Autor Wątek: Bikepacking spanie ultralight - co zabrać?  (Przeczytany 38074 razy)

Offline PABLO

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 25.03.2011
    • http://www.klub-karpacki.org
Co mogę zabrać w zamian co jest tanie, lekkie a skuteczne (...)

Na wyjazdach rowerowych używam alumatę. Bardzo tania, lekka, zajmuje mało miejsca i łatwo ją przewozić na rowerze. Jest praktycznie bezobsługowa (nie trzeba pompować, kompresować, dbać o to aby się nie uszkodziła, itp.).

Tylko jak skompresować karimatę

Przyciąć do niezbędnego wymiaru. Stosować wysokiej jakości, markowe karimaty (mniejsza objętość przy lepszych parametrach).

8850

• Gość
Zastanawiałem się nad lekkim hamakiem, ale śpiąc we wnętrzach budynków i pomieszczeń sądzę że miałbym problem ze złapaniem punktów zaczepnych na hamak.

@pablo: alumata jest cieńsza niż standardowa karimata? Śpisz w niej na podłodze czy w lesie na gruncie miękkim?

Offline Mężczyzna Iwo

• leniwy południowiec
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 20.09.2010
Tak, alumata jest bardzo cienka i w zasadzie jedyne co daje to komfort termiczny (choć umiarkowany, to raczej sprzęt na cieplejszą porę). Jak się ma sprawdzone plecy to na alumacie śpi się wszędzie ;)

Offline PABLO

@pablo: alumata jest cieńsza niż standardowa karimata? Śpisz w niej na podłodze czy w lesie na gruncie miękkim?

Są różne rodzaje. Im lepsza jakość - tym lepsza izolacja i większa trwałość. Warto zwrócić uwagę na objętość. Ale generalnie to warstwa (warstwy) folii aluminiowej i folii z tworzywa. Cienkie, ale izolują termicznie i od brudu. Ja sypiam na alumacie i w terenie i w pomieszczeniach. Także zimą w namiocie na śniegu. Najlepiej się śpi na trawie lub w lesie bo podłoże jest miękkie, a alumata zapewnia izolację termiczną.

Offline miki150

• Użytkownik forum
  • Miasto: Jeteborno
  • Na forum od: 05.07.2010
Bez jaj Pablo, na alumacie na śniegu to można sobie co najwyżej tyłek odmrozić.

Offline Wilk

• Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe

W lesie, czy na innym miękkim podłożu w lato to jeszcze ma sens, natomiast na twardym podłożu spanie na alumacie to w kwestii wygody praktycznie jak spanie bez niej, jedynie termicznie troszkę izoluje, ale twardo jak na betonie.

Ja używam składanej karimaty thermaresta z-lite sol. Już drugiej. Nie trzeba dmuchać, a składalność powoduje, że można jej używać w wielu miejscach do odpoczynków doraźnych (dworce, przystanki, wiaty, łączki, polany). Wożę w poprzek tylnej podsiodłówki.

Ale to niewiele daje, bo złożona karimata tyle samo miejsca zajmuje co zwinięta w rulon, ten rozmiar po zwinięciu to największy minus karimat

Offline Dream Maker

• Miasto: Baile Uí Mhatháin
  • Na forum od: 11.06.2011
złożona karimata tyle samo miejsca zajmuje co zwinięta w rulon

Akurat Therm-a-Rest zajmuje dużo mniej miejsca niż standardowa karimata tej samej grubości.
Ale jeżeli mowa o ultrlight to w grę wchodzi chyba tylko alumata lub coś dmuchanego.
Do you have a dream? I'll make this dream come true. I'm... the Dream Maker

Offline Wilk

• Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
Akurat Therm-a-Rest zajmuje dużo mniej miejsca niż standardowa karimata tej samej grubości.
Ale jeżeli mowa o ultrlight to w grę wchodzi chyba tylko alumata lub coś dmuchanego.

Nie dużo mniej, a jedynie troszkę mniej, jeśli porównasz z karimatą podobnej grubości. I te troszkę bardzo niewiele zmienia, bo dalej jest to wielki kloc na 50cm

Offline Dream Maker

Nie dużo mniej, a jedynie troszkę mniej, jeśli porównasz z karimatą podobnej grubości.

