Autor Wątek: Pressfit - problemy  (Przeczytany 9434 razy)

Offline Mężczyzna olo

• Moderator Globalny
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.02.2011
Odp: Pressfit - problemy
« 21 Kwi 2020, 19:12 »
W filmie poniżej, w zalinkowanym momencie autor tłumaczy - jeśli dobrze rozumiem - że ten plus służy właśnie do likwidowania luzów.

https://youtu.be/lmOSu8JGJks?t=424
Cytat: Hipek
To, co napisał Olo, brzmi rozsądnie.

Offline Mężczyzna MCsubi

• Miasto: Bezdomny menel rowerowy
  • Na forum od: 13.05.2018
« 21 Kwi 2020, 19:22 »
Ogólnie tak, ale to jest bardzo tandetny plastik. Musisz to doczyscić, a następnie poluzowac imbusika na tej plastikowej nakretce. Wtedy sobie to rozruszasz.
Następnie skladasz korbe, dociagasz nakretke z wyczuciem do skasowania luzu i dociagasz imbusika. Wszystko delikatnie, bo to plastik.

Tu zlapiesz zasadę dzialania tej nakretki (to Race Face, ale zasada identyczna)
https://youtu.be/NpSebuWLRi4?t=250

Offline Mężczyzna olo

• Moderator Globalny
« 21 Kwi 2020, 19:30 »
No to chyba wszystko jasne. Pokręciłem tym krążkiem sobie, zamontowałem korbę i luzu nie ma. I temat pewnie byłby skończony, tyle, że ja w tym plastikowym krażku mam dziurę, bez śruby. Po prostu prześwit w plastiku. I to jest zapewne przyczyna tego, że korba złapala luz. To teraz pytanie skąd wziąć tą śrubkę, lub czym ją zastąpić?

Offline Mężczyzna MCsubi

« 21 Kwi 2020, 19:32 »
Daj śrubeczkę z nakretka na wylot. To pewnie bedzie jakieś M3. No i kropelkę niebieskiego locktite pod nakretke.

Offline Mężczyzna 4gotten

• Miasto: Stargard
  • Na forum od: 26.08.2012
« 21 Kwi 2020, 19:40 »

Ad.1 W Shimano luz kasuje się poprzez dokręcenie śruby. Ciężko mi uwierzyć, że inni producenci nie oferują podobnego rozwiązania. Może zdjęcie Twojej korby coś wyjaśni?

Ale której śruby? Tej plastikowej, którą się dokręca do osi? Czy jakaś jest w samym suporcie? Bo ja nie zauważyłem u siebie jakiejś możliwości skasowania luzu na suporcie, co najwyżej luz korby względem suportu, ale nie samych łożysk.
Źle się wyraziłem. Chodziło mi właśnie o kasowanie luzu na osi korby.
Na szczęście okazało się, że w korbie Ola producent również przewidział ustrojstwo do kasowania luzów.
dalej przed siebie... najlepiej po asfalcie ;-)

Offline Mężczyzna MCsubi

« 21 Kwi 2020, 19:42 »
A w Campie wogóle nic się nie reguluje i dlatego jest najtrwalsza :-)

Offline Mężczyzna anarchy

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 09.09.2015
« 21 Kwi 2020, 19:48 »
Jak tak czytam to system bardzo podobny do XTR 970 (ale regulacja była po stronie zdejmowanego ramienia) :/ Pozbyłem sie korb bo wymagały trzech róznych kluczy co na dalszej wyrypie było bezsensnowne.
Żeby było ciekawiej lub mniej śmiesznie potem XTR był "tradycyjny" (jak cała reszta korb shimano) po to by teraz znów wrócić do tego rozwiązania. Mam tylko nadzieję, że nie zejdą z tym pomysłem niżej do xt, slx itd

Trochę offtop ale piszę to tak gdyby komuś przyszło do głowy kupić korby po jakiejś okazyjnej cenie. Fajne, lekkie, mega sztywne ale patrzcie jak tam z montażem na suporcie.

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 21 Kwi 2020, 20:09 »
A w Campie wogóle nic się nie reguluje i dlatego jest najtrwalsza :-)

W Shimano też się nic nie reguluje. Ta śruba plastikowa to jest jedynie przy zakładaniu, do dokręcenia ramienia korby w stronę ramy, ale to i ręką się da docisnąć od biedy. Dlatego właśnie  ta śruba jest plastikowa, że nie wymaga większej siły. Niby klucz z wielowpustem jest do niej, ale to spokojnie odpowiednią monetą da się zrobić, 5 groszy nieźle pasuje  ;). Ale jeśli poprawnie dokręcimy śruby zaciskające ramię na osi to nie ma prawa tam się zrobić luz, nie miałem jeszcze takiej sytuacji.

A wielką zaletą jest właśnie prostota montażu, bez żadnego siłowania, zwykły imbus w standardowym rozmiarze wystarczy, a ja często robię różne wymiany korb na inne długości, więc bardzo sobie to chwalę, w porównaniu do kwadratu niebo i ziemia. A tu w tym Sramie wymyślili takie cudo, które nic nie wnosi, a utrudnia zdejmowanie korby, choć sam system jest konstrukcyjnie oparty o tę samą zasadę co w Shimano.

Offline Mężczyzna MCsubi

« 21 Kwi 2020, 20:12 »
To cudo zostalo wymyślone do korb kompozytowych, tam nie zrobisz takiego chamskiego nacięcia z dwoma malymi srubeczkami, jak w Shimano.

« 21 Kwi 2020, 20:16 »
To cudo zostalo wymyślone do korb kompozytowych, tam nie zrobisz takiego chamskiego nacięcia z dwoma malymi srubeczkami, jak w Shimano.
:D

Dwie najlżejsze obecnie korby kompozytowe na rynku:

ups ;)

Offline Mężczyzna MCsubi

« 21 Kwi 2020, 20:28 »
No i czego dowodzi reczna dlubanina? Pokaz jakas seryjnie produkowaną.

« 21 Kwi 2020, 20:35 »
Z tego co wiem więkoszość korb kompozytowych jest układana w formach ręcznie czy to RaceFace czy canonndale czy tune. Różnią sie skalą produkcji. A powiedzieć o tune, że to nie jest seryjna produkcja...

Ja tu nie jestem od udowadniania. Pokazuję jako ciekawostkę.

Za to jakiś spec od shimano tłumaczył wspomniane korby XTRa faktem zrywania śrub w klasycznym rozwiązaniu (zresztą wystarczy czasem popatrzeć na allegro ile korb sprzedają z zerwanym gwintem) i zabezpieczeniem w ten sposób ramienia przed możliwością spadnięcia na wyścigu.
Do samego systemu nie mam zastrzeżeń (nie licząc ilości kluczy)i o dziwo to przy tych korbach supory wytryzmywały mi duzo, duzo dłużej niż przy korbach XT.

Offline Mężczyzna MCsubi

« 21 Kwi 2020, 20:44 »
Nawet na jakimś wyścigu szosowym najwyższej rangi jechał kiedyś zawodnik z lewa korbą wiszacą na bucie, cos mi swita.
Kompozyty znoszą duże obciążenia przylożone do płaszczyzny, więc taka konstrukcja może być lekka i niezniszczalna, a do tego sztywna. Punktowe obciążenia wymagają raczej metalowych wkładek. Dlatego łatwiej wkleic w Sram czy FSA taką odkuwkę, stąd pressfit montowany od razu w ramie (zamiast tulei z gwintem)stad tez przelotowe osie o duzej srednicy (lepiej wkleic tulejke, niz hak) i coraz wieksze srednice widelcow. Ale przenoszenie tego do ram alu nie ma sensu, poza marketingowym wrazeniem nowoczesnosci.

Offline Mężczyzna olo

• Moderator Globalny
« 22 Kwi 2020, 13:38 »
No to chyba wszystko jasne. Pokręciłem tym krążkiem sobie, zamontowałem korbę i luzu nie ma. I temat pewnie byłby skończony, tyle, że ja w tym plastikowym krażku mam dziurę, bez śruby. Po prostu prześwit w plastiku. I to jest zapewne przyczyna tego, że korba złapala luz. To teraz pytanie skąd wziąć tą śrubkę, lub czym ją zastąpić?

I już kończąc temat, może komuś się przyda ta wiedza na przyszłość.

Śrubka jednak w tym krążku jest, tylko trzeba czasem umyć rower by się do niej dokopać :D

Tak więc wszystko skręcone, luzu nie ma, zobaczymy jak będzie w terenie. Wychodzi na to, że w sierpniu świadomie lub nie, serwis rowerowy mnie naciągnął na wymianę suportu, podczas gdy wystarczyło wtedy skasować luzy.

Dziękuję wszystkim za pomoc :)

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
« 22 Kwi 2020, 22:04 »
Jak ja się cieszę, że mająć ten sam suport, wkleiłem tam adapter i dałem zwykły suport na kwadrat....  ::) 
(wcześniej też się chwilę bujałem z problemami z nim związanymi).
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum