Autor Wątek: Norwegia - LOFOTY [20.07-04.08.2020]  (Przeczytany 1140 razy)

Offline Mężczyzna PiotrekGie

• Miasto: Polska
  • Na forum od: 18.08.2015
Norwegia - LOFOTY [20.07-04.08.2020]
« 15 Cze 2020, 20:43 »
Witam wszystkich sakwiarzy i sakwiarki:)
Jadę do Norwegii i szukam innych chętnych.

•   Piotrek (Wrocław - 36 lat)  na rowerze jeżdżę od zawsze z sakwami od pieciu lat
•   Planowana trasa – Z Tromso na LOFOTY i z powrotem po narodowych trasach widokowych Norwegii

https://www.nasjonaleturistveger.no/en/routes

Senja + Andøya + Lofoten

•   Czas trwania – około 2 tygodnie
•   Termin –  [20.07-04.08.2020]
•   Start / Meta - Lotnisko w Gdańsku
•   Planowany całkowity dystans: ~1200 km
•   Planowany dzienny dystans: ~100-150 km/dziennie (Trasa jest płaska. Raczej jadę ile się da, bo nie widzę sensu siedzenia w namiocie. Przy takim podejściu będziemy mieli jeszcze czas na trekking na Lofotach)
•   Gdzie śpimy?
Noclegi na dziko pod namiotami lub na gospodarza. Co 3/4 dni można zajechać na kemping, żeby podładować baterie i trochę się ogarnąć, poprawić morale ;)
•   Co i gdzie jemy?
Gotowanie we własnym zakresie z tego co zabierzemy z Polski i kupimy na trasie. Okazyjnie można coś tam przekąsić na trasie.
•   Koszt wyprawy - myślę, że około 1500 pln.
•   Priorytety - pochłanianie przestrzeni i widoków + trakking na Lofotach
•   Filozofia podróży.
W Norwegii w tym okresie kończy się dzień polarny, więc można jechać praktycznie 24h na dobę :). Jedziemy na tyle na ilę będziemy mieli ochotę. Dłuższe przerwy np. na obiad można zaplanować na trasie przy jakimś ładnym widoczku. Generalnie wyznaje zasadę, że lepiej powoli jechać niż stać w miejscu co za tym idzie nie zatrzymujemy się co pół godziny, wyciągnąć coś z sakwy, wytrzeć nosek :)
•   Podejście do deszczu - jak zapowiada się deszcz na 15 min to można czekać. Jak ma padać cały dzień to jedziemy.
•   Po czym będziemy jeździć - w planie 95% jest po asfalcie.
•   Kogo szukam? – wesołych ludzi ciekawych świata. Raczej nie więcej niż 3-4 osoby, tak żeby można było się zmieścić w 2 namiotach i żeby każdy przystanek nie zajmował 2h. Wiek najlepiej zbliżony do mojego lub młodszy :) Płeć nie dla mnie znaczenia o ile każdy będzie świadomy czego się podejmuje.

« Ostatnia zmiana: 10 Lip 2020, 18:19 PiotrekGie »

Offline Mężczyzna Zbyszek

• Miasto: Zawiercie
  • Na forum od: 17.02.2009
Co 3/4 dni można zajechać na kemping, żeby podładować baterie
baterie możesz ładować na promach

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
No własnie w tym terminie to dla Polaków Norwegia na razie odpada.

Kiedy kupujesz bilety? Bo to w sumie ciekawe, 20 lipca dopiero Norwegia ma podać co dalej będzie, a ban na wjazd dla ludzi z krajów nienordyckich jest do 20 sierpnia.

Bilety mam już od lutego, więc nie mam nic do stracenia. Albo mi zwrócą, albo przełożę za rok?

No własnie w tym terminie to dla Polaków Norwegia na razie odpada.

Właśnie to doczytałem ;D Ale jak napisałem wyżej bilety już mam. Najwyżej jak nie wypali to Mazury albo dookoła Polski. Może ktoś na takiego awaryjnego tripa chętny?

Ale to masz niezwykłego fuksa (być może), że od 21 lipca. Bo to pierwszy dzień szansy na zniesienie restrykcji (!). Teraz módl się, aby po wyborach było u nas po 20 dziennie  :lol:

Przy takim rozwoju sytuacji to mogę mieć prywatny samolot do Norwegii :D

Witam. Norwegia się otworzyła, więc wyjazd aktualny, jeżeli ktoś chce dołączyć na spontanie  ;D Tak bezludnych lofotów jak w tym roku, już prawdopodobnie nie zobaczycie   ;D

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum