Cytat: skaut w 22 Paź 2020, 19:16TotalitaryzmMógłbyś to jakoś rozwinąć? Bo odniosłem wrażenie, że tym jednym słowem mocno popłynąłeś.
Totalitaryzm
Ale kto ucina dyskusje? Przecież się swobodnie toczą, na przykład tutaj.
Rozumiem, że rozporządzenia typu zakaz wstępu do lasu są absurdami, ale w maseczkach chodzi teraz połowa świata. Jeśli się nie ma dobrego powodu żeby robić inaczej, to najbezpieczniej jest postępować tak jak wszyscy.
Cytat: maper w 22 Paź 2020, 20:13Cytat: skaut w 22 Paź 2020, 19:16TotalitaryzmMógłbyś to jakoś rozwinąć? Bo odniosłem wrażenie, że tym jednym słowem mocno popłynąłeś.Totalitaryzm to właśnie ucinanie wszelkich dyskusji, typowych dla ustroju demokratycznego. Bo przecież są "bezproduktywne". Władza totalitarna nie dyskutuje. Nie ma czasu. I po prostu wie lepiej. Np. nie wolno wchodzić do lasu! Dlaczego? Bo tak! Na rowerze - maseczka. Na koniu - bez maseczki. Dlaczego? Bo tak.Maseczka to oczywiście skrót. Wg władzy równoważnikiem maseczki jest przyłbica, część odzieży i kask motocyklowy. Czekam z wypiekami na te dysertacje naukowe np. Skuteczność szalika wełnianego w zwalczaniu wirusa SARS-CoV-2.Posypią się Noble.IG Noble.Zdrówka życzę
A co do samych "maseczek", to oczywiście jest to ograniczenie wolności. Nie wiem jak można tego nie widzieć? Nie mam wolnego wyboru, tylko podporządkowuję się nakazowi władzy państwowej, pod rygorem sankcji.
Cytat: skaut w 23 Paź 2020, 08:58A co do samych "maseczek", to oczywiście jest to ograniczenie wolności. Nie wiem jak można tego nie widzieć? Nie mam wolnego wyboru, tylko podporządkowuję się nakazowi władzy państwowej, pod rygorem sankcji.Nie, jest to wprowadzone rozwiązanie, które ma pomóc nam wszystkim.
Nie, jest to wprowadzone rozwiązanie, które ma pomóc nam wszystkim. Właśnie po to, by mniej ludzi trafiło do szpitali/zmarło.
Nie, jest to wprowadzone rozwiązanie, które ma pomóc nam wszystkim.
Jeśli komuś przyjdzie ochota bić/kraść/mordować to też ogranicza mu się wolność, bo mu się tego zabrania?