Autor Wątek: Czym jeździcie na ultramaratonach?  (Przeczytany 27228 razy)

Offline Mężczyzna Johnny_n

• Miasto: Bestwina
  • Na forum od: 09.05.2018
Odp: Czym jeździcie na ultramaratonach?
« 27 Kwi 2020, 17:19 »
Dlaczego nie chciałyś zainwestować w przełąja? Silniejszy niż szosa, można włożyć koła 33mm, nieco inna gemetria, ale da się też oblożyć torbami a być może i sakwami jeśli uda się dopasowac gagażniki przód/tył

Mógłby być też przełaj, ale najpierw musiałbym się do obu przymierzyć. Rozważałem też górala XC i dodatkowe szosowe koła, bo do niedawna jeździłem niemal wyłącznie w terenie i po górach. Byłby to dobry kompromis, ale mam już górala Fulla XC i jeszcze Fatbajka, więc wolałbym bardziej kierunek "szosa" z możliwością jazdy w terenie.
"Gdy wszyscy wiedzą, że coś jest niemożliwe, przychodzi ktoś, kto o tym nie wie i to robi" - A.Einstein

8850

• Gość
« 27 Kwi 2020, 17:48 »
Za fajnego gravela trzeba zapłacić np.  ok. 4.000 PLN, przełaj to połowy tej ceny. Patrząc na konstrukcje szos u kolegów to mam wrażenie że szosy są bardzo delikatne w konstrukcji i przy dorzuceniu bagaży będzie problem z nośnością, a nie chciałbym pokrzywić kół podczas jazdy. Widziałem wiele filmików użytkowników rowerów cyclocross i jestem zaskoczony z jaką summiennością użytkownicy katują te rowery w terenie i nic się z nimi nie dzieje. Stąd pomyślałem sobie że to mogłaby być fajna baza pod lekki i szybki mocny rower wyprawowy latający głownie po asfaltach różnej maści a czasem na szuter.

Offline Mężczyzna Rado

• Miasto: Lublin
  • Na forum od: 25.05.2011
« 27 Kwi 2020, 19:00 »
Stąd pomyślałem sobie że to mogłaby być fajna baza pod lekki i szybki mocny rower wyprawowy
Chwila, chwila. To jaki w końcu chcesz rower? Na ultra czy na wyprawy?

Na podjazdach się męczę, na zjazdach odpoczywam, a na płaskim po prostu pedałuję :)

Offline Mężczyzna MARECKI

• Miasto: Elbląg, Polska
  • Na forum od: 28.01.2016
    • Rowerowa strona Mareckiego
« 27 Kwi 2020, 21:13 »
A jak z ładownością sportowych rowerów? Bagażnik na przód i tył z osakwieniem ok. 15-20  kg w sumie sprzętu wytrzyma bez niespodzianek, kapci itd.?

O czym Ty piszesz??? :icon_eek: :icon_eek: :icon_eek:

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
« 27 Kwi 2020, 21:53 »
Jeżeli chcesz szybki rower na wyprawy to bierz Gravela. Wcześniej nie miałem tego typu rowerów. Rok temu kupiłem i jestem zaczarowany tym rowerem. Jego możliwościami. Na asfalcie idzie jak przecinak. W terenie nadspodziewanie dzielny. Pełne oczkowania. Maratonu nie jechałem, ale łatwo jest mi wyobrazić sobie, ze zmieniając jedynie gumy będzie maszyna jeszcze szybsza. Zanim kupiłem gravela to nawet nie wiedziałem, ze ja mogę tak szybko jeździć. I jest wygodny. Wczoraj pojechałem nim 180 km, ale po szlaku pieszym. Zatem piaski, korzenie, orne pola i asfalty. Zatem spędziłem na nim niemal 12 h nie licząc postojów. Było wygodnie i to na baranku? Tego bym się nie spodziewał.
Czekam jak otworzą granicę to kupię szosę. Teraz boję się, ze mogę nie wyhamować i skasuję rower na szlabanie granicznym  ;D

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 27 Kwi 2020, 22:31 »
Zdecydowana większość ludzi  w Polsce jeździ ultra na klasycznych szosach. To są po prostu najszybsze rowery  i dlatego się je stosuje. Ale szosa jest też rowerem tylko na asfalt, bagaż to raczej tylko bikepacking. Natomiast gravel jest bardziej uniwersalny, może na szosie nieco wolniejszy od typowej szosówki, ale tylko niewiele (z szosowymi oponami). Więc jako rower uniwersalny na pewno sprawdzi się sporo lepiej. Coraz szerzej na ultra, szczególnie tym światowym wchodzą rowery w typie Speca Roubaix, czyli de facto coś pośrodku pomiędzy szosówką a gravelem.

Za fajnego gravela trzeba zapłacić np.  ok. 4.000 PLN, przełaj to połowy tej ceny.

Ale skąd taka opinia? Na podobnym osprzęcie to raczej będą podobne ceny, dlaczego przełaje aż tak miałyby tanieć?

8850

• Gość
« 27 Kwi 2020, 22:31 »
Zastanawiam się nad rowerem który będzie i na ultramaraton i na wyprawy. To pewno cięzko połączyć dlatego do tej pory jeszcze nie kupiłem. Chcę przejeżdżać duże dystanse i treking mi tego nie daje. bo jest zbyt ciężki i na dzienne trasy typu 200-300km w weekend czy jadę przez cały tydzień z dużym tempem nie nadaje się.

W mojej ocenie dzienny transfer trekinga w terenie płaskim z bagażem to ok. 130-150 km a to jest zbyt słabe.   Dlatego rowery sportowe jakich używacie są pewno tutaj wybawieniem. Nie wiem na ile gravele są przereklamowane a na ile nie, w sieci jest większa rotacja szos niż graveli.

EDYCJA po wpisie kolegi Wilka: czyli szosa endurance, choć jeszcze droższe niż gravele. Swoją ocenę cen zawarłem patrząc na ceny np. używanych przejałów ok. 2000-2500 PLN, gravel ok. 3500-4500 PLN na allegro. Może gdzieś popełniam błąd w ocenie lub doborze sprzętu.
« Ostatnia zmiana: 27 Kwi 2020, 22:37 8850 »

« 27 Kwi 2020, 22:35 »
Nie wiem na ile gravele są przereklamowane, ale są zajebiste (przynajmniej mój).

Offline Wilk

• Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 27 Kwi 2020, 22:50 »
Typowy przełaj ma dość niewygodną geometrię, ten o którym mówi Turysta to jak pamiętam nie jest klasyczna przełajowa geometria, to jest własnie taki bardziej wygodny przełaj, taki można powiedzieć prekursor przełaja z czasów jeszcze przed gravelami. Rower na długie trasy musi być przede wszystkim wygodny, a żeby czuć się wygodnie na rowerze o agresywnej geometrii trzeba być bardzo giętkim, dlatego większość osób wybiera na długie trasy rowery o wygodniejszej geometrii

Offline Mężczyzna Goofy601

• Miasto: Zabrze/Bielsko-Biała
  • Na forum od: 22.04.2014
    • Goofy'ego rowerem wycieczki
« 27 Kwi 2020, 23:10 »
U mnie krosówka z wywalonym amortyzatorem, na szosowych kołach, szosowym napędzie z górską kasetą sprawuje się nie najgorzej :) Prosta kierownica z rogami, do tego lekki bagażnik. Wiem - niezbyt popularna konfiguracja... Ale kilka maratonów już przejechała, a i trasy po 200-250km z sakwami znosi całkiem dobrze.

Tak więc, jak pisali koledzy - rower przede wszystkim wygodny :)

Offline PABLO

• Na forum od: 25.03.2011
    • http://www.klub-karpacki.org
« 28 Kwi 2020, 00:42 »
Nie wiem na ile gravele są przereklamowane, ale są zajebiste (przynajmniej mój).

gravel-chcesz-ale-nie-potrzebujesz

Offline Mężczyzna kawerna

• Piotr(ek) Hrehorowicz w realu
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 22.09.2013
« 28 Kwi 2020, 06:49 »
A jak z ładownością sportowych rowerów? Bagażnik na przód i tył z osakwieniem ok. 15-20  kg w sumie sprzętu wytrzyma bez niespodzianek, kapci itd.?

. Chcę przejeżdżać duże dystanse i treking mi tego nie daje. bo jest zbyt ciężki i na dzienne trasy typu 200-300km w weekend czy jadę przez cały tydzień z dużym tempem nie nadaje się.

W mojej ocenie dzienny transfer trekinga w terenie płaskim z bagażem to ok. 130-150 km a to jest zbyt słabe.   Dlatego rowery sportowe jakich używacie są pewno tutaj wybawieniem.

Ty się martwisz trzema czy czterema kg roweru, a 20 kg bagażu tak lekko traktujesz!?
Zmiana roweru ma niemal podwoić twój dzienny zasięg?!
Optymistycznie szacując, o 20% szybciej/dalej pojedziesz o ile przesiadasz się z miejskiej damki. Ale na twoim miejscu nie liczyłbym aż na taką poprawę.
Czy może tylko ja widzę tu jakieś kolosalne nieporozumienie?
« Ostatnia zmiana: 28 Kwi 2020, 07:15 kawerna »
... i stałem się social-rowerzystą... Anachronicznie lubię trójrzędowe korby i małe kasety ;)

Offline Mężczyzna Marek_lbn

• Miasto: LUBLIN
  • Na forum od: 28.05.2013
« 28 Kwi 2020, 07:42 »
Ja mam szosę i uszosowionego trekinga.
Na ultra jeżdżę szosą, ale na trekingu też bez problemu robiè duże dystanse z całkiem dobrą średnią.
http://www.bikestats.pl/rowery/Accent-Nordkapp_25875_20358.html
Fuji Sportif 1,5 D, Accent Nordkapp.

Offline PABLO

• Na forum od: 25.03.2011
    • http://www.klub-karpacki.org
« 28 Kwi 2020, 09:01 »
Chcę przejeżdżać duże dystanse i treking mi tego nie daje. bo jest zbyt ciężki i na dzienne trasy typu 200-300km w weekend czy jadę przez cały tydzień z dużym tempem nie nadaje się.

Oj tam, oj tam.

Tu masz jeden z przykładowych moich wyjazdów 500+ km. Oldschoolowy góral z napędem 3x8 i z kapciami ponad 2 cale, do tego sakwy, sprzęt biwakowy na wszelkie wypadek, zapas żarcia, wody, narzędzia do naprawy, itp. Jak trochę polatasz dłuższe dystanse na takim zestawie, to potem, na szosie, nie zauważysz, że dojechałeś na metę.

« 28 Kwi 2020, 12:06 »

gravel-chcesz-ale-nie-potrzebujesz
To jest tekst z punktu widzenia kogoś, kto przesiada się z klasycznej szosy, kogo fascynuje szybkość, kto bardziej jest kolarzem amatorem. Co zresztą autor sam w tekście jasno zaznacza,
Ja mam inny punkt widzenia, bo przesiadłem się, a raczej współużytkuję turystyczne MTB, więc gravel jest dla mnie bestią na szosie, bo lubie jeździć w terenie i nie wyobrażam sobie roweru bez możliwości zjechania z asfaltu nie tyko na szutry ale i na korzenie ub piachy i tu gravel mnie nie rozczarowuje, bo nie interesuje mnie kolarstwo wcale jak i zasadniczo jeżdżenie rowerem dla jeżdżenia rowerem i rower musi mieć możliwość założenia ekwipunku turystycznego i gravel taki jest. Więc gravel spełnia moje oczekiwania w zakresie lekkiego, szybkiego roweru. Na cięższe tereny/wyprawy mam inne maszyny i nie oczekuję od mojego gravela wycieczki na koniec swiata a odrobiny frajdy i szaleństwa. I to właśnie on mi daje.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum