Dużo mniej. Miałem kiedyś wojskową karimatę 2 cm. Teraz mam Ther-Ma-Resta. Po złożeniu długość oczywiście się nie zmienia, ale Ther-Ma-Rest ma prawie o połowę mniejszą średnicę/przekątną.
Jak ultralight to ultralight.
Cytat: PABLO w 24 Maj 2020, 20:41Jak ultralight to ultralight.Prawdziwy ultralight to goła gleba Pablo, lżej niż to już się nie da
Nie dużo mniej, a jedynie troszkę mniej, jeśli porównasz z karimatą podobnej grubości.
I tyle w temacie
Thermarest ma 2 cm grubości, a to coś żółtego może 0,5 cm.To tyle w temacie Twojej "podobnej grubości."
W sensie grubości - to chodzi o wartość izolacji.
Jak potrzebujesz karimaty aż 2cm - to Twój problem, ja mam sporo lepsze rozwiązania.
A-ha I dlatego wrzuciłeś takie fotki aby przedstawić nam wartość izolacji (podczas gdy ja wyraźnie napisałem o grubość 2 cm, a nie o R-Value)
Gdyby zacząć drążyć temat grubości Thermarestu, to też by można dojść do niejednoznacznych wniosków.
Tak czy siak, na szosę raczej się nie zabierze karimaty i dlatego gdzieś w okolicy początku wątku wspomniałem o alumacie.
Już się nie wysilaj za bardzo, próbując się odegrać za to, że tym zdjęciem zgasiłem Cię koncertowo
Cokolwiek dmuchanego czy nie, za 1/4 ceny mojego rowera to słabo, chyba nie o to tutaj chodzi, to już chyba lepiej jechać bez niczego a zaraz przed snem nabrać złożone 2, 3 pudełka z najbliższego sklepu i przytroczyć do ramy i położyć się na kartonach do spania gdzieś w pomieszczeniu.
Świetny pomysł, podeślij zdjęcia tych kartonów. W razie czego jeszcze możesz użyć gazet, łatwiej przewozić.
Kupowanie karimat Thermaresta to dla mnie mocne przepłacanie, to samo można mieć za 1/4 ceny. O ile materace mają fajne (choć cholernie drogie) to karimat jest na rynku taki wybór, że IMO zupełnie szkoda na to pieniędzy. Zamiast wydawać 2 stówy na karimatę Thermaresta można kupić cienką karimatę z Allegro, do tego alumatę pod spód - i mniej to w sumie miejsca zajmie, a izolacja będzie nawet lepsza.
zaraz przed snem nabrać złożone 2, 3 pudełka z najbliższego sklepu
Nieprawda. Po pierwsze, jest kilka modeli karimat Thermaresta, mających różną izolację i dających różny komfort (a także cenę, bo najtańszy model kosztuje niewiele ponad 100 zł), ale każdy z nich będzie miał lepszą termikę i wygodę niż 'cienka karimata z allegro', nawet połączona z alumatą.
Dodatkowo, Thermaresty są bardzo wytrzymałe, zarówno na uszkodzenia mechaniczne jak i na wygniatanie. Taka karimata będzie się dobrze sprawować wiele sezonów dłużej niż coś taniego i w perspektywie wieloletniej wyjdzie taniej.
Na sławnym bloku bike ultralight rowerzysta na początku używał folii bąbelkowej do spania, ale potem jeszcze bardziej zmienił sposób pakowania i najprawd. kimał w miejscach komercyjnych na łóżku : http://ultralightcycling.blogspot.com/ Przypuszczam że podczas spania i wiercenie prędzej czy poźniej wszystkie bąbelki powystrzelają, ale mam taki zwój gdzieś na strychu postaram się go przetestować.
Cytat: blondas w 25 Maj 2020, 09:23Świetny pomysł, podeślij zdjęcia tych kartonów. W razie czego jeszcze możesz użyć gazet, łatwiej przewozić.To już ekstremalny przypadek gdybym jechał bez niczego jak koledzy na wyścigach ultra potrafią spać bez niczego byle gdzie za co szacun, ja jednak musze mieć minimum komfortu czyli cm, dwa izolacji.