Dużo mniej.
Miałem kiedyś wojskową karimatę 2 cm. Teraz mam Ther-Ma-Resta.
Po złożeniu długość oczywiście się nie zmienia, ale Ther-Ma-Rest ma prawie o połowę mniejszą średnicę/przekątną.

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
Zastanawiałem się nad lekkim hamakiem, ale śpiąc we wnętrzach budynków i pomieszczeń sądzę że miałbym problem ze złapaniem punktów zaczepnych na hamak.
Czasem się da. Dwa rozwieszałem się między oknami. W Albanii spałem też pod restauracją - na parterze były same filary ;] Trzeba kombinować.

Tylko w hamaku podwiewa od spodu i wagowo ten sposób spania nie jest lepszy.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Dream Maker

Złudzenie optyczne na pewno  :icon_twisted:

Na pewno nie.
Przyjmując nawet, że przekątna Thermarestu jest taka sama jak średnica zwijanej karimaty to Thermarest zajmuje mniej miejsca.

Przekątna Z-Lite Sol to 14 cm a (np.) zwijana Ridgerest Solite (grubość 1,5 cm) ma średnicę 22 cm. Jakby miała 2 cm grubości to średnica byłaby jeszcze większa.

Frugo

• Gość
https://8a.pl/materac-therm-a-rest-neoair-xlite-regular-lemon-curry
https://8a.pl/karimata-therm-a-rest-z-lite-coyote-gray
trudno mi sobie wyobrazić, że pompowany materac o średnicy 10cm zajmuje "trochę" mniej miejsca niż składany klocek półmetrowy o przekątnej 14cm.

Offline Dream Maker

trudno mi sobie wyobrazić, że pompowany materac o średnicy 10cm zajmuje "trochę" mniej miejsca niż składany klocek półmetrowy o przekątnej 14cm.

Możesz zacytować gdzie w tym wątku ktoś porównuje pompowany materac z karimatą?

Offline Mężczyzna RS

• Miasto: Częstochowa
  • Na forum od: 17.11.2016
Zaraz, zaraz... Za szybko ogłosiliście, moim zdaniem, thermarestowe mistrzostwo.
1. Pakunek ma wymiary 51x13x14 cm. Przekątna to zatem nieco ponad 19 cm, a nie 14.
2. Powyższe wymiary dają objętość 9,28 litra, a po rozłożeniu ma "wymiary użytkowe" 183x51 cm.
3. Używam czasami cienkiej karimaty (spokojnie wystarczającej na okres wiosenno-jesienny) dociętej do mojego minimum, ale gdyby ją powiększyć do wymiarów maty thermarestowej, to miałaby objętość 6,53 litra. W praktyce, mój egzemplarz zajmuje 5,5 l.
4. Zapewne moja mata ma gorsze parametry termiczne, ale cały wątek w zasadzie jest o sezonie letnim, więc brnę dalej.
5. W przypadku karimat bardzo często pomijany jest sposób pakowania i jawią się nam one jako koszmarne rulony, krzywo i byle jak podczepione do bagażu.
Swoją karimatę wkładam do worka, który jedzie na kierownicy, jako pierwszą. W powstałą "rurę" mieści mi się jeszcze mnóstwo gratów. Nie marnuję przestrzeni - jest tak samo dobrze wykorzystana jak w matach Thermarest.

Offline PABLO

W lesie, czy na innym miękkim podłożu w lato to jeszcze ma sens, natomiast na twardym podłożu spanie na alumacie to w kwestii wygody praktycznie jak spanie bez niej, jedynie termicznie troszkę izoluje, ale twardo jak na betonie.

Jak ultralight to ultralight.

Mnie alumata wystarcza, ale zdaję sobie sprawę z tego, że to nie jest rozwiązanie dla każdego.

Dla mnie np. materac jest zbyt miękki i zbyt wysoki (zsuwanie się), przed spaniem wymaga upierdliwego dmuchania, oraz składania przed złożeniem. Jest drogi, delikatny i szkoda go czasem użyć, jak jest brudno albo jak jest ryzyko przebicia.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum