Autor Wątek: Restrykcje graniczne COVID-19 dla Polaków i Ślązaków  (Przeczytany 27066 razy)

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
A konkretnie to o co ci chodzi? Ekuz jest jak wszędzie indziej. Jak obawiasz się koronawirusa, to się szczepisz lub siedzisz w domu

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna sinuche

• Miasto: Beskid
  • Na forum od: 17.04.2009
Polska jest ponownie na zielonej liście w Rumunii. Bez testów, bez szczepień, bez cyrków.

Na Rumunów zawsze można liczyć, oni dosyć lużno podchodzą do Covida :)

Tylko jak sie tam dostać.
Przez Słowację - problemy, Węgry - nie wiem jeszcze.
Dotychczas, wyjeżdżałem z Polski rano i na nastepny dzień byłem już koło Satu Mare.
Teraz będzie kopanina z pogranicznikami - 2 dni jak nic zejdzie.

• blog podróżniczy
Przez Słowację - problemy, Węgry - nie wiem jeszcze.
Tranzyt jest bezproblemowy samochodem, nikt niczego nie sprawdza. Jechałem w sierpniu zeszłego roku, grudniu, kwietniu tego roku itd.

Brak respiratorów, wysoka śmiertelność w służbie zdrowia, lekarze po siedemdziesiątce bo brak kadry, szpitale przejmowane przez wojsko.
Czyli jak u nas? :P

• blog podróżniczy
Mapy wgrane.
Chcesz Rumunię w ruskich sztabówkach na garmina? Swojego czasu robiłem na własne potrzeby JNXa.

Nie warto kupować samochodu na jeden wyjazd.
Na jeden to może i nie, ale ja się tłukę od paru miesięcy :)

Offline Mężczyzna demiann

• Miasto: Katowice
  • Na forum od: 25.07.2020
Skoro jesteśmy przy temacie Rumunii, to jeśli ktoś wybiera się tam w najbliższych dniach(do 02.06) samochodem/busem to z chęcią dołączę na tranzyt z rowerem :) Dorzucę się oczywiście do kosztów.

Offline PABLO

• Na forum od: 25.03.2011
    • http://www.klub-karpacki.org
Chcesz Rumunię w ruskich sztabówkach na garmina?

Moim zdaniem radzieckie sztabówki się słabo nadają. W górach to już znacznie lepsze są stare, CK-austro-węgierskie 75-ki. Jest wszystko co potrzeba - płaje i ścieżki (przez setki lat są te same i co ważne uzywane), źródła, styny i do tego, bardzo dobrze czytelna rzeźba terenu.

Drogi, ścieżki, itp. na mapach radzieckich to loteria (bardzo wielu nie ma, zaznaczone są nie istniejące i nie używane), a pod wyjazd rowerowy to dosyć ważna kwestia.

Offline Mężczyzna Turysta

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 15.06.2011
Ktoś ostatnio próbował wpaść na kilka godzin do Czech? Jak to teraz wygląda?

Przy wyjeździe na kilka dni to wiem - szczepienie, formularz lokalizacyjny itp, ale jeśli chcę wpaść na kilka godzin do knajpy albo na szlaku do czeskiego schroniska? W formularzu trzeba podać adres planowanego pobytu, o co trudno w takim wypadku.
A może łapie się to pod tranzyt do 12 godzin?

Poczytałem na stronach rządowych polskich i czeskich, ale nie rozwiało to moich powyższych wątpliwości, dlatego wdzięczny byłby za info z pierwszej ręki.

Offline Mężczyzna R_och

• Talizman słońca 🌞
  • Miasto: Rzeszów
  • Na forum od: 16.03.2015
Jacek nie wiem o którą czasoprzestrzeń pytasz pisząc "ostatnio... ". Jednak  gdy wloczylismy się na początku lipca po Sudetach przekraczając kilkakrotnie granicę nikt nie pytał "skąd jesteś ", "w jakim języku mówisz?" ani "gdzie doprowadzasz podatki". Wszystko było jak wcześniej: spokój i wypłacalność."
W życiu nie chodzi o to, by przeczekać burzę a o to, by nauczyć się tańczyć w deszczu.
- Gandhi

Offline Mężczyzna sinuche

• Miasto: Beskid
  • Na forum od: 17.04.2009
Ktoś ostatnio próbował wpaść na kilka godzin do Czech? Jak to teraz wygląda?

W lipcu byłem w Czechach na kilka dni.
Wjechałem w Sudetach (k. Kowar), wyjechałem w Cieszynie.
Żadnych kontroli na granicach.

Na słowackiej granicy (to już z sierpnia info)w Zwardoniu, była kontrola.
Jeżeli sie wjeżdża na kilka godzin - można.
Na dłużej - paszport covidowy.

o którą czasoprzestrzeń pytasz

O tę najnowszą, czyli już po zaostrzeniu przepisów 9. lipca 2021.

Na gov.pl jest:
Od 09.07 podróżujący z Polski do Czech będą mieć obowiązek okazania zaświadczenia o przyjęciu dwóch dawek szczepionki na COVID-19 (upłynęło min. 14 dni od drugiego szczepienia lub min. 14 dni od przyjęcia szczepionki jednodawkowej), odbyciu choroby (upłynęło nie więcej niż 180 dni) lub wykonania testu (antygenowy ważny 48h lub PCR ważny 72h – obowiązuje osoby powyżej 5 roku życia). Honorowane są tzw. paszporty COVIDowe lub zaświadczenia krajowe przetłumaczone na język czeski/angielski. Przed przekroczeniem granicy podróżujący mają obowiązek wypełnienia formularza lokalizacyjnego - https://plf.uzis.cz/. Tranzyt przez Czechy do 12h odbywa się bez ograniczeń.

Z obowiązku testowania i wypełnienia formularza lokalizacyjnego zwolnieni są m. in.:

pracownicy transgraniczni (pendlerzy), dzieci do lat 6, osoby podróżujące do Czech z państw bezpośrednio sąsiadujących do 24h w uzasadnionym celu, osoby podróżujące tranzytem do 12h, pracownicy transportu międzynarodowego, zawodowi artyści i sportowcy.

I nie wiem, czy chęć zjedzenia knedlików jest wystarczająco uzasadnionym celem...

Offline Kobieta magdad

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 17.08.2006
    • http://www.bajkers.com
Pod koniec lipca byliśmy w Czechach w weekend.  Paszporty mieliśmy, ale formularza nie wypełniliśmy.  Nikt nas nie sprawdzał, a obiad w Czechach udało się zjeść :).

A jeszcze tu
https://www.mvcr.cz/mvcren/article/coronavirus-information-of-moi.aspx
w instrukcji do formularza wjazdowego piszą tak:
All persons who were staying for more than 12 hours during the last 14 days in the territories of
those countries, which are not on the list of countries with a low risk of transmission of COVID-19,
are required to fill in the Public Health Passenger Locator Form (hereinafter referred to as “Form”)
prior to their arrival to the Czech Republic. The list of countries with a low risk of COVID-19
transmission can be found on the website of the Ministry of Health (https://koronavirus.mzcr.cz/).

Z tego wynikałoby, że skoro Polska jest w zielonej strefie ryzyka, to nie trzeba w ogóle wypełniać tego formularza, nawet, gdy się jedzie na kilka dni?

Offline Kobieta Ann88

• Miasto: Gdynia
  • Na forum od: 27.08.2014
Tydzień temu mój kolega zrobił jednodniowy wypad do Liberca i Harrachova. Miał tylko paszport covidowy, żadnego formularza nie wypełniał.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum