Autor Wątek: Poszukuję roweru wyprawowo - wycieczkowego  (Przeczytany 8895 razy)

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Offline Mężczyzna wojtek

• Użytkownik forum
  • Miasto:
  • Na forum od: 02.03.2010
    • Pokój z Tobą
Ten drugi to duże M, dla Marzeny zbyt duży (dla mnie raczej też).
Z pierwszym to mam déjà z godziny 6:41 - ta eSka jest większa o eMki Marina, którą linkowała Marg, ale moim zdaniem to dobry kierunek - będzie lżej, niż w przypadku stalowego rumaka.

Amortyzator sobie chwalę, od 2013 roku mam tego samego mańka i póki co jest bezawaryjny.

Offline Kobieta marg

• Miasto: Tychy
  • Na forum od: 01.01.2012
    • BIKE'OWO
Zaraz jadę sprawdzić tego Marina. Wojtek, ty, rozumiem, uważasz że jest ok  :)

Podjazdy, podejrzewasz, że rama może pękać, mimo, że nic nie trzeszczy...  No to musiałoby to być chyba widoczne...  ???

Na wyprawy nie zabieram roweru na bardzo szerokich oponach. Jeździłam zawsze na 1,6. I uważam, że to taki kompromis. Wyrzuciłam tylko pewnego dnia błotnik przedni  :D. Wiadomo, że np na Gobi więcej odcinków musiałam prowadzić, niż Magda, która jechała na zdecydowanie szerszych oponach... Ale moje długie wyjazdy mają to do siebie, ze jest różnie - góry, piachy ale i niemało asfaltu i to 1,6 było zazwyczaj optymalnie.

Widzę, że np ten gravel https://allegro.pl/oferta/nowy-30-giant-toughroad-slr-gx-roz-s-tiagra-wwa-9106990170 ma opony 40 mm (to chyba to samo, co 1,6), więc ok, graveli z kołami 28 z tego powodu nie muszę skreślać. Za to korba dwurzędowa... hm, tu mam wątpliwości (i brak doświadczeń w tym względzie)

Sporo piszecie o amorach - że w tym zakresie cenowym, to będzie słabo. Jeździłam sporo na sztywnym widelcu, więc biorę go pod uwagę (nie wykluczam, że może kiedyś wymienię)

Ten Giant Toughroad SLR 2 to ciekawa propozycja. Ktoś ma z nim doświadczenia? Piszesz, Wojtek, że on jest większy niż M-ka Marina.

bikeowo, czyli moje podróżowanie

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
Dwóch rzędów nie należy się bać. Dobrze dobrana korba 2-rz daje w zupełności wystarczający zakres przełożeń. Problem za to jest taki, że we wszystkich geravelach przełożenia są bardzo twarde. Np. Giant Toughroad na 48/32, w podobnym rowerze mam korbę 36/24 co moim zdaniem jest bardziej odpowiednie.

Giant ma jeszcze trochę więcej wad. Z opisu jakby wynikało, że kilka ma na 28 szprychach - kiedyś musiałem kupować takie obręcze do roweru szosowego i był dramat z dostępnością. Posiada też dobre hamulce, ale rozwiązanie cudaczne i zajmujące kawałek miejsca na kierownicy - ewentualna kolizja z mocowaniem torby Ortlieba.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna docent161

• Miasto: KWA ....
  • Na forum od: 06.05.2018
Jak to w powiedzeniu... Im dalej w las tym więcej drzew...  ;)

Ten Giant Toughroad SLR 2 to ciekawa propozycja. Ktoś ma z nim doświadczenia? Piszesz, Wojtek, że on jest większy niż M-ka Marina.
Ja mam, dokładnie SLR1, ale to ta sama rama. Jest lekki, szybki, wygodny. Uważam, że to bardzo udana konstrukcja pod rower wyprawowy/adventure. Klasyfikowałbym go pomiędzy gravelami a MTB. opony włożysz tam każde od 2.3 w dół. Mam wrażenie, ze system D-Fuse, rzeczywiście nieco amortyzuje. Ogólnie jestem z niego zadowolony. W porównaniu do Ogra, jest zdecydowanie bardziej agresywnym zawodnikiem.
Osobiście uważam, ze modele Toughroad GX są odpowiedzią na aktualną modę bardziej niż udaną propozycją. Mają tą samą ramę co SLX a barankiem i cieńszymi kołami udają rasowego gravela. Ale po co taka rama, z takimi prześwitami go gravela? W efekcie dostajemy dziwne kompromisy o jakich pisał #worek (chociaż dzisiaj 28 szprych to standard i problemów z dostępnością brak).
Osobiście z rodziny Toughroad polecam SLX, czyli tradycyjna prosta kierownica. Chociażby ten co podlinkowałem w rozmiarze S. ma 3x napęd, normalny układ hamulcowy. Ot. Przypinasz pług i jedziesz w pole.
Z typowych graveli, sam przeglądałem ostatnio rynek bo szukałem, to zwróciłem uwagę na Cannondale Topstone oraz na Fuji Jari. Równiez polecam pod rozwagę.
« Ostatnia zmiana: 21 Kwi 2020, 19:03 Sedymen »

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
Też mam SLR1, o rok (chyba) nowszy model od sedymena. Kupiony w listopadzie 2019, więc na żadnej wyprawie nie był, prochu nie powąchał, przejechał niewiele ponad 700km ale na ile mogę powiedzieć to jestem z niego bardzo zadowolony.

Zobacz #marg. Takie cosik przez przypadek wypatrzyłem. Może Cię zainteresuje. Opis mocno skąpy ale cena niska a marka zacna i rama S.
https://www.olx.pl/oferta/rower-kona-dew-deluxe-28-cali-kola-rama-s-CID767-IDEohgf.html
i jeszcze ten warty uwagi
https://www.olx.pl/oferta/rower-diamant-3x10-shimano-xt-CID767-IDDhiJ4.html

Offline Kobieta marg

• BIKE'OWO
Też mam SLR1, o rok (chyba) nowszy model od sedymena.
Jeździcie na takich szerokich oponach? Nie przeszkadza to na asfalcie?

Tymczasem dziś zaliczyłam próbną jazdę na Marinie Muirwoods. Tym, którego podjazdy uznał za podejrzanego. Próba wypadła bardzo dobrze. Rozmiar idealny, wygodny :-) Kierownicę chyba musiałabym trochę przyciąć, bo bardzo szeroka. Nie mam się do czego specjalnie doczepić. Mogę go kilka dni potestować przed ostatecznym podjęciem decyzji.

Jest coś, czemu musiałabym się jakoś specjalnie przyjrzeć? Ramie? Nie trzeszczy, nie widać, żeby pękała ;) Dam jeszcze do pooglądania lepszym fachowcom ode mnie.

Fotki z dzisiejszej przejażdżki. Prócz bidonu niczego do tego roweru nie dołożyłam.

Offline Mężczyzna wojtek

• Użytkownik forum
  • Miasto:
  • Na forum od: 02.03.2010
    • Pokój z Tobą
Długość ramy Ci odpowida?

Offline Kobieta marg

• BIKE'OWO