Autor Wątek: DH19 pękła podczas zaplatania, jak ugryźć temat?  (Przeczytany 5198 razy)

Offline Mężczyzna michał

• z kropką
  • Miasto: Gdynia
  • Na forum od: 10.06.2008
Dt 535

Dzięki!

Wax, obręcz kupiłem z tej oferty   https://www.centrumrowerowe.pl/obrecz-alexrims-dh19-pd10404/?v_Id=28414

Na zdjęciu w ofercie jest stary model.
Rozmawiałem z serwisantem i doszedł do konkluzji że obręcz miała zbyt mały rozstaw do tej piasty, stąd nic z tego nie wyszło. Umówiłem się że kupię nową obręcz, a on zrobi mi to za free.
« Ostatnia zmiana: 23 Kwi 2020, 08:56 michał »

Frugo

• Gość
Bo nie naciąga się szprych po kolei tylko na przemian i symetrycznie. Tak samo jak nie przykręcasz śrub w kole po wymianie po kolei na obwodzie.

Offline Mężczyzna MCsubi

• Miasto: Bezdomny menel rowerowy
  • Na forum od: 13.05.2018
Dt 535

Rozmawiałem z serwisantem i doszedł do konkluzji że obręcz miała zbyt mały rozstaw do tej piasty, stąd nic z tego nie wyszło. Umówiłem się że kupię nową obręcz, a on zrobi mi to za free.

To jest piramidalna bzdura. Zepsul Ci obrecz i powinien ją odkupic. Przeciez ta DH19, ktora kupileś, z powodzeniem na przednie kolo wystarczy.

Offline Mężczyzna michał

• z kropką
Bzdura że rozmiarem (rozmiarami) nie pasowała?

Offline Mężczyzna MCsubi

Oczywiście, przecież masa obręczy ma oczka pod szprychy w jednej linii i z powodzeniem zaplata sie ja do kazdej piasty, moze oprocz fata.  Cwaniaczek w serwisie bedzie mial większość kół z oczkami szprych w jednej linii, więc bez trudu udowodnisz mu łgarstwo.

Offline Mężczyzna michał

• z kropką
do kazdej piasty

Nawet do takiej z prądnicą z centerlockiem?

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
Abstrahując od procesu reklamacji ja bym się zastanowił czy w ogóle mu dawać obręcz do ręki.
IMO facet jest spalony z dwóch powodów:
- rozwalił obręcz (ale OK, nie ma ludzi, którzy nie popełniają błędów)
- zamiast wziąć to na klatę opowiada dyrdymały, ściemniając przy tym o czynnikach obiektywnych. I to jest ten gorszy punkt całej historii.

NB ja zaplatam koła sam i zaplecione oddaję do centrowania. Polecam tę drogę.

Zaplatanie nie wymaga żadnych specjalnych umiejętności, trzeba po prostu wykonać czynności we właściwej kolejności i tyle (proste jak gra na pianinie - trafić w odpowiedni klawisz we właściwej kolejności )
W centrowaniu nie mam wprawy, nie mam centrownicy, a za 20 PLN ni cholery mi się nie opłaca kupować.

Offline Mężczyzna MCsubi

Ja w sumie nie wiem, o co mu chodzi. Jezeli o rozstaw kolnierzy - to nie jest to zaden problem, przecież piasta pod tarcze ma mniejszy rozstaw od zwyklej.
Jeżeli o wysokość - to też bzdura, piasty torowe mają wyzsze kolnierze, a kiedys wrecz wszystkie piasty Campy mialy wysokie kolnierze.
Moge Ci zrobic zdjecie kol ktore lata temu zaplotlem na najbardziej filigranowej obreczy szosowej na rynku (Mavic Open Pro - Twoja jest cięższa o polowę) - zarowno na piastach torowych, jak i na piastach pod tarcze. Bez żadnych problemo, dzialają do dziś i nadal są w użyciu.

Offline Mężczyzna MCsubi

No i uprzedzając pytanie - Twoja DH19 jest calkowicie wystarczająca na przednie kolo, praktycznie na kazde turystyczne obciążenia. Wiec mozesz zadac smialo odkupienia obreczy, na przod nie potrzebujesz aż DT535.

Offline crust

• Miasto:
  • Na forum od: 21.08.2013
Umówiłem się że kupię nową obręcz, a on zrobi mi to za free.
Daj spokój, nie idź na żaden "układ" , zepsuł obręcz niech oddaje pieniądze. A z nową bym poszedł do innego serwisu.

Online Mężczyzna sinuche

• Miasto: Beskid
  • Na forum od: 17.04.2009
DH 19 to bym nikomu nie polecał.
Dlaczego?
Patrz post Waxmunda o jego wyprawie Syberyjskiej.
Była kilka lat temu dyskusja o tej obręczy na forum.
Z tego co pamiętam, to one pękały koło  oczek.

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
Też pamiętam relacje z tej wyprawy, ewidentnie była partia walnietych obręczy. I to właśnie na tej zasadzie, że stara wersja miała swietne opinie i dlatego ludzie ten model kupowali. Tyle że z nową wersją juz bylo sporo gorzej i rychło przestali ją produkować. Niemniej te obręcze to pekaly na trasie, pod obciążeniem, a nie tuż po zaplocie.

A tu to w sumie nie mamy informacji w jaki sposób i w jakim miejscu pękła obręcz, niemniej te tłumaczenia serwisanta o złych wymiarach obręczy to wyglądają na klasyczną scieme by się wykpic od odpowiedzialności. A w każdym bądź razie dawania kolejnego koła do zaplotu takiej osobie to lepiej nie ryzykować  ;)

Offline Mężczyzna michał

• z kropką
Nie wiem co mnie podkusiło żeby dać to niesprawdzonej osobie. Pomógł mi ekspresowo w naprawie gwintu suportu, więc w ramach kontynuacji dałem jemu do zaplecenia to koło, zamiast do sprawdzonego warsztatu... :-[ Kupił szprychy i nyple, teraz mówi że inne szprychy musi zamówić.
Chyba zrobię tak jak radzicie. Przynajmniej spróbuję, bo negocjator ze mnie słaby...

Offline Mężczyzna MCsubi

Obręcz o takiej masie na przednim! kole nie ma prawa umrzec, chocby była zrobiona z najtańszego duralu. Tylne to już inna bajka. Więc śmialo moze odkupić Ci taką obręcz i zapleść na szprychach, które sa. Ale nie przeciagać, bo od tego robia się pajączki. Na przód 110 kG po prawej stronie, proporcjonalnie wiecej po lewej i mas naprawdę bezproblemowe koło do przetarcia obręczy. Cudów tu nie ma.

Offline Mężczyzna wojtas71

• Miasto: Kraków/Kielce
  • Na forum od: 20.04.2013
To jest piramidalna bzdura. Zepsul Ci obrecz i powinien ją odkupic. Przeciez ta DH19, ktora kupileś, z powodzeniem na przednie kolo wystarczy.
W ramach zadośćuczynienia powinien sam od siebie dać (zfinansować) odpowiednik i przeprosić za zaistniałą sytuację, a co najwyżej jedynie jak już za zaplot powinien policzyć sobie kasę jednocześnie nie urażając dobrego imienia firmy :P
O tym juz wcześniej napisałem :)
Oczywiście, przecież masa obręczy ma oczka pod szprychy w jednej linii i z powodzeniem zaplata sie ja do kazdej piasty, moze oprocz fata.  Cwaniaczek w serwisie bedzie mial większość kół z oczkami szprych w jednej linii, więc bez trudu udowodnisz mu łgarstwo.
Racja  :icon_exclaim:
Abstrahując od procesu reklamacji ja bym się zastanowił czy w ogóle mu dawać obręcz do ręki.
IMO facet jest spalony z dwóch powodów:
- rozwalił obręcz (ale OK, nie ma ludzi, którzy nie popełniają błędów)
- zamiast wziąć to na klatę opowiada dyrdymały, ściemniając przy tym o czynnikach obiektywnych. I to jest ten gorszy punkt całej historii.

NB ja zaplatam koła sam i zaplecione oddaję do centrowania. Polecam tę drogę.

Zaplatanie nie wymaga żadnych specjalnych umiejętności, trzeba po prostu wykonać czynności we właściwej kolejności i tyle (proste jak gra na pianinie - trafić w odpowiedni klawisz we właściwej kolejności )
W centrowaniu nie mam wprawy, nie mam centrownicy, a za 20 PLN ni cholery mi się nie opłaca kupować.
W takim razie też jestem tego samego zdania czy w ogóle warto wchodzić dwa razy do tej samej rzeki ? Raczej nie  :-[ Ja sam do swojego rowerka również zaplatałem w całość koła (nie potrzeba żadnych specjalnych narzędzi), a samo naciąganie i centrowanie poleciłem serwisowi i zrobili za małe pieniądze mając odpowiedni sprzęt do tego  ;).

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum