Autor Wątek: Jakie grube ocieplacze na buty SPD?  (Przeczytany 6290 razy)

Online Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
Można sobie to tak tłumaczyć , lepsze dobre placebo niż nic
Dobrze, że nie wiedziałem, że to placebo, bo inaczej bym nie przejechał tych tras po kilkaset km na mrozie  :lol:

Z tego roku, trasa do Krakowa, 340km, 2/3 na mrozie
http://wilk.bikestats.pl/1824284,Zimowy-Krakow.html
Letnie buty z siateczką i ochraniacze - zero problemów ze stopami. Nie wiem jak można takie teksty produkować, że ochraniacze to placebo; dają i to sporo, tak jak napisałem te grubsze dodają 7-8 stopni do termiki.

Wilku, jakie obecnie ochraniacze używasz lub polecasz?

Ja używam leciwych już Gore-Bike termicznych. Ale tu nie ma specjalnego znaczenia firma, każdy grubszy ochraniacz działa tak samo przy warunkach sucho/zimno.

Offline Mężczyzna 365

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 27.02.2018
Można sobie to tak tłumaczyć , lepsze dobre placebo niż nic .

Wczorajszej nocy przemarzły mi stopy. Ochraniacz założony rano na but (zimny i wilgotny - Shimano MT3) sprawił, że zrobiło się przyjemnie ciepło. I tak aż do południa, potem jeden i drugi deszcz, a stopa może nie do końca sucha ale za to nadal ciepła. Mógłbym jechać w solidnych butach ale po pierwsze nie mam, po drugie w dzień trochę zbyt ciepło. Lepiej z ochraniaczem. Ochraniacz to nie placebo.
Paweł.

Offline Mężczyzna wiki

• Nie spać! Jechać!
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 28.01.2016
    • ekstremalna strona rowerowa
Ochraniacze nie chronią stopy od spodu, stąd może wynikać ich pozorna nieskuteczność. Przydałaby się jakaś dodatkowa wkładka. Jeżeli taka się nie mieści w bucie to nawet cienka warstwa gazet włożona w newralgicznym miejscu czyli tu gdzie znajduje się metalowy blok.
rowerem na księżyc (100 %);  [wsie woj. łódzkiego - 48%]

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
Ochraniacze czynią cuda. W Norwegii w przewiewnych butach Shimano MT42. ciągle w deszczu jechałem w ochraniaczach. Podarły się strasznie i były mokre z butami jak gnój. W końcu zdjąłem je bo myślałem że to już ich koniec. Nie dało sie jechać tak było zimno. Ochraniacze działają jak wiatrówka. Ocinając lub redukując dopływ powietrza mocno podnoszą komfort.

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Offline Mężczyzna Rolf

• Miasto: Chorągwica k. Wieliczki k. Krakowa
  • Na forum od: 12.07.2011
A ja mam z ochraniaczami, grubymi neoprenami, taki problem - przez godzinę czy dwie jest super, ale potem mokną mi skarpetki, bo ten neopren nic nie oddycha... I jest zimno. Czy poleci ktoś ciepłe i oddychające ochraniacze? Czy w żadnych nie będzie odprowadzania wilgoci jak trzeba. Mówię o suchych warunkach rzecz jasna.

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
Czy w żadnych nie będzie odprowadzania wilgoci jak trzeba.
Membranowe. Pewnie będę nudny, ale znowu wspomnę Vaude Fluid II :P
https://www.amazon.de/Vaude-%C3%9Cberschuh-Shoecover-Fluid-II/dp/B00HF8BQNU

My home is where my bike is.

Vaude Fluid II
Mam. Są rewelacyjne. Kupiłem je właśnie po Norwegii, kiedy 3 tygodnie patrzyłem jak dobrze ma @Średni, które je miał na nogach.

Offline Mężczyzna Rolf

• Miasto: Chorągwica k. Wieliczki k. Krakowa
  • Na forum od: 12.07.2011
Tereska też je miała na Islandii i była zadowolona. Ale wydaje się, że nie ma tam zbyt wiele ocieplenia?

Myślałem o czymś taki jak Löffler PRIMALOFT overshoes - ktoś miał z tym styczność?
https://www.rosebikes.com/loffler-primaloft-overshoes-2668659

W moich nie ma. Ale jest bliźniaczy model z ociepleniem.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum