Autor Wątek: Zegarek  (Przeczytany 8790 razy)

Online Mężczyzna rmk

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 12.01.2013
Zegarek
« 1 Cze 2020, 14:52 »
Szukam dla siebie zegarka sportowego (smartwatch?), nie znam się na nich. Na czym mi zależy? Jak najlepszy GPS z możliwością zapisu trasy, bardzo dobra bateria, przydałby się dobry pomiar tętna (z nadgarstka lub ew. opaska dedykowana może być do biegania). Bieganie+jazda na rowerze+chodzenie po górach - te trzy rzeczy ma "obsługiwać"  :) Kompletnie niepotrzebne są mi funkcje płatności, powiadomień z telefonu itp.

Budżet sam nie wiem jaki na to przeznaczyć aby kupić raz a dobrze. Babcia powiadała, że nie stać jej aby tanio kupować i wpoiła mi też tę zasadę ale jeśli można wydać mniej niż więcej to ja to wolę  ;D

Ktoś, coś?
Nie odkładaj marzeń. Odkładaj na marzenia.

Frugo

• Gość
Odp: Zegarek
« 1 Cze 2020, 15:03 »
Z takiego zestawu wymagań i maksymą babci którą mi wpoił dziadek także pozostaje ci kupić Garmin Fenix 6 pro lub 6X pro. Będziesz zadowolony.
U mnie się spisuje od pół roku - po wymianie z Epixa - i potwierdzam, że dziadek miał rację.

Masz komplet wszystkich tych rzeczy, dodatkowo dobrze współpracuje z Androidem i iPhonem. Nie wiem który masz tel.

Online Mężczyzna rmk

« 1 Cze 2020, 15:11 »
No dobra. Aby ułatwić sprawę napiszę, że te 1500zł to górny pułap. Choć i tak lepiej by było zmieścić się poniżej tysiaka  ;D Da się, czy jednak nie?

Offline Mężczyzna lordChaos

• Miasto: skierniewice
  • Na forum od: 10.12.2017
« 1 Cze 2020, 15:22 »
To ma być urządzenie tylko jako zegarek? Bo może jakiegoś Garmina Edge, czy inne Wahoo ?

Online Mężczyzna rmk

« 1 Cze 2020, 17:34 »
To ma być zegarek w takiej formie abym mógł założyć go na rękę podczas biegania 🙂

Offline Mężczyzna Zbyszek

• Miasto: Zawiercie
  • Na forum od: 17.02.2009

blondas

• Gość
« 1 Cze 2020, 19:26 »
Z takiego zestawu wymagań i maksymą babci którą mi wpoił dziadek także pozostaje ci kupić Garmin Fenix 6 pro lub 6X pro. Będziesz zadowolony.
U mnie się spisuje od pół roku - po wymianie z Epixa - i potwierdzam, że dziadek miał rację.
Robiłem podejście do Fenixa 6 i po testach byłem zawiedziony. Przede wszystkim pomiar tętna na którym mi zależało okazał się porażką. Sprawdzałem to równolegle z innym (forerunner 235) i pomiar z nadgarstka niestety nie działa jak powinien. Kumpel miał fenixa 5, teraz 6 i dokładnie ten sam problem. Dobrze działa tylko z opaską. Być może mieliśmy pecha i trafiliśmy na dupne modele. Ostatecznie zostałem przy F 235. Pomiar z nadgarstka mniej dokładny niż z opaski, ale jednak działa. Do tego jest obsługa czujnika prędkości, oczywiście GPS. Jest też sporo lżejszy.
Nie jest to jednak prawdziwy smartwatch, a bardziej zaawansowana opaska.

Offline Mężczyzna olo

• Moderator Globalny
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.02.2011
« 1 Cze 2020, 20:28 »
Taniocha ale powinien spełnić Twoje wymagania: Huami Amazfit Bip
https://www.x-kom.pl/p/412512-smartwatch-huami-amazfit-bip-black.html?gclid=CjwKCAjwztL2BRATEiwAvnALcjQTXOKvW8pbzSUeX1I9OV1rwP_mRf1kk7pD_Hd1n-w7JQGO6w3RfBoCvZUQAvD_BwE

Sprzęt jest OK, cena więcej jak OK, zwłaszcza bateria jest super i starcza na długo, nie potrafię powiedzieć na ile, bo mam aktualnie 53% i nie pamiętam kiedy ładowałem. Pewnie 1,5 tygodnia temu. Ma jednak swoje mankamenty. Jeżeli biegasz trochę ambitniej, to zegarek dostarcza trochę mało informacji. Jest dystans, czas, aktualne tętno, tempo chwilowe i tempo średnie z całości. Na zakończenie każdego kilometra daje tempo tego km, ale tak samemu go wywołać nie możesz. Na bieganie rekreacyjne jest spoko. Wydaje mi się, że pulsometr lekko zaniża, ale dowodów nie mam. Aplikacja dla "pro" biegacza też trochę chyba uboga, na plus integracja ze Stravą.

Na rowerze jest trochę gorzej z pomiarem tętna. Albo mam jakąś krzywą rękę, albo coś, ale często ma problem z wyczuciem i pokazuje jakieś absurdalnie niskie wartości (80 na podjeździe). Pomaga bardzo mocne zaciśnięcie paska.

Zegarek sprawuje się fajnie w turystyce pieszej, gdy nie chce brać Garmina czy telefonu, po prostu idę sobie do lasu i nagrywam ślad i jest OK.
Cytat: Hipek
To, co napisał Olo, brzmi rozsądnie.

Online Mężczyzna rmk

« 1 Cze 2020, 21:44 »
Biegam jak mam ochotę, amatorsko ale lubię mieć pod kontrolą podczas biegu międzyczasy itp. Tętno po latach uprawiania sportu potrafię określić bez zegarka ale mimo wszystko ta funkcja byłaby dla mnie przydatna choć niekonieczna a na rowerze już zupełnie zbędna gdyż na nim jeżdżę tylko i wyłącznie turystycznie. Zależy mi na jak najlepszym GPS (pokonana trasa, przewyższenia, nachylenia terenu - to nie ma służyć do nawigowania) trwałości, dobrej baterii. Po prostu dobry multifunkcyjny, sportowy zegar a nie telefon na ręce z funkcją zegarka ;)

Wiem, że prym wiodą Garmin, Polar oraz Suunto. Wiem też, że cenowo są wyżej niż niżej. Tym bardziej dzięki za wskazanie tego Amazfita - wczytam się i spojrzę na niego  :)

Online Mężczyzna zly-sze

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 19.09.2019
« 1 Cze 2020, 22:17 »
Zegarek sportowy? Kup garmina. Wybierz ten na który Cię stać. Im droższe tym lepsze. Jest sporo do poczytania, który co ma. https://www.dcrainmaker.com/

Ja używałem 735xt do tego co piszesz i byłem zadowolony, ale jakbym kupował jeszcze raz to przebolałbym jeszcze tysiaka i kupił coś z pełnymi mapami.
Nie licz natomiast na czytelność na rowerze. Ekran za mały i nie urośnie.

Jak do biegów ultra to zwróć uwagę możliwość ładowania w biegu bez zdejmowania z ręki (takie klipsy do ładowania) a jak na rowerze to też warto przemyśleć ładowanie bez zdejmowania zegarka.

Jest jeszcze suunto, a biegacze ultrasy zachwalają coros.
I nie wierz w poprawny pomiar tętna w nadgarstku.

Offline Kobieta martwawiewiórka

• Użytkownik forum
  • Na forum od: 17.08.2009
« 1 Cze 2020, 22:32 »
Jest jeszcze suunto

Mam suunto ambit2, ma rózne hocki klocki, gps i wodotryski, mierzy różne prędkości (ogólne, albo na wybranym odcinku)oraz rozpoznaje style pływackie jak go nauczysz, ale niestety w moim odczuciu bateria nie jest jakaś mocna. Może w nowszych modelach jest lepsza.  Wartoscią dodaną jest w sumie przejrzysta strona movescount (gdzie ładuje ci na Twoje konto  - jeżeli je założysz - Twoje aktywności) gdzie Ci pokazuje w tabelkach jak bardzo się leniłeś, wykresy tętna, tempa, kadencji, jak bardzo sapałeś, bla bla bla
Jakiś Ty społecznie dojrzały! Mogę sobie zsynchronizować z Tobą te dane?

Offline Mężczyzna Antracyt

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 13.06.2017
    • Poland on bike
« 1 Cze 2020, 22:37 »
Cudze chwalicie, swego nie znacie - żeby była jasność to tyczy się mnie...

Posiadam zegarki i nawigację Garmina:

zegarki używam zamiennie. Posiadają możliwość rejestracji tras, tętna i innych z czujników ANT+.

Działają na jednym naładowaniu ponad 12h w czasie rejestracji treningu. Są relatywnie tanie.

Online Mężczyzna rmk

« 1 Cze 2020, 22:41 »
Właśnie zostałem zmuszony zmienić koncepcję. Wróciłem ze sklepu i zorientowałem się, że nie mam licznika  ::) Albo ktoś się nie bał i pożyczył albo wypiął się podczas jazdy co już kiedyś się zdarzało. Jak nie urok to...  :-[

Szukam więc teraz zegarka do biegania i chodzenia po górach a na rower zafunduje sobie jakiś licznik z gps. Tylko budżet teraz muszę podzielić  :(

Online Mężczyzna rmk

« 1 Cze 2020, 22:49 »
Przeszukałem całą drogę w te i wewte. Daleko nie miałem i zareagowałem praktycznie od razu. Po liczniku ani śladu  :-\

Offline Mężczyzna Antracyt

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 13.06.2017
    • Poland on bike
« 1 Cze 2020, 22:58 »
Szukam więc teraz zegarka do biegania i chodzenia po górach a na rower zafunduje sobie jakiś licznik z gps. Tylko budżet teraz muszę podzielić  :(

Moje zegarki mają możliwość programowania ekranów i ustawień i mogą być zamontowane na kierownicy na pasku lub za pomocą adaptera.

Jeździłem już tak bo licznika nie posiadam.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum