Autor Wątek: Człowiek w masce (na rowerze)  (Przeczytany 56910 razy)

Offline Mężczyzna sinuche

• Miasto: Beskid
  • Na forum od: 17.04.2009
Odp: Człowiek w masce (na rowerze)
« 23 Paź 2020, 12:35 »
Wirus podobno rozwija się koło tygodnia. Maseczki w każdym miejscu obowiązują od dwóch tygodni. Efekt ich działania powinien już być zauważalny, a tymczasem... znów rekord zakażeń. Czyli co? Jednak nie działają?

Wirus rozprzestrzenia sie  zgodnie z funkcją wykładniczą (wykładnik moze dochodzić do 2.5, w przypadku "czystego" rozprzestrzeniania, bez żadnych obostrzeń).
Maseczki zmniejszaja tylko wykładnik - rozprzestrzenianie (ilość zakażonych) rośnie, tylko wolniej.

Offline Mężczyzna Romal

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 05.06.2006
« 23 Paź 2020, 13:14 »
Wirus rozprzestrzenia sie  zgodnie z funkcją wykładniczą (wykładnik moze dochodzić do 2.5, w przypadku "czystego" rozprzestrzeniania, bez żadnych obostrzeń).
Maseczki zmniejszaja tylko wykładnik - rozprzestrzenianie (ilość zakażonych) rośnie, tylko wolniej.

Tego nie wiesz czy wolniej czy tak samo. Nikt nie neguje zasadności używania masek w przestrzeni zamkniętej. Kontrowersje budzi ulica. Ale nie będę się na ten temat kłócił. Idę na rower. Na szczęście mieszkam 10 km od granicy z Niemcami. Tam nikt mnie za brak maseczki nie będzie ścigał, a wirus też im się rozwija. W kwestii maseczek Niemiaszki są bardziej normalni i wydali taki przepis:
- obowiązek zakrywania ust i nosa w komunikacji publicznej oraz podczas robienia zakupów
- obowiązek zakrywania ust i nosa w miejscach, gdzie nie da się zachować odległości 1,5 m

Offline Mężczyzna hansglopke

• Miasto: Zduńska Wola
  • Na forum od: 22.02.2013
« 23 Paź 2020, 14:33 »
Na ulicy.
Idę ulicą i widzę uśmiechającą się do mnie elegancko ubraną panią. Łapie mnie za rękaw i mówi, że jestem człowiekiem z twarzą. Wtedy zrozumiałem o co chodzi w jej "dziwnym" wyglądzie: też nie miała maseczki.
"Rower do ultra musi być przede wszystkim wygodny. Reszta jest mniej ważna."  - Turysta

Offline Mężczyzna Romal

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 05.06.2006
« 23 Paź 2020, 18:04 »
W skrócie - po przekroczeniu granicy zgłaszasz się na test i kwarantannę. To ja już wolałbym pojechać do lasu, masz blisko całkiem kolorową o tej porze roku Puszczę Bukową.
No własnie do Puszczy Bukowej pojechałem. Te kolorki mnie skusiły. Ale gdybym wiedział o nowych obostrzeniach w Niemczech, to wybrałbym tamten kierunek. Skoro to miał być ostatni dzień wolności...

Offline Mężczyzna RODDOS

• Odwiedzone miejscowości: 16 358
  • Miasto: Wałbrzych
  • Na forum od: 25.02.2013
« 25 Paź 2020, 15:25 »
Dziś fajna trasa do Wiązowa i z powrotem. Wyszło blisko 135 km. Po drodze obserwowałem kolegów na rowerach. Nikt nie jechał w maseczce. Brawo my!
Fotka z trasy: jesienna Sobótka

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 28 Paź 2020, 17:12 »
Jeszcze odnośnie poziomu ekspertów od Covida, czyli samozaoranie się ulubionego wirusologa polskich mediów - profesora Simona  ;)

Okazuje się, że nasz kochany wirus też ma poglądy polityczne i wie kogo trzeba zaatakować  ;). I jak tu w cokolwiek "naukowego" mamy uwierzyć jak profesor od wirusologii daje takie popisy?

Offline Mężczyzna m.arek

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 17.03.2014
« 28 Paź 2020, 18:22 »
No i wszystko się zgadza - zachowanie dystansu na wolnym powietrzu jest ok, stanie w tłumie nie bardzo.  ;D

Offline PABLO

• Na forum od: 25.03.2011
    • http://www.klub-karpacki.org
« 24 Lut 2021, 11:22 »
Mają od soboty zakazać zakrywania ust i nosa chustami. Zapowiada się "człowiek w masce na rowerze 2.0".

Offline Mężczyzna łatośłętka

• Skup i ubój. Rozbiór.
  • Miasto: nie, wioska
  • Na forum od: 21.03.2013
« 24 Lut 2021, 12:17 »

"Assessment of the evidence

The evidence regarding the effectiveness of medical face masks for the prevention of COVID-19 in the community is compatible with a small to moderate protective effect, but there are still significant uncertainties about the size of this effect. Evidence for the effectiveness of non-medical face masks, face shields/visors and respirators in the community is scarce and of very low certainty."

https://www.ecdc.europa.eu/sites/default/files/documents/covid-19-face-masks-community-first-update.pdf
tutaj jestem łatoś, odtąd łętka ... łatośłętka!

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Na forum od: 11.02.2012
« 26 Lut 2021, 20:14 »
Jest w końcu jakieś rozporządzenie, czy tylko "bo Mateusz napisał na twitterze"?

Czy coś takiego będzie zgodne z prawem?
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna RS

• Miasto: Częstochowa
  • Na forum od: 17.11.2016
« 26 Lut 2021, 20:29 »
Rozporządzeniami się rozporządza dość sprawnie i szeroko, więc pewnie jakieś jest. Problem, że są one chyba wciąż nielegalnie oparte o ustawę.
Z tzw. mediów wynika, że tylko maski "medyczne" będą ok.
Dla mnie to będzie kłopot, bo mam za sobą masę konfrontacji z policją i jakiś stary mandat do zapłacenia, a raczej nie stanę się bardziej uległy.
Zacznę chyba kombinować jak do buffa podkleić kawałek maseczki, by znaleźć jakiś kompromis.
"A ja ogolić się nie pozwolę! Noszę zarost od przedwojny"  ;D

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Na forum od: 11.02.2012
« 26 Lut 2021, 21:08 »
Mandaty z powodu braku maseczki, czy jeszcze coś innego? :P Ja zakładam tylko do sklepu i nikt mnie do tej pory nie zaczepiał.

Jest rozporządzenie! Tym razem udało aż na 4 godziny przed dniem, w którym obowiązuje!
https://businessinsider.com.pl/wiadomosci/rzad-opublikowal-maseczkowe-rozporzadzenie-cztery-godziny-przed-wejsciem-w-zycie/6r50q72

treść:
http://doc.rmf.pl/rmf_fm/store/D2021000036701.pdf

Ma to być maseczka, bardziej nie sprecyzowano
§ 25. 1. Do dnia 14 marca 2021 r. nakazuje się zakrywanie, przy pomocy maseczki, ust i nosa:
« Ostatnia zmiana: 26 Lut 2021, 21:13 worek_foliowy »
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna wojtek

• Użytkownik forum
  • Miasto:
  • Na forum od: 02.03.2010
    • Pokój z Tobą
« 26 Lut 2021, 21:14 »
Z nakazu noszenia maseczki wyłączeni są kierujący motorowerami i jeżdżący konno, cykliści za bardzo podpali.

Offline Mężczyzna RS

• Miasto: Częstochowa
  • Na forum od: 17.11.2016
« 26 Lut 2021, 21:43 »
Mandaty z powodu braku maseczki, czy jeszcze coś innego?
...
Za brak maseczki. W miejscu, w którym nie było nikogo w promieniu przynajmniej 20m, policjant o nazwisku Tyras wprowadził mnie w błąd mówiąc, że właśnie "uporządkowano" sprawę (pomyślałem, że chodzi o tę nieszczęsną ustawę) i wraz z tym, zmniejszono minimalny mandat - 20zł. Uwierzyłem, minimalny mandat przyjąłem po dość długiej dyskusji. Minęły jakieś trzy miesiące, jeszcze nie zapłaciłem. Spodziewam się zagarnięcia tej kasy przy okazji rozliczenia rocznego.

Offline Wilk

• Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 26 Lut 2021, 21:55 »
Teraz to już podobno sądy od razu niemal z urzędu odrzucają sprawy o mandat w tym zakresie. Zresztą podejrzewam, że już i samej policji nie chce się chyba za mocno z tym bujać, to już jest inne ciśnienie niż było na początku epidemii, gdzie sraczka wśród i władz i obywateli była wysoka. I tak 3/4 ludzi nosi te maski na samych ustach, czy nawet i brodzie, więc guzik to daje niezależnie od tego co to za osłona.

« Ostatnia zmiana: 26 Lut 2021, 22:06 Wilk »

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum