Autor Wątek: eTrex 20x - jak używać Garmina?  (Przeczytany 2312 razy)

Offline Mężczyzna KMarcel

• Miasto: Olsztyn
  • Na forum od: 13.06.2012
eTrex 20x - jak używać Garmina?
« 3 Cze 2020, 23:47 »
Od jakiegoś czasu używam eTrexa 20x, ale po przesiadce z Locusa (cały czas jest w telefonie) jest trochę dziwnie. Fajnie, ale dziwnie.
Jeżdżę po śladzie. Na razie po wyświetlonym na mapie, ale wiem, że jest opcja nawigacji po śladzie. Wiem, że ślady zapisane w urządzeniu w katalogu GPX i na karcie wyświetlają się w bieżących, a z urządzenia z katalogu GPX\Archive w zarchiwizowanych.
I teraz kilka pytań.

1. Jak poradzić sobie ze sterowaniem wyświetlania Waypointów. Na razie, gdzie nie wrzucę .gpx'a z waypointami (urządzenie lub karta), to one zawsze się wyświetlają. Jest jakaś opcja, żeby wyłączyć np. waypointy z konkretnego pliku .gpx?

2. Pomoże mi ktoś wgrać Patcha do mojego garmina? Mam FW 2.70. Jest już 3.00 Nie wiem, czy warto zmieniać na nowszy, już tyle się naczytałem, że w nowszym to tylko gorzej i coś nie działa (tak samo z BaseCampem). Zależy mi na JNXach.

3. Może jest ktoś, kto by się podzielił Messtischblatt'ami przygotowanymi pod garmina (stare WIGówki też)? Lubię stare mapy. Kiedyś ich używałem w TrekBuddy. Brakuje mi tego w eTrexie, dlatego chcę odblokować używanie JNX

4. Albo chociaż instrukcja jak przerobić MBlatty na JNXy. Szperałem po sieci, ale to są raczej stare tematy, i kiepsko z aktualnością, albo dostępnością programów do tego potrzebnych. Jakie parametry powinien mieć raster, żeby ten eTrex dał radę?

Wiem, że jest tu kilku entuzjastów i speców od elektroniki/informatyki, a ja czuję się za stary na doktoryzowanie się z Garmina, potrzebuję "poprowadzenia za rączkę" przez nurtujące mnie problemy.

Offline Mężczyzna szy

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 29.04.2009
Odp: eTrex 20x - jak używać Garmina?
« 4 Cze 2020, 04:11 »
Nie wątpię, że jest tu kilku garminowych frików :), ale myślę, że lepiej zrobisz prosząc o pomoc, albo czytając już istniejące dokładne wskazówki, na Garniaku (www.garniak.pl). Patchowanie urządzenia pod jnxy to już jazda na krawędzi i lepiej robić to w gronie fachowców :)

Szy.

Najlepsze szlaki rowerowe w Polsce, w Niemczech i w Europie

Offline Mężczyzna dodoelk

• Miasto: Ełk
  • Na forum od: 14.01.2015
« 4 Cze 2020, 10:55 »
Ja przerabiałem ostatnio programem mapc2mapcnet. Wyrzucasz plik .map (oczywiście do tego musi być jej obraz) i jako wynik podajesz jnx. Minuta osiem. Jak dobrze poszukasz to w necie znajdziesz kod do wersji zarejestrowanej ( w darmowej na wynikowej mapie są czerwone krzyżyki w losowych miejscach). Jakby co to służę pomocą.

Dakotę spaczowałem wieki temu i nie ma żadnych problemów. Whiter.brinkster. net, tam masz firmware do ściągnięcia i patchera. Wyrzucasz oryginalny, odbierasz spaczowany, kopiujesz do Garmina, odpalasz, instalujesz i używasz. Żadna filozofia.

Mapy.azmp.pl podaj kilka przykładowych map to podeślę gotowe jnx jeśli nie poradzisz sobie.
« Ostatnia zmiana: 4 Cze 2020, 11:08 dodoelk »

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 4 Cze 2020, 11:36 »
jest narzędzie opensource do jnxów, QMapTool (wywołuje pod spodem konsolowy qmt_map2jnx).
Da radę wrzucić wiele plików map do jednego jnx, byleby miały podobną rozdzielczość i nie były w zbyt rozciągnięte równoleżnikowo.

My home is where my bike is.

« 4 Cze 2020, 12:12 »
Dzięki za odzew.
Używam mapc2mapcnet i potrafię wygenerować JNXa. Wyświetlają się one w JNXerze, natomiast żeby się wyświetliły w BaseCampie, to nie mogę ich zmusić (powinno niby wystarczyć wrzucenie na kartę do katalogu Garmin\BirdsEye i po podłączeniu karty przez czytnik powinny być widoczne). Widzę tylko obramowanie mapy bez jej zawartości.
W odbiorniku się nie wyświetlają, bo zwykły firmware.

No i to nieszczęsne patchowanie. Mam FW 2.70 i chciałbym przy nim zostać. Mam Patcher, ale potrzebuję chyba najpierw zrobić downgrade do poprzedniej wersji, a potem wrzucić spatchowany 2.70. Tylko skąd stary FW, jak zrobić downgrade i skąd 2.70 do spatchowania. Na Whiter.brinkster. net mam tylko najnowszy FW do ściągnięcia.

Offline Mężczyzna dodoelk

• Miasto: Ełk
  • Na forum od: 14.01.2015
« 4 Cze 2020, 13:35 »
Gawisp.com/Perry tutaj masz wszystkie wersje firmware do wszystkich garminów

Pobierz 2.70 zmień w patcherze na 2.71 i wrzuć do Garmina

« 4 Cze 2020, 22:25 »
No i mam JNXy w eTrexie.
dodoelk, Twoje hasłowe podpowiedzi, bardzo mi pomogły. Wątki na Garniaku są tak rozbudowane, że ciężko mi było wyłuskać to czego potrzebuję, i co jest dla mnie istotne.

Wracam jeszcze do pytania o Waypointy. Czy mam jakąś możliwość sterowania Waypointami w odbiorniku? Czy jak są załadowane, to są wyświetlane?
Ewentualnie, jak sobie radzicie z organizacją Waipointów? Używacie GPXów, czy POI Loadera? Podzielcie się swoimi rozwiązaniami. W Locusie, w trakcie nawigacji, mogłem sobie włączać i wyłączać co chciałem. Tu tak nie działa i szukam dla siebie jakiegoś rozwiązania.

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 4 Cze 2020, 22:38 »
Używacie GPXów, czy POI Loadera?
GPXy są prymitywne, długo się ładują i do dużych ilości POI zwyczajnie się nie nadają.

GPSBabel potrafi konwertować do GPI (tak jak POILoader), a tam możesz trzymać tysiące punktów. Wyświetlanie na mapie regulujesz w ustawieniach zoomu.

My home is where my bike is.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum