Autor Wątek: Niesymetrycznie osadzone koło.  (Przeczytany 1655 razy)

Lester

• Gość
Niesymetrycznie osadzone koło.
« 13 Maj 2020, 18:48 »
Mam problem z tylnym kołem. Dzisiaj zauważyłem, że bieżnik tylnej opony jest na całym obwodzie nierównomiernie zużyty. Od strony napędu jest dużo mocniej. Moje pomiary domowym sposobem wykazały, że koło jest niesymetrycznie osadzone względem tylnego trójkąta ramy. Jest to przesunięcie około 3 mm w lewą stronę.  Wykluczam złe zapięcie koła w uchwytach ramy. Mam w związku z tym parę pytań.
  • Czy jest to winą źle wycentrowanego koła, które jest przeciągnięte w jedną stronę?
  • Czy bardziej prawdopodobna jest tu wada konstrukcyjna ramy? (Cube  Attention 2017)
  • Jak w domowych warunkach mogę to stwierdzić. Mam co prawda przymiar do pomiaru czy koło nie jest przeciągnięte, ale bez demontażu tarczy hamulca jest on w tym przypadku bezużyteczny.
  • Czy może wina nierównomiernego zużycia bieżnika leży gdzie indziej?
  • Jeżeli wina leży po stronie ramy, to czy podlega to nadal gwarancji? Jeżeli tak, to czy bez dowodu zakupu i kwarty gwarancyjnej zostanie to przyjęte do naprawy lub wymiany?
Rower ten kupiłem w sklepie rowerowym dwa lata temu.

Offline Mężczyzna xsadusx

• Miasto: Czaple
  • Na forum od: 23.12.2016
Odp: Niesymetrycznie osadzone koło.
« 13 Maj 2020, 20:54 »
Do sprawdzenia centryczności służy przyrząd do mierzenia tegoż. Jeżeli jest przeciągnięte to wina centrowania.
Narzędzie wygląda tak https://bitul.pl/pl/p/PRZYRZAD-DO-SPRAWDZANIA-CENTRYCZNOSCI-KOLA-WH001/181. Od tego bym zaczął.

Offline Mężczyzna RS

• Miasto: Częstochowa
  • Na forum od: 17.11.2016
« 13 Maj 2020, 22:08 »

Polecam filmiki autora poniższych - pokazuje wiele garażowych sposobów na różne problemy, także te wydające się bardzo poważne.
Np:

Może znajdziesz tam jakieś przydatne informacje.
Filmów jest dość dużo, ale warto na nie zerknąć.
« Ostatnia zmiana: 13 Maj 2020, 22:38 RS »

Offline Mężczyzna Romal

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 05.06.2006
« 13 Maj 2020, 22:48 »
Wyjmij koło i włóż odwrotnie. Potem zmierz przesunięcie tym samym domowym sposobem. Jak okażę się, że koło przesunięte jest w drugą stronę, to znaczy, że to wina koła. Jak ciągle w tą samą, to wina ramy.

Lester

• Gość
« 13 Maj 2020, 22:58 »
Narzędzie wygląda tak
Mam bardzo podobne narzędzie, ale niestety kąt w nim jest zbyt rozwarty i ramiona opierają się na tarczy hamulca zamiast na obręczy. Tarczy hamulca nie mam jak zdjąć, bo chwilowo nie mam klucza do kaset. Czy poza tym narzędziem są inne sposoby sprawdzenia symetryczności koła względem piasty?

To na pewno jakaś brudna, lewacka prowokacja
W to nawet przez chwilę nie wątpiłem ;)
Dzięki za filmiki. Szczególnie pierwszy będzie pomocny. Jeżeli to wina ramy to nie wiem, czy sam zdecyduję się na jej prostowanie wg metody z drugiego filmu.

@Romal, proste i logiczne to co napisałeś. Jutro spróbuję tej metody.

Offline EASYRIDER77

• Miasto: INOWROCŁAW
  • Na forum od: 27.07.2010
« 14 Maj 2020, 09:41 »
kiedyś tez miałem ten problem. Włożyłem do ramy kolegi i już wiedziałem.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum