To, co napisał Olo, brzmi rozsądnie.
Cytat: 4gotten w 21 Kwi 2020, 11:06Ad.1 W Shimano luz kasuje się poprzez dokręcenie śruby. Ciężko mi uwierzyć, że inni producenci nie oferują podobnego rozwiązania. Może zdjęcie Twojej korby coś wyjaśni?Ale której śruby? Tej plastikowej, którą się dokręca do osi? Czy jakaś jest w samym suporcie? Bo ja nie zauważyłem u siebie jakiejś możliwości skasowania luzu na suporcie, co najwyżej luz korby względem suportu, ale nie samych łożysk.
Ad.1 W Shimano luz kasuje się poprzez dokręcenie śruby. Ciężko mi uwierzyć, że inni producenci nie oferują podobnego rozwiązania. Może zdjęcie Twojej korby coś wyjaśni?
A w Campie wogóle nic się nie reguluje i dlatego jest najtrwalsza :-)
To cudo zostalo wymyślone do korb kompozytowych, tam nie zrobisz takiego chamskiego nacięcia z dwoma malymi srubeczkami, jak w Shimano.
No to chyba wszystko jasne. Pokręciłem tym krążkiem sobie, zamontowałem korbę i luzu nie ma. I temat pewnie byłby skończony, tyle, że ja w tym plastikowym krażku mam dziurę, bez śruby. Po prostu prześwit w plastiku. I to jest zapewne przyczyna tego, że korba złapala luz. To teraz pytanie skąd wziąć tą śrubkę, lub czym ją zastąpić?