Autor Wątek: Kraków->Wrocław  (Przeczytany 793 razy)

Offline Mężczyzna MaciekK

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 14.07.2017
Kraków->Wrocław
« 23 Kwi 2020, 12:21 »
Witam,

Nie wiem, czy też zauważyliście, ale kierowcy po miesiącu przerwy cofnęli się cztery dekady i strasznie traktują rowerzystów, nawet w okolicach które były naprawdę bezpieczne jest słabo. Wybieram sie niedługo do Wrocławia rowerem i zrobiłem taką traskę.
https://ridewithgps.com/routes/32431001
Główny priorytet to unikanie ruchu i osiedli ludzkich, no i możliwie dobra nawierzchnia ;) Zna ktoś te drogi? Powinienem którejś z nich unikać, np. ze względu na nawierzchnię, straszny ruch (będę jechał 1 Maja, więc nie powinno być całkiem źle)?

Z góry dzięki!

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
Odp: Kraków->Wrocław
« 23 Kwi 2020, 14:25 »
Nie, nie zauważyłem, a wręcz powiedziałbym że jest lepiej.
Z tym że ja mówię o swoim mieście i najbliższych okolicach.

« 23 Kwi 2020, 14:47 »
No dookoła Krakowa jest generalnie mniejszy ruch, choć od  poniedziałku wróciły korki. Prawdopodobnie lemingi zaczęły jeździć na shoping do spożywczych lub budowlanych, bo nie ma innego powodu, dlaczego od tego poniedziałku jest więcej samochodów na drogach. Jak już jest ruch, to mało kto czeka na dobry moment i bardzo często wyprzedza na zakręcie, bez zmiany pasa, zajeżdża drogę itp. Nie mówiąc o TIRach. W okolicach Krakowa, no może poza południowymi obrzeżami, było zdecydowanie lepiej przed COVID. Wygląda jak powrót do lat dziewięćdzisiątych.

Offline Mężczyzna MCsubi

• Miasto: Bezdomny menel rowerowy
  • Na forum od: 13.05.2018
« 23 Kwi 2020, 14:49 »
Między Wrocławiem a Jelczem ruch duzy, potem w porzadku, następnie w opolskim raczej nędzna nawierzchnia. Jeśli jedziesz szosówką, to na twoim miejscu od Opola do Wrocławia machnąłbym 94 - dobry asfalt i szeroko, a ruch w miarę (póki nie ma wypadku na A4). Alternatywnie przez Popielów - tam już ruchu nie ma prawie wcale, ale asfalt gorszy. Na odcinku górnośląskim nie wiem.

« 23 Kwi 2020, 15:27 »
Dzięki! Jadę niby szosówką ale na oponach 32, więc to bardziej rower crossowy :) Krajówką zdecydowanie nie chcę jechać, wariant przez Popielów pewnie rozważę, jak mi już dupa będzie odpadać. Najbardziej szukam bocznych dróg.

Offline Mężczyzna MCsubi

« 23 Kwi 2020, 15:35 »
Ta przez Popielow to droga duchów, jak nie wstrzelisz się na zmianę w elektrowni to Cię tam minie może kilkanaście aut.

« 23 Kwi 2020, 15:44 »
O! Dzięki za hint.

Offline Mężczyzna Rolf

• Miasto: Chorągwica k. Wieliczki k. Krakowa
  • Na forum od: 12.07.2011
« 23 Kwi 2020, 21:59 »
Hmm, ciekawe. Ja mam odwrotne spostrzeżenia - też jest jakby bezpieczniej. A jeżdżę po podkrakowskich wioskach. Może po prostu musisz szybciej jeździć? :D

Offline Mężczyzna robertcb

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 23.12.2012
« 23 Kwi 2020, 23:10 »
W ciągu A4 nie ma drogi serwisowej na odcinku Opole Wrocław?

Offline Mężczyzna MCsubi

« 23 Kwi 2020, 23:12 »
Na pewno nie na całej długości, ta autostrada ma 100 lat prawie

Offline Mężczyzna lordChaos

• Miasto: skierniewice
  • Na forum od: 10.12.2017
« 23 Kwi 2020, 23:39 »
mi się wydaje, że powoli jest coraz więcej nerwów i zniecierpliwienia, przez co każdy co chwila wybucha... i dzieje się to w pracy, w domu, za kółkiem ... sam po sobie widzę, że mam dużo mniejszą cierpliwość  :icon_sad:

« 24 Kwi 2020, 00:42 »
Hmm, ciekawe. Ja mam odwrotne spostrzeżenia - też jest jakby bezpieczniej. A jeżdżę po podkrakowskich wioskach.
Słowo jakby jest na miejscu. Widziałem niedawno gdzieś w necie statystyki wypadków w Krakowie z granulacją tygodniową od początku izolacji. Ilość wypadków spadła nieco natomiast śmiertelność zdecydowanie wzrosła. Ilość ofiar kierowców na tamten czas znacznie przekraczała tą od COVIDa. W wolnej chwili postaram się to znaleźć.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum