Autor Wątek: Kask - na owalną głowę  (Przeczytany 3449 razy)

Offline Kobieta magda

• Miasto: Tröjmiasto
  • Na forum od: 19.12.2011
    • Przejażdżkowe zapiski
Kask - na owalną głowę
« 28 Kwi 2020, 21:46 »
Mój kask się już totalnie rozpada, więc czas poszukać czegoś nowego. Niestety wszystko, co dotychczas mierzyłam jest na mnie za szerokie prawo lewo a za wąskie przód tył. Czy ktoś zna jakiś kask, który ma taki bardziej owalny kształt? A może któryś ma jakiś magiczny system mocowania, dzięki któremu kask będzie leżał? Teraz to sobie nie poprzymierzam zbytnio, ale jakieś rozeznanie chciałabym zrobić. Decathlonowe kaski totalnie nie pasują. Nie chcę wydawać kosmicznej sumy na kask. Help ;)

Frugo

• Gość
Odp: Kask - na owalną głowę
« 28 Kwi 2020, 21:49 »
Rh+ produkuje kaski na szerokie głowy lub wąskie.
Część kasków Rudy Project także.

Offline Mężczyzna 4gotten

• Miasto: Stargard
  • Na forum od: 26.08.2012
« 28 Kwi 2020, 22:13 »
Jakiś czas temu przymierzałem kaski Bell mojego kolegi. Mimo identycznego obwodu nie dałem rady wcisnąć ich na głowę. Cisnęły po bokach. Kolega mówił, że właśnie ma owalną głowę i Bell mu podpasował. Jeden kask był szosowy, a drugi bardziej specjalistyczny, do jazdy na czas z wizjerem.
dalej przed siebie... najlepiej po asfalcie ;-)

Offline Mężczyzna remik

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 01.01.2017
    • Rowerowe Pobiedziska
« 28 Kwi 2020, 23:37 »
Też mam podobny problem zawsze. Potrzebujesz kasku głębokiego , najczęściej przy tym są lekkie i niestety nie tanie - w 90 % to kaski szosowe . Koniecznie trzeba przymierzyć , im więcej tym lepiej i nie patrzeć zbytnio na cenę (w granicach rozsądku :) )
U mnie najbardziej pasowały Abus, Giro - a obecnie Giant Rev.

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
« 29 Kwi 2020, 00:43 »
To nie głowa owalna, tylko kaski robią bez sensu Należy szukać wśród szosowych. Fajny kształt mają kaski Bell.

Pod względem cena/jakoś bardzo dobrze wypada kask podlinkowany poniżej. Troszkę mniej przylega do głowy niż Bell, ale jakościowo za to jest zdecydowanie lepszy.

https://allegro.pl/oferta/kask-rowerowy-pomaranczowy-moon-m-55-58-cm-8702366379?utm_medium=app_share&utm_source=facebook

Ja dawałem jeszcze trochę mniej :o Wprost od Chińczyka ten sam kosztuje $25. Nie mam pojęcia skąd ta cena na allegro.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Kobieta Janus

• Użytkownik forum
  • Miasto: Goteborg
  • Na forum od: 20.06.2010
« 29 Kwi 2020, 08:00 »
Pamiętam, jak kupowałam z 10 lat temu kask w Bikemanie. Kazali mi zamknąć oczy, po czym przez 10 min podawali kolejne kaski do przymierzenia. Nie widziałam, czy są ładne czy brzydkie, tamie czy drogie - miały pasować. Ze wszystkich, jakie mieli, pasował mi jeden, na szczęście niezbyt drogi. Polecam przejść się do dużego sklepu rowerowego i przymierzyć, co mają, a potem poszukać wybranego modelu w internecie.

Offline Kobieta magda

• Przejażdżkowe zapiski
« 29 Kwi 2020, 08:25 »
Frugo, mają jakieś oznaczenia które kaski są wąskie? Znalazłam sklep mający tą markę stacjonarnie w Gdańsku więc podjadę pomierzyć, dzięki.

Wydaje mi się że większość marek które wymieniacie mierzyłam i nic nie pasowało. Natomiast na wygląd nie zwracałam uwagi raczej, przede wszystkim szukałam czy coś będzie leżeć ok i wtedy patrzyłabym na wygląd.

Offline Mężczyzna Rado

• Miasto: Lublin
  • Na forum od: 25.05.2011
« 29 Kwi 2020, 08:49 »
Magda, przymierz szosowy kask marki Bontrager. Te kaski są właśnie bardziej owalne. Znajdziesz je w sklepach, gdzie mają rowery Trek'a. 

Na podjazdach się męczę, na zjazdach odpoczywam, a na płaskim po prostu pedałuję :)

Offline Mężczyzna michuss

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 28.02.2014
« 29 Kwi 2020, 09:09 »
Mam dokładnie ten sam problem - niewymiarowa głowa :D Przez długi czas jeździłem w ohydnym garnku (ten największy kask) z lidla. W zeszłym roku poszedłem do rowerowego coś wybrać. Bez większej nadziei, ale jednak się udało - szosowy kask od meridy. Nie czuję, że mam go na głowie i nie wygląda tak beznadziejnie jak to lidlowskie ustrojstwo ;) A przy tym nie był drogi.

Offline EASYRIDER77

• Miasto: INOWROCŁAW
  • Na forum od: 27.07.2010
« 29 Kwi 2020, 10:48 »
swojego czasu kupowałem Bella i nawet nie wiedziałem po ponad 10 lat jego użytkowania, że w niektórych kaskach wprawadzono regulację nie tylko obwodu ale także głębokości.
Myślę, że na to też możesz zwrócić uwagę.
Akurat taki pasował mojej żonie i na mojej głowie też dobrze pasuje.
To jest konkretnie UVEX. Widać to w kasku w środku. Nie patrzyłem i nie wiem czy inne marki to mają, ale zobacz sobie.

Offline Kobieta magda

• Przejażdżkowe zapiski
« 29 Kwi 2020, 11:32 »
Problem nie jest z głebokością tylko tym że prawo lewo kask mi lata a przód tył ciśnie. Lidlowe kaski to już chyba te z najbardziej latających po głowie ;) Za moment wszystkie marki tu wylądują :/ póki co najbardziej ciekawa jestem tych Rh+

Offline Mężczyzna remik

• Rowerowe Pobiedziska
« 29 Kwi 2020, 11:49 »
Jak kask jest płytki - to właśnie w innym miejscu jest powierzchnia styku ścianek bocznych .
I  wcale się nie dziwię - że latają lidlowe i z decathlonu - bo one z ergonomią mają słabo do czynienia. Nie chodzi i markę - tylko żebyś trochę bardziej spojrzała na kaski z średniej i górnej półki - bo nie ma opcji - żeby one nie pasowały (tak - te głębokie w szczególności) ...

Offline Mężczyzna kawerna

• Piotr(ek) Hrehorowicz w realu
  • Na forum od: 22.09.2013
« 29 Kwi 2020, 12:57 »
Z wyjątkiem może Bolka i Lolka oraz Jacka i Agatki, każdy ma owalną głowę :icon_mrgreen:

@Magda: szukaj wśród kasków, które mają regulację w postaci skracanej obręczy na całości obwodu głowy (edit: 3/4 obwodu też wystarczy :)) np. Abus Viantor
« Ostatnia zmiana: 29 Kwi 2020, 15:11 kawerna »
... i stałem się social-rowerzystą... Anachronicznie lubię trójrzędowe korby i małe kasety ;)

Offline Mężczyzna remik

• Rowerowe Pobiedziska
« 29 Kwi 2020, 14:05 »

@Magda: szukaj wśród kasków, które mają regulację w postaci skracanej obręczy na całości  obwodu głowy np. Abus Viantor

Dokładnie miałem Viantora -  głęboki kask z b. duża możliwością regulacji. Jest też drugie dno
tej sytuacji - przez to że one są takie głębokie , czasami jest mały konflikt z szerokimi okularami
- dlatego zmieniłem Viantora na Giant Reva - gdzie pod tym względem jest lepiej . 

Offline Mężczyzna kawerna

• Piotr(ek) Hrehorowicz w realu
  • Na forum od: 22.09.2013
« 29 Kwi 2020, 14:18 »
Abus Viantor nie jest może jak za mały berecik ale nie postrzegam go jako głębokiego. Głęboki kask to @Magda ma w awatarze :)
... i stałem się social-rowerzystą... Anachronicznie lubię trójrzędowe korby i małe kasety ;)

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum