Co mogę zabrać w zamian co jest tanie, lekkie a skuteczne (...)
Tylko jak skompresować karimatę
@pablo: alumata jest cieńsza niż standardowa karimata? Śpisz w niej na podłodze czy w lesie na gruncie miękkim?
Ja używam składanej karimaty thermaresta z-lite sol. Już drugiej. Nie trzeba dmuchać, a składalność powoduje, że można jej używać w wielu miejscach do odpoczynków doraźnych (dworce, przystanki, wiaty, łączki, polany). Wożę w poprzek tylnej podsiodłówki.
złożona karimata tyle samo miejsca zajmuje co zwinięta w rulon
Akurat Therm-a-Rest zajmuje dużo mniej miejsca niż standardowa karimata tej samej grubości.Ale jeżeli mowa o ultrlight to w grę wchodzi chyba tylko alumata lub coś dmuchanego.
Nie dużo mniej, a jedynie troszkę mniej, jeśli porównasz z karimatą podobnej grubości.
Zastanawiałem się nad lekkim hamakiem, ale śpiąc we wnętrzach budynków i pomieszczeń sądzę że miałbym problem ze złapaniem punktów zaczepnych na hamak.
Złudzenie optyczne na pewno
trudno mi sobie wyobrazić, że pompowany materac o średnicy 10cm zajmuje "trochę" mniej miejsca niż składany klocek półmetrowy o przekątnej 14cm.
W lesie, czy na innym miękkim podłożu w lato to jeszcze ma sens, natomiast na twardym podłożu spanie na alumacie to w kwestii wygody praktycznie jak spanie bez niej, jedynie termicznie troszkę izoluje, ale twardo jak na betonie.