Autor Wątek: Restrykcje graniczne COVID-19 dla Polaków i Ślązaków  (Przeczytany 27064 razy)

Offline Mężczyzna podjazdy

• niech tak się stanie
  • Miasto: Poznań
  • Na forum od: 01.02.2011
« Ostatnia zmiana: 4 Cze 2021, 21:54 podjazdy »
"Mogło być gorzej. Twój wróg mógł być twoim przyjacielem." Stanisław Jerzy Lec.

Offline Mężczyzna Alois Lerche

• Miasto: Orzesze
  • Na forum od: 25.11.2015
Te dane dotyczące Czech to można źródło. Chciałbym sprawdzić, bo co prawda mieszkam w Śląskim ale zastanawiam się czy przy użyciu niemieckiego paszportu będę legalny czy nie?

Offline Mężczyzna michuss

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 28.02.2014
Niemcy nie do końca bez ograniczeń. Meklemburgia-Pomorze Przednie wpuszcza do siebie (przynajmniej w teorii) tylko tych, którzy mają wykupiony tam nocleg.

Dlaczego mam polski zdawać?

Offline Mężczyzna Iwo

• leniwy południowiec
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 20.09.2010
Grecja - ponoć od dzisiaj otwarta i można, ale nie do końca rozumiem:

I want to travel to Greece. Can I?

• As of May 25, yachting has re-started.
• As of June 15 flights to and from “Eleftherios Venizelos” Athens International Airport (ATH) and “Macedonia” Thessaloniki International Airport (SKG) will resume from and to countries which are less affected by the pandemic, namely:
Albania, Australia, Austria, North Macedonia, Bulgaria, Germany, Denmark, Switzerland, Esthonia, Japan, Israel, China, Croatia, Cyprus, Latvia, Lebanon, Lithuania, Malta, Montenegro, New Zealand, Norway, South Korea, Hungary, Romania, Serbia, Slovakia, Slovenia, Czech Republic and Finland (Polski, na ten moment nie ma na tej liście).

Passengers from the above countries, regardless of their nationality, will not be subject to any type of test nor self isolation upon their arrival. However random testing will take place to aid the epidemiological research. Mandatory tests will take place and quarantine will be imposed on visitors who come from destinations with high numbers of coronavirus cases (seven days in the event of a negative test and 14 days in the event of a positive test). See the published list of airports by the European Union Aviation Safety Agency (EASA).

http://www.visitgreece.gr/en/home/frequently_asked_questions

Czyli z jednej strony starczy tylko przylecieć z 'bezpiecznego' lotniska żeby uniknąć kwarantanny, ale z drugiej jak przyjeżdżamy z Polski, to kwarantanna jest. Czy jak polecimy z Warszawy z przesiadką w Pradze to mamy tydzień kwarantanny? Ale jak na lotnisku powiemy "no tak, ja zasadniczo mam Polskie obywatelstwo, ale nie udowodnicie mi, że w tym momencie podróżuję w Polski bo według biletu lotniczego to tylko z Czech", to nie ma?

Nie do końca jest opisane też, co w przypadku wjazdu droga lądową, napisano tyle, że granice lądowe zostaną otwarte.

Żeby było śmieszniej, w linku EASA wyraźnie pisze, że
The list is not intended to suggest travel restrictions or other public health measures (such as quarantine) at State level.
i np. z Polski podane jest tam tylko lotnisko w Katowicach.

Kiedyś w istocie woziłem dwa paszporty bo gdy mi konsul niemiecki dał Staatsangeroerigkeitsurkunde to poinformował, że od teraz mam takie same prawa jak każdy obywatel niemiecki, jednak w Polsce powinienem się posługiwać dokumentami polskimi. Tak też robiłem do czasu, aż kiedyś leciałem do USA i na lotnisku w Warszawie polska administracja nie chciała mnie wypuścić z kraju twierdząc że nie mogę lecieć samolotem do Stanów bo nie mam wizy USA w paszporcie. Bardzo mnie to zdenerwowało, bo w mojej ocenie to naruszenie moich swobód obywatelskich. Powoływali się na umowę z USA w której zobowiązali się do tego by nie wpuszczać na pokład samolotów do USA osób które nie legitymują się dokumentami uprawniającymi do wjazdu na teren tego kraju. Co prawda miałem międzylądowanie w Zurychu i trochę się kłóciłem ale nieubłaganie zbliżał się czas odlotu i zmuszony byłem sobie odpuścić, więc zakończyłem bezproduktywną wymianę zdań dotyczącą suwerenności i robienia ł(l)aski administracji amerykańskiej przez naszą a było to jeszcze przed premierą studia nagrań u Sowy ;). Okazałem więc paszport niemiecki i co prawda strażnik nie zasalutował ani nie przybił obcasem ale od razu mnie przepuścił i tak uznałem, że w najjaśniejszej Rzeczypospolitej też lepiej jednak korzystać z paszportu z Orłem zamiast z Bielikiem...
Zwykle jednak do Czech szczególnie na rowerze to jeżdżę tylko z dowodem osobistym a ten aktualnie ważny mam tylko polski.

My Niemcy z wiz do USA a przynajmniej z tych wklejanych do paszportu promes zwolnieni jesteśmy od dawna, nie musiał nam tego Duda załatwiać ;)

ale żeś się zrobił czepialski że niby Hauptwort z małej no ja Staatsangehoerigkeitsurkunde! edit. nie przecież napisałem z dużej?? Nie wiem o co Ci chodzi... edit2 umlaut zapis o umlaut jako oe jest całkowicie poprawny i przyjęty jeżeli używa się klawiatury bez umlautów...

« Ostatnia zmiana: 16 Cze 2020, 01:24 Alois Lerche »

Offline Mężczyzna szy

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 29.04.2009
Słowacja - 48 h bez testu, powyżej z ważnym testem (zrobiony nie wcześniej jak -96 h)

I z jednej strony media podają jak piszesz, a w weekend wiele osób miało bez problemu przejechać przez Pieniński Przełom Dunajca, z drugiej zaś...

Wszyscy (gospodarz w agroturystyce, kobiety w sklepie) w Sromowcach Niżnych odradzają wjazd i mówią, że rano słowacka policja stała przy moście.

Naturalnie sama obecność policji nie oznacza, że rozdają mandaty, ale jeśli stawką jest ~1700 euro mandatu, to jakoś trudno mi będzie się przemóc :)

MSZ o 48 godzinach nie wspomina:

https://www.gov.pl/web/dyplomacja/slowacja

Tu z kolei 48 godzin pojawia się w innym kontekście:

https://www.tvnoviny.sk/koronavirus/1999926_polsko-otvorilo-hranice-slovensko-vsak-vstup-obmedzuje-len-na-48-hodin

Pojawiła się też strona unijna:

https://reopen.europa.eu/pl/map/SVK

Alternatywą jest spływ na flisackiej tratwie, 61 PLN za bilet człowieczy, podobno nie mają nic przeciw rowerom. Nigdy nie płynąłem... :)

Szy.
« Ostatnia zmiana: 16 Cze 2020, 02:33 szy »

Najlepsze szlaki rowerowe w Polsce, w Niemczech i w Europie

Offline Mężczyzna hansglopke

• Miasto: Zduńska Wola
  • Na forum od: 22.02.2013
Paszport z Orłem, Bielikiem, czy Dwugłowy przed świrusem nie obroni.
"Rower do ultra musi być przede wszystkim wygodny. Reszta jest mniej ważna."  - Turysta

Offline Mężczyzna Piotr St

• Wszystko jest tymczasowe
  • Miasto: Nowa Sól
  • Na forum od: 30.06.2016
Ja bym ten cały Ślunsk odłączył i ogrodził płotem  ;D Ile to korzyści by było - polepszyłyby sie statystyki zachorowań , z głowy nierentowne kopalnie i wiecznie niezadowoleni górnicy do ktorych trzeba dopłacać. A i miejscowi by zyskali ,bo mieliby swój niepodległy i autonomiczny  hajmat  o który tak walczą  .
« Ostatnia zmiana: 16 Cze 2020, 09:35 Piotr St »
kolarz wybitny

Offline Kobieta Janus

• Użytkownik forum
  • Miasto: Goteborg
  • Na forum od: 20.06.2010
Kiedyś w istocie woziłem dwa paszporty bo gdy mi konsul niemiecki dał Staatsangeroerigkeitsurkunde to poinformował, że od teraz mam takie same prawa jak każdy obywatel niemiecki, jednak w Polsce powinienem się posługiwać dokumentami polskimi. Tak też robiłem do czasu, aż kiedyś leciałem do USA i na lotnisku w Warszawie polska administracja nie chciała mnie wypuścić z kraju twierdząc że nie mogę lecieć samolotem do Stanów bo nie mam wizy USA w paszporcie.
Jeśli pokazałeś im tylko polski paszport, to na jakiej podstawie mieli Cię niby przepuścić? Jeśli masz dwa paszporty i ten polski nie uprawnia Cię do wjazdu do innego kraju, to pokazujesz go tylko przy odprawie paszportowej z i do Polski. Przy odprawie biletowej i za granicą posługujesz się oczywiście tym drugim.

Po prostu naiwnie liczyłem że polska administracja, weźmie za istotne zapisy art. 52 punkt 2 Konstytucji RP. Nie ma tam słowa, sugerującego, że lecąc do Szwajcarii z biletem do USA mam mieć amerykańskie zapewnienie, że mnie chcą u siebie...

Ja bym ten cały Ślunsk odłączył i ogrodził płotem  ;D Ile to korzyści by było - polepszyłyby sie statystyki zachorowań , z głowy nierentowne kopalnie i wiecznie niezadowoleni górnicy do ktorych trzeba dopłacać. A i miejscowi by zyskali ,bo mieliby swój niepodległy i autonomiczny  hajmat  o który tak walczą  .

Dziękuję serdecznie też bym sobie tego życzył. Nadmieniam przy okazji, że Nowa Sól obecnie w woj. Lubuskim leży na Śląsku... ;)

Offline miki150

• Użytkownik forum
  • Miasto: Jeteborno
  • Na forum od: 05.07.2010
Po prostu naiwnie liczyłem że polska administracja, weźmie za istotne zapisy art. 52 punkt 2 Konstytucji RP. Nie ma tam słowa, sugerującego, że lecąc do Szwajcarii z biletem do USA mam mieć amerykańskie zapewnienie, że mnie chcą u siebie...

Przecież to obsługa lotniska sprawdza wizy, a nie żadna administracja.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum