Autor Wątek: Rower szosowy na ramie Hawk - renowacja  (Przeczytany 5842 razy)

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
Rower szosowy na ramie Hawk - renowacja
« 9 Maj 2020, 12:16 »
Nie ma czasu na rozpisywanie się, teraz samo zdjęcie.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
Do szosówki zamontować koszyk z holendra - to musiał być Worek!  :lol:

Offline Mężczyzna MCsubi

• Miasto: Bezdomny menel rowerowy
  • Na forum od: 13.05.2018
Korba 39-53? Stara szkola mocnych ludzi.

Korba to.. 46/30 ;) Pół dnia zmarnowaniem na obniżenie przedniej przerzutki, ale było warto. Kaseta to 11-32t, więc przełożenia są bardzo przyjemne.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna MCsubi

• Miasto: Bezdomny menel rowerowy
  • Na forum od: 13.05.2018
Co to za korba, ze takie zludzenia optyczne daje?

Deore LX M560 bez jednej zębatki - największa jest zamiast środkowej. Lewe ramię to jakieś stare Deore XT, bo miałem, jest podobne i minimalnie lżejsze.
« Ostatnia zmiana: 9 Maj 2020, 14:52 worek_foliowy »

Teraz o zmianach.

Zmieniłem napęd Campagnolo 9-rz na Shimano. Mam dzięki temu lżejsze przełożenie i bar-endy. Teraz będzie kontrowersyjnie: do tego typu roweru jednak bardziej pasują klamkomanetki. W rowerach gravelopodobnych kierownica jest wyżej i sięga się bardzo wygodnie. Tu trzeba wkładać rękę dosyć "głęboko" co jednak jest kłopotliwe. Za to mam teraz klamki to podróbki TRP, które mają lepszy kształt. No i manetki fajnie klikają ;]

Zmieniona została korba - było 170 mm i twarde przełożenie, teraz jest 175 mm i 46/30.

Zmieniłem koła. Były na obręczach Mavic CXP 28 szprych teraz mam 32 szprych. Dostałem też opony Continental Gatorskin, niestety jedna ma wgłębienie (jak na złość ta mniej zużyta) i trochę bije :\ Zobaczę ile wytrzymam.

Miałem hamulce Campagnolo Athena, które były bardzo fajne, ładne, ale zbyt ciężkie.. i w ogóle nie hamowały. Teraz są Shimano RX100, czyli dual pivot.

To mniej więcej tyle. Waga bez pedałów i akcesoriów poniżej 9 kg, więc przyzwoicie.

Do szosówki zamontować koszyk z holendra - to musiał być Worek! 
Koszyk jest na klickfix, więc można szybko demontować i szokować ortodoksów.

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
Chyba najlepszy z Twoich projektów :P Korba szczególnie fajna wyszła. W tej ramie dziwnie wygląda ten hmm odwrócony? sloping.
Koszyk... Eh... Trzeba było jeszcze boczne kołeczka dołożyć i nóżkę od motoru ::)
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna Symfonian

• Dominik
  • Miasto: Piekary Śląskie
  • Na forum od: 18.05.2009
Worek Ty to robisz specjalnie :D ?
Może pokombinuj coś z kołem 28na przód i 26 na tyl dla lepszej geometri.
Z niecierpliwością czekam na kolejne projekty :)

W tej ramie dziwnie wygląda ten hmm odwrócony? sloping.
Specjalnie przyłożyłem telefon do ramy i użyłem aplikacji z kątomierzem. Górna rura jest idealnie równoległa względem podłoża.

Offline gocu

• Miasto:
  • Na forum od: 04.04.2013
    • Rower i góry.
W tej ramie dziwnie wygląda ten hmm odwrócony? sloping.

To tak tylko wygląda, zresztą majsterklepka już o tym napisał ;)
W moim Ridleyu jest identycznie, przez kilka lat byłem pewien że mam "odwrócony sloping" - dopóki nie przyłożyłem waserwagi i okazało się że  górna rura jest idealnie pozioma. Zdjecie z netu, ale model ten sam.
gocu

Offline Mężczyzna Żubr

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 03.11.2010
Do szosówki zamontować koszyk z holendra - to musiał być Worek!

Nie no spokojnie. To jest początek wątku. Ja na zdjęciu widzę zwykły rower szosowy. Grube modyfikacje tegoż, wierzę, dopiero przed nami. No może, że TO jest finalny produkt.

Worku, jaki to jest rozmiar ramy? Poza tym złudzeniem odwrotnego sloppingu sprawia wrażenie dużej, a rura podsiodłowa długiej.

Planuję zamianę pedałów na zatrzaskowe. Ewentualnie ta nieszczęsna opona ;> Poza tym jest to wersja raczej "ostateczna".

Rozmiar ramy to 57 cm rury podsiodłowej i 55 cm górnej.

Offline Mężczyzna Żubr

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 03.11.2010
No to dobrze widzę, bo myślałem że to rozmiar 58.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum