogródka działkowego i plaży.

Offline Mężczyzna marcin_g

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 04.06.2018
« 11 Paź 2020, 01:20 »
Jest nowa zasada:

Osoby uprawiające sport wyczynowo są zwolnione z obowiązku zakrywania ust i nosa.

Z tego obowiązku nie są zwolnione osoby, które uprawiają sport rekreacyjnie,

no to teraz:
https://prawosportowe.pl/a/pojecie-sportu-wyczynowego-w-prawie-unii-europejskiej

Sport wyczynowy jest formą działalności sportowej nakierowana na rywalizację, gdzie nadrzędnym celem jest osiągnięcie jak najlepszego wyniku na różnych szczeblach i poziomach rywalizacji. Dodatkowym wymogiem jest przestrzeganie określonych reguł współzawodnictwa oraz zorganizowanie w ramach systemu instytucjonalnego (...) W ramach sportu wyczynowego można dokonać dalszego podziału na sport profesjonalny (zawodowy) oraz sport amatorski. Dystynkcja ta została zgodnie potwierdzona przez instytucje unijne w dokumentach[3].

Offline Mężczyzna Cokeman

• Na forum od: 24.05.2013
« 11 Paź 2020, 22:54 »
Ja tylko chciałbym delikatnie zauważyć, że jutro jest ostatni dzień kiedy to (przynajmniej w Wawie) będzie tak samo długo jasno jak i ciemno, ponieważ świt cywilny wypadnie dokładnie 12h przez zmierzchem cywilnym. W dodatku odczuwalna temperatura spada już w okolice 5 stopni C, a w kolejny weekend spadnie już w okolice odczuwalnego mrozu, więc chociażby z racji warunków termicznych każdy powinien założyć komin, a później może i rękawiczki i nie z obawy o ewentualny mandat, ale o ewentualne zapalnie płuc.

A wykłócanie się o przepisy zostawmy pieniaczom i liberalnym trollom pokroju redaktora warzechy, którego ktoś w radiu (słusznie) nazwał terrorystą.

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
« 12 Paź 2020, 00:19 »
Do komina to mnie w życiu nie namówisz :D

« 12 Paź 2020, 07:45 »
Co polecasz w zamian na zakrycie twarzy?

Offline Mężczyzna globalbus

• Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 12 Paź 2020, 07:57 »
Nic?
Jeszcze nie ma poziomu debilizmu pod tytułem "ganianie ludzi po parku z bloczkiem mandatowym". Nie wracajmy do tego.

My home is where my bike is.

« 12 Paź 2020, 08:11 »
Ganianie za bandytami łamiącymi prawo to nie debilizm tylko zwykła sprawiedliwość.

Ja zaś pytałem o zakrywanie twarzy nie z powodu przepisów, tylko z powodu zimna.

Offline Mężczyzna globalbus

• Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 12 Paź 2020, 08:48 »
Ganianie za bandytami łamiącymi prawo to nie debilizm tylko zwykła sprawiedliwość.
ok, mamy legalistę prawa uchwalanego niezgodnie z prawem. Nie drążę zatem.

Nigdy nie mam maski na zimę, nie mieszkam w Krakowie. Na mocny mróz też oddycham bez kominiarki na ustach (ta zbyt szybko obrasta szronem).

My home is where my bike is.

« 12 Paź 2020, 09:09 »
Na odczuwalnym mrozie -10 też oddychasz sobie ot tak bez żadnej izolacji? Masz chłopie zdrowie.

Offline miki150

• Użytkownik forum
  • Miasto: Jeteborno
  • Na forum od: 05.07.2010
« 12 Paź 2020, 10:57 »
Najlepiej wychodować trochę zarostu, jeśli ktoś może. Też nigdy nic nie zakładam na twarz, bo inaczej od razu zaparowują okulary.

Offline PABLO

• Na forum od: 25.03.2011
    • http://www.klub-karpacki.org
« 12 Paź 2020, 12:45 »
Nigdy nie mam maski na zimę, nie mieszkam w Krakowie. Na mocny mróz też oddycham bez kominiarki na ustach (ta zbyt szybko obrasta szronem).

Na odczuwalnym mrozie -10 też oddychasz sobie ot tak bez żadnej izolacji? Masz chłopie zdrowie.

Ja też nie używam maski/buffa/kominiarki zimą w celu ochrony przed wdychaniem zimnego powietrza (nawet nie wyobrażam sobie jak by to miało chronić - przecież powietrze nie ogrzeje się po przejściu przez warstwę maski na ustach - za to ma się mokry pampers na ustach). Także przy znacznie niższych temperaturach niż wymienione -10C.

Stosuję maski na twarz (neopren) w celu ochrony policzków/nosa/itp. przed odmrożeniem. Szczególnie na mrozie przy silnym wietrze. Ale dla mnie idealna maska to taka, która by miała otwór na usta i pod nosem, właśnie do swobodnego oddychania, a chroniłaby twarz przed zimnym wiatrem. Nawet kominiarki mam takie, które nie zasłaniają ust (otwór na całą twarz). Po co moczyć kominiarkę, wdychając i wydychając przez nią wilgotne powietrze?

« 12 Paź 2020, 13:17 »
Mi tam komin pomaga bardzo. Moczy się owszem, ale w sumie to mam kilka albo zawsze można przekręcić i moczyć gdzie indziej. Bez tego na mrozie ani rusz bo od tej zimnicy od razu łapię zadyszki i kaszlu. Cały zeszłoroczny listopad tak jeździłem na gminobraniach i nie było problemu

Offline Mężczyzna sinuche

• Miasto: Beskid
  • Na forum od: 17.04.2009
« 12 Paź 2020, 13:51 »
Ja tam używam maski (przeciwpyłowej) jesienią i w zimie. Ona jest trochę rozszczelniona (by łatwiej się oddychało).
 Nawet jak nie ogrzewa powietrza, to chroni policzki i nos przed wyziębieniem w ujemnych temperaturach. Zarost też pomaga, ;) ale nie na nos.

Jeśli chodzi o okulary to moje maski mają usztywnienie na nos, to sie profiluje i zparowanie okularów (których używam) jest minimalne, praktycznie tylko na postojach.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum