Autor Wątek: Człowiek w masce (na rowerze)  (Przeczytany 57050 razy)

Offline Mężczyzna Bubu

• Miasto: Ziemia Dobrzyńska
  • Na forum od: 06.06.2018
    • Relacje z wycieczek i wypraw
Odp: Człowiek w masce (na rowerze)
« 12 Paź 2020, 15:39 »
Okay, to jest na stronie z "interpretacją" - czyli tutaj. Tymczasem, strona ta na końcu podaje podstawy prawne tych interpretacji. Wiele poprzednich dokumentów, ale i najnowsze Rozporządzenie Rady Ministrów z dnia 9 października 2020 r. w sprawie ustanowienia określonych ograniczeń, nakazów i zakazów w związku z wystąpieniem stanu epidemii. I tutaj mamy - obowiązek zasłaniania twarzy (ust i nosa) opisany w paragrafie 27 (dobrze, że nie w 22 ;)), Punkt 3 tego paragrafu definiuje wyjątki 3. Obowiązku określonego w ust. 1 i 2 nie stosuje się w przypadku:, i tutaj podpunkt 11:
11) sędziego, trenera oraz osoby uprawiającej sport;

Nie ma nic o sporcie wyczynowym. Skąd zatem to się wzięło? Nie mam pojęcia. Ale to ustawy i rozporządzenia są źródłem prawa, a nie opisy i interpretacje.

Offline PABLO

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 25.03.2011
    • http://www.klub-karpacki.org
« 12 Paź 2020, 16:00 »
nie stosuje się w przypadku: [...] osoby uprawiającej sport

... przy kontroli wystarczy więc wspomnieć, że właśnie rozgrywasz korespondencyjny (w celu zachowania dystansu społecznego) mecz szachowy i w trakcie jazdy po bulwarach zastanawiasz się nad następnym ruchem.

Offline Mężczyzna Cokeman

• Na forum od: 24.05.2013
« 12 Paź 2020, 16:12 »
A po co rżnąć głupa niczym wolnorynkokretyni z konfy albo redaktor Warzecha? Naprawdę nie widzę powodów by robić z siebie bohatera walki z władzą i nie założyć maseczki albo komina. Mamy sytuację nadzwyczajną i pora odstawić na jakiś czas dotychczasowe nawyki i dostosować się do obecnych obostrzeń, nawet jeśli w paragrafie xyz ustęp qwerty są one niespójne według orzeczenia sądu w Pcimiu z dnia 30 lutego 2019

Offline Mężczyzna RODDOS

• Odwiedzone miejscowości: 16 358
  • Miasto: Wałbrzych
  • Na forum od: 25.02.2013
« 12 Paź 2020, 16:21 »
A po co rżnąć głupa niczym wolnorynkokretyni z konfy albo redaktor Warzecha? Naprawdę nie widzę powodów by robić z siebie bohatera walki z władzą i nie założyć maseczki albo komina. Mamy sytuację nadzwyczajną i pora odstawić na jakiś czas dotychczasowe nawyki i dostosować się do obecnych obostrzeń, nawet jeśli w paragrafie xyz ustęp qwerty są one niespójne według orzeczenia sądu w Pcimiu z dnia 30 lutego 2019
Moja niechęć do maseczek nie wynika z jakiejś antysystemowej bohaterszczyzny. Po prostu nie chcę się dusić i połykać trylionów  bakterii, które rozwalą mi płuca. Poza tym skuteczność maseczek, których używamy, jest minimalna. Ja zatem jeżdżę bez... Dla własnego dobra i nie szkodząc innym.
« Ostatnia zmiana: 12 Paź 2020, 16:41 RODDOS »

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
« 12 Paź 2020, 17:31 »
Ja zaś pytałem o zakrywanie twarzy nie z powodu przepisów, tylko z powodu zimna.

Nic nie używam dla mnie najgorsze jest to jak przed ustami mam mokry kawałek szmaty, a potem zamarźnięty.

Nie miałem z powodu braku zakrycia ust tego problemów zdrowotnych.

Offline PABLO

« 12 Paź 2020, 19:55 »
Pokręciłem dzisiaj jak zwykle po mieście. W zasadzie większość ludzi z maskami na twarzy. Jechałem bez (buff na szyi na wszelki wypadek) i nikt mnie nie zatrzymywał. Policji nie widziałem, kilka patroli Straży Miejskiej. Co najciekawsze dla mnie, pogoda była słaba i ludzi na chodnikach nie było zbyt wielu. Tymczasem, pomimo, że wiatr hula, na horyzoncie zero innych ludzi, a ci samotni twardo w maskach. Pomimo, że przecież w takiej sytuacji nie bardzo mogli komukoleik zagrażać. Widać, że media skutecznie nakręciły ludzi na strach i bezrefleksyjne poddanie się wytycznym z góry.

Offline Mężczyzna Romal

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 05.06.2006
« 12 Paź 2020, 20:09 »
Widać, że media skutecznie nakręciły ludzi na strach i bezrefleksyjne poddanie się wytycznym z góry

To strach przed mandatem i problemami, a nie przed covidem. I jest to jak najbardziej zrozumiałe.

Offline PiKa

• Miasto:
  • Na forum od: 18.10.2017
« 12 Paź 2020, 20:57 »
Albo wygoda. Po co kilka razy zakładać i ściągać maskę, skoro można zrobić to raz?

Offline PABLO

« 12 Paź 2020, 21:27 »
"– Rozporządzenie zawiera wiele nieścisłości, potknięć legislacyjnych. Zwalniania z obowiązku noszenia maseczek osoby w trakcie obrzędów religijnych oraz osoby uprawiające sport. Jednak w przypadku osób uprawiających sport nie jest powiedziane że chodzi o osoby w trakcie uprawiania sportu. Czy zatem uprawiając sport 5 razy w tygodniu mogę nie nosić maseczki również poza siłownią? Taki brak konsekwencji jest źródłem problemów interpretacyjnych – opowiada."

źródło: "Prawnik wyjaśnia, dlaczego mandat za brak maseczki to BUBEL."

Offline Mężczyzna m.arek

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 17.03.2014
« 12 Paź 2020, 22:27 »
Nigdy nie mam maski na zimę, nie mieszkam w Krakowie.
Co ma piernik do wiatraka?

Offline Wilk

• Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 12 Paź 2020, 22:29 »
A po co rżnąć głupa niczym wolnorynkokretyni z konfy albo redaktor Warzecha?
A dlaczego rżnięciem głupa ma być domaganie się stanowienia prawa w sposób legalny? Jak rząd wprowadza rozporządzenie sprzeczne z uchwaloną dużo wcześniej ustawą - to owo rozporządzenie jest nielegalne. I obywatel ma prawo walczyć o swoje prawo, a nie ślepo łykać każdy absurd. Już wielu ludzi wygrało przed sądami sprawy o mandaty za maseczki, których obowiązek w myśl prawa jest mocno wątpliwy.

Naprawdę nie widzę powodów by robić z siebie bohatera walki z władzą i nie założyć maseczki albo komina. Mamy sytuację nadzwyczajną i pora odstawić na jakiś czas dotychczasowe nawyki i dostosować się do obecnych obostrzeń, nawet jeśli w paragrafie xyz ustęp qwerty są one niespójne według orzeczenia sądu w Pcimiu z dnia 30 lutego 2019

To wcale nie jest tak jak rysujesz, to nie jest drobna niespójność, tylko bezprawność. Ustawa o zapobieganiu oraz zwalczaniu zakażeń i chorób zakaźnych nie daje władzy mandatu do takich obostrzeń. Legalnie można to zrobić albo zmieniając ustawę, albo wprowadzając stan wyjątkowy. Natomiast rząd robi to za pomocą rozporządzenia, które jest aktem niższego rzędu niż ustawa. W ten sposób łamie prawo, bo nie można rozporządzeniem wprowadzać do systemu prawnego rozwiązań do których nie ma delegacji ustawowej.

Offline Mężczyzna qbotcenko

• Miasto: Tomprofa Gbórnicza
  • Na forum od: 17.03.2018
    • http://qbot.pro/
« 12 Paź 2020, 22:34 »
Wilk dobrze prawi, aż się muszę z nim zgodzić  :icon_redface:

Swoją drogą, zastanawia mnie skąd w społeczeństwie takie niewolnicze posłuszeństwo - i co gorsza większość mediów pozostaje równie bierna?

Offline PABLO

« 12 Paź 2020, 22:36 »
Naprawdę nie widzę powodów by robić z siebie bohatera walki z władzą [...] Mamy sytuację nadzwyczajną i pora odstawić na jakiś czas dotychczasowe nawyki i dostosować się do obecnych obostrzeń, nawet jeśli w paragrafie xyz ustęp qwerty są one niespójne według orzeczenia sądu

A za chwilę, pod płaszczykiem "sytuacji nadzwyczajnej" znacjonalizuje się naszą własność, ograniczy swobody obywatelskie, itp. To się nazywa syndrom gotowanej żaby.

co gorsza większość mediów pozostaje równie bierna

Boją się "repolonizacji".

Media karmią się strachem ludzi. Im więcej strachu napędzą, tym lepsza klikalność i oglądalność.

Offline Mężczyzna globalbus

• Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 12 Paź 2020, 22:38 »
Co ma piernik do wiatraka?
Maski przeciwpyłowe są dość popularne na śląsku i aglomeracji krakowskiej w sezonie zimowym. Nawet był wątek o tym na forum.

My home is where my bike is.

Offline PABLO

« 12 Paź 2020, 22:39 »
Maski przeciwpyłowe są dość popularne na śląsku i aglomeracji krakowskiej w sezonie zimowym.

Odzyskują miał węglowy z powietrza? Powinni im doliczać akcyzę przy zakupie maski.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum