Autor Wątek: Wolne lasy!  (Przeczytany 1695 razy)

Offline Mężczyzna Elizium

• Użytkownik forum
  • Miasto: Bnin
  • Na forum od: 17.03.2013
    • Klasyka w niedzielny poranek
Odp: Wolne lasy!
« 28 Kwi 2020, 10:40 »
Znaczy, skoro pracownicy leśni palą w lesie ogniska, to my też możemy?
Absurdalny Eli

Hipek: "Starość to wg mie coś takiego że marudzisz jak to jesteś słaby i w ogóle, a potem wciągasz na lajcie podjazdy 25% i elo"

Offline Mężczyzna Bubu

• Miasto: Ziemia Dobrzyńska
  • Na forum od: 06.06.2018
    • Relacje z wycieczek i wypraw
« 28 Kwi 2020, 11:00 »
Ja jednak zauważyłem, że te ogniska to palą raczej w czasie wyrębów - a to głównie zima/wczesna wiosna - wtedy rzadko jest sucho i mokro. Co do tego, że "nic się nie dzieje" - to nie zawsze tak jest. Kilka lat temu w Borach Tucholskich byłem świadkiem pożaru na wyrębie właśnie.

No, ale nie było moją intencją wywołanie takiej dyskusji - pardon, Pablo. Ja też palę ogniska chętnie (choć przypuszczam, że mam doświadczenie mniejsze, niż Twoje) - ale niekoniecznie zawsze ;)

A apropos wyrębów, nie mieliście problemów ze zniszczonymi drogami? W mojej okolicy, to albo piachy właśnie, albo drogi zdewastowane przez ciężki sprzęt.

Offline Mężczyzna Elizium

• Użytkownik forum
  • Miasto: Bnin
  • Na forum od: 17.03.2013
    • Klasyka w niedzielny poranek
« 28 Kwi 2020, 11:48 »
Owszem, sporo się tnie, więc drogi leśne, przy obecnej suszy, obciążone dodatkowo ruchem ciężkiego sprzętu przypominają ruchome piaski bardziej, niż drogi.

Co do palenia ogniska w lesie... lub nawet gdzieś na jego obrzeżach tudzież na łące nawet, w obecnej sytuacji... serio, trzeba pisać, jak to wygląda?
Absurdalny Eli

Hipek: "Starość to wg mie coś takiego że marudzisz jak to jesteś słaby i w ogóle, a potem wciągasz na lajcie podjazdy 25% i elo"

Offline Mężczyzna 365

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 27.02.2018
« 28 Kwi 2020, 14:56 »
Ja też się włączę w dyskusję. Rozpalanie ognisk w lesie w miejscach gdzie ewidentnie jest sucho (czyli w prawie całej Polsce) to lekkomyślność i to jest delikatne określenie. I nie ma znaczenia czy to łąka, zagajnik, czy środek lasu. Kurde, w ogóle nie potrafię zrozumieć idei ogniska w czasie suszy. Przecież mamy maszynki do gotowania. Przeróżne.
@Pablo, dlatego, że robiłeś to całe życie, to nie zważając na sytuację i konsekwencje będziesz palił cały czas? Aż zapruszysz ogień? Prawie jak kierowca, co "całe życie jeździł bezpiecznie i nie miał nawet stłuczki", do pierwszego wypadku...
Paweł.

Offline PABLO

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 25.03.2011
    • http://www.klub-karpacki.org
« 28 Kwi 2020, 15:14 »
A apropos wyrębów, nie mieliście problemów ze zniszczonymi drogami? W mojej okolicy, to albo piachy właśnie, albo drogi zdewastowane przez ciężki sprzęt.

Tym razem nie, ale w marcu jechałem na wąskich kapciach ze Starych Jabłonek w kierunku Olsztynka. To była trasa 500+ km. Wbiłem się w las i trafiłem na bruk, omijałem drogami leśnymi i trafiłem na kilka odcinków, gdzie widać miał miejsce transport drewna. masakra. Drogi rozryte jak na górskim wyrębie. Ledwo się przebiłem - a była jeszcze noc.

@Pablo, dlatego, że robiłeś to całe życie, to nie zważając na sytuację i konsekwencje będziesz palił cały czas?

Ja nie palę ognia w lesie. Palę tylko tam, gdzie jest to możliwe i bezpieczne.

Przecież mamy maszynki do gotowania. Przeróżne.

Wiem, że może trudno to zrozumieć, ale dla mnie ognisko jest takim samym narzędziem, jak dla kogoś innego kuchenka. Kwestia umiejętności i wprawy. Tak samo można wywołać pożar kuchenką jak i ogniskiem, jak i ... niedopałkiem papierosa czy bezmyślnie rzuconą w krzaki szklaną butelką. Dopuszczając kuchenkę, a hejtując ognisko, to tak, jak by powiedzieć: "ja jeżdżę szybko ale bezpiecznie bo mam lepszy wóz niż ci idioci w beemkach z przyciemnionymi szybami".

Kuchenka też jest uważana za źródło otwartego ognia i nie wolno używać kuchenek w lasach.
« Ostatnia zmiana: 28 Kwi 2020, 15:48 PABLO »

Offline miki150

• Użytkownik forum
  • Miasto: Jeteborno
  • Na forum od: 05.07.2010
« 28 Kwi 2020, 15:52 »
Tak samo można wywołać pożar kuchenką jak i ogniskiem, jak i ... niedopałkiem papierosa czy bezmyślnie rzuconą w krzaki szklaną butelką.

Zdarza się, że pożar i samoczynnie się rozpali. Ale jednak dużo większe jest prawdopodobieństwo zapruszenia ogniskiem niż kuchenką gazową.

Offline PABLO

• Na forum od: 25.03.2011
    • http://www.klub-karpacki.org
« 28 Kwi 2020, 16:12 »
Zdarza się, że pożar i samoczynnie się rozpali. Ale jednak dużo większe jest prawdopodobieństwo zapruszenia ogniskiem niż kuchenką gazową.

W sumie to ciekawe zagadnienie. Jak już mowa o statystyce ... Może są dostępne jakieś statystyki dotyczące przyczyn pożarów w lasach. Czy naprawdę problemem są turyści palący ogniska, czy może jednak inne przyczyny. Ja bym jednak stawiał na inne, w szczególności na lekkomyślność ludzi, i stawiałbym, że to nie byli ci, którzy palą ogniska, żeby coś zagotować.

Może być nawet i tak, że statystycznie, spośród turystów, więcej pożarów spowodowali ci którzy mieli przy sobie kuchenkę, niż ci, którzy tej kuchenki przy sobie nie mieli. Oczywiście tylko statystycznie rzecz ujmując.

Offline Wilk

• Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 28 Kwi 2020, 16:38 »
Od najmłodszych lat, wciska się ludziom, że ogień to relikt i zagrożenie, zamiast nauczyć, jak używać. Stąd większości ludzi ognisko kojarzy się z "ogniskiem zapoznawczym", kuligiem, grillem, kiełbaskami, itp.

Bo po prostu takie jest obecnie zastosowanie ognisk. Do czysto użytkowego gotowania jedzenia prawie nikt już tego nie używa, bo maszynka jest sporo wygodniejsza, czystsza i bezpieczniejsza. Zwyczajny postęp i nie ma się co obrażać na to, jak nie będzie wojny atomowej lub innej zagłady to ogniska nigdy już do swojej dawnej pozycji nie wrócą.

Tak samo można wywołać pożar kuchenką jak i ogniskiem, jak i ... niedopałkiem papierosa czy bezmyślnie rzuconą w krzaki szklaną butelką.
Na pewno nie tak samo.
Wywołać pożar maszynką to może jedynie człowiek zupełnie pozbawiony wyobraźni, a wywołać pożar ogniskiem jest niebo łatwiej, wystarczy że siły wiatru się nie doceni, źle zagasi itd. Obsługiwać ogień w postaci kuchenki jest banalnie prosto, a obsługiwać ogień w postaci ogniska sporo trudniej.

Offline nie.dzielny

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 01.04.2009
« 28 Kwi 2020, 16:52 »
Od najmłodszych lat, wciska się ludziom, że ogień to relikt i zagrożenie, zamiast nauczyć, jak używać. Stąd większości ludzi ognisko kojarzy się z "ogniskiem zapoznawczym", kuligiem, grillem, kiełbaskami, itp.
Parę lat temu spałem na polu namiotowym w Czechach. Takim oficjalnym, nie żadnym "dzikim". Przy prawie 90% namiotów było rozpalone małe ognisko. Czyli jednak da się :)
Wszystkie zawarte tutaj opinie są moimi subiektywnymi odczuciami z którymi w pełni się zgadzam

Offline Mężczyzna boguś

• Miasto: Kalety
  • Na forum od: 05.01.2017
« 28 Kwi 2020, 19:01 »
Ciekawe co tu piszecie o rozpalaniu ogniska w lesie . U nas przy każdym leśnym parkingu jes tablica informujaca o bezwzględnym zakazie paleniu ognisk w lesie .
Pablo bez urazy ale łamiesz prawo i to poważnie  ::)

Offline Kobieta Weronika

• Miasto: Wychódźc
  • Na forum od: 26.01.2020
    • Dawne podróże - pamiętnik z początku XXI wieku
« 28 Kwi 2020, 19:27 »
Pablo bez urazy ale łamiesz prawo i to poważnie  ::)
Ja nie palę ognia w lesie. Palę tylko tam, gdzie jest to możliwe i bezpieczne.

Offline Wilk

• Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 28 Kwi 2020, 20:38 »
Kto przeglądał relację Pabla dobrze wie, że to bajeczka, palił ogniska w lesie dziesiątki razy ;)
Ale też nie ma co podnosić larum z tymi oskarżeniami o łamanie prawa - bo pamiętajmy, że na podobnej zasadzie można każdy biwak w lesie ocenić, to długie lata było nielegalne, a obecnie na części terenów lasów można legalnie biwakować, ale trzeba to zgłosić, co bardzo mało kto robi.

Jak ktoś umie się posługiwać ogniem i używając ognia w lesie zachowuje się odpowiedzialnie - to jest to wykroczenie tej samej klasy co nocleg na dziko, nikomu to nie zaszkodzi.

Nie ludzie kochający turystykę i biwaki na łonie natury są zagrożeniem dla lasów, a półgłówki traktujące je jak śmietnik, albo miejsce wypadu żeby zaszaleć z alkoholem i grillem. Nie takich ludzi trzeba ścigać - a np. rolników wypalających trawy, co jest źródłem mnóstwa poważnych pożarów, jak ten przerażający pożar w Biebrzańskim PN. Wypalanie traw to jest dopiero zachowanie tak nieodpowiedzialne, że szkoda to komentować, a przy tym zachowanie zupełnie nieracjonalne, bo gleba więcej na tym traci niż zyskuje.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum