Autor Wątek: Restrykcje graniczne COVID-19 dla Polaków i Ślązaków  (Przeczytany 27067 razy)

Offline Mężczyzna usulovski

• Miasto: Edynburg
  • Na forum od: 17.07.2008

Nadmieniam przy okazji, że Nowa Sól obecnie w woj. Lubuskim leży na Śląsku... ;)

Czego pośrednim potwierdzeniem jest nazwa lezącej nieopodal wsi - Książ Śląski.

Swoja drogą całe to lubuskie to dziwny twór. Ni to Śląsk, ni Łużyce, ni Wielkopolska, ni Pomorze czy Nowa Marchia, tytularna stolica leżąca poza granicami RP, Gorzów Wielkopolski leżący poza Wielkopolską oraz chyba największa patologia - dwie, szarpiące się o wszystko, stolice administracyjne. Coś chyba poszło nie tak.

Offline Mężczyzna Piotr St

• Wszystko jest tymczasowe
  • Miasto: Nowa Sól
  • Na forum od: 30.06.2016
Ja bym ten cały Ślunsk odłączył i ogrodził płotem  ;D Ile to korzyści by było - polepszyłyby sie statystyki zachorowań , z głowy nierentowne kopalnie i wiecznie niezadowoleni górnicy do ktorych trzeba dopłacać. A i miejscowi by zyskali ,bo mieliby swój niepodległy i autonomiczny  hajmat  o który tak walczą  .

Dziękuję serdecznie też bym sobie tego życzył. Nadmieniam przy okazji, że Nowa Sól obecnie w woj. Lubuskim leży na Śląsku... ;)

O i prosze zostałem Ślązakiem , a Lubuskie  - dziwnym tworem   :lol: Zapewniam Cie ze nim nie jestem tylko Lubuszaninem . O ile jeszcze Nową Sól mozna by podciągnąc pod Dolny Ślask ( historycznie granice ktorego sięgały az pod Świebodzin) to nikt tu sie Ślązakiem nie poczuwa . Nie ma tu śląskiej gwary ani kultury , nie ma kultu górnictwa  i co najwazniejsze -  nikt nie ma ochoty się odcinac od Polski . Dla mnie Śląsk to Katowice , GOP itd i to miałem na mysli .
kolarz wybitny

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
nikt tu sie Ślązakiem nie poczuwa . Nie ma tu śląskiej gwary ani kultury , nie ma kultu górnictwa
We Wrocławiu też z tym krucho, a mówią że to Śląsk.
No, popatrz Pan tylko co za ludzie!  ;)

Offline Mężczyzna Alois Lerche

• Miasto: Orzesze
  • Na forum od: 25.11.2015
Ślązacy zarówno z Nowej Soli jak i z Wrocławia zostali wygnani w 1945 roku. Przypuszczam, że dziś pewna część nowych mieszkańców tych miejscowości buduje swoją śląską tożsamość.
Szczerze wątpię by dzisiejsza ludność nie używała gwary w Nowej Soli. Pewnie jest to gwara języka polskiego. Na Górnym Śląsku gdzie zostało dużo ludności autochtonicznej jest w tym względzie większa różnorodność to pewne. Ludzie posługują się gwarami zarówno języka polskiego jak i śląskiego.
Miki jestem przekonany, choć upływający czas może być odpowiedzialny za zatarcie wspomnień jestem jednak prawie pewien, że utarczkę miałem z funkcjonariuszem SG

Offline Mężczyzna RODDOS

• Odwiedzone miejscowości: 15 441
  • Miasto: Wałbrzych
  • Na forum od: 25.02.2013
Ślązacy zarówno z Nowej Soli jak i z Wrocławia zostali wygnani w 1945 roku. Przypuszczam, że dziś pewna część nowych mieszkańców tych miejscowości buduje swoją śląską tożsamość.
Szczerze wątpię by dzisiejsza ludność nie używała gwary w Nowej Soli. Pewnie jest to gwara języka polskiego. Na Górnym Śląsku gdzie zostało dużo ludności autochtonicznej jest w tym względzie większa różnorodność to pewne. Ludzie posługują się gwarami zarówno języka polskiego jak i śląskiego.
Miki jestem przekonany, choć upływający czas może być odpowiedzialny za zatarcie wspomnień jestem jednak prawie pewien, że utarczkę miałem z funkcjonariuszem SG

Oj, biedni ci Ślązacy z 1945 roku. Jak by dobrze poszło im na wojence, swój "Śląsk" podciągnęliby pod Kaukaz.
Jako mieszkaniec Świdnicy na Dolnym Śląsku zauważam, że nikt ze znanych mi osób tu pędzących swój żywot nie określa się mianem Ślązaka. To zjawisko pojawia się pewnie dopiero od połowy Opolszczyzny. My tutaj jesteśmy Polakami i taka identyfikacja jest wystarczająca. Nie ma też żadnych gwar polskich (a tym bardziej śląskich), mieszkają tu Polacy z przeróżnych regionów: zza Buga, z Podkarpacia, z Kielecczyzny, z obszarów współczesnej Litwy. Może trzy pokolenia temu każdy jakoś tam po swojemu "gaworzył", dziś to się zlało i używamy literackiego języka polskiego.
Jeśli zaś idzie o kontrolę paszportów i wiz, to uprawniona do tego jest rzeczywiście Straż Graniczna.

Wracając do tematu , coraz większy bałągan zaczyna sie robić https://wiadomosci.onet.pl/kraj/koronawirus-na-swiecie-loty-wstrzymane-do-tych-krajow-jeszcze-nie-polecimy/yd4ggd0

Zakaz lotów do UK,IRL,Szwecji i Portugalii

Można poleciec min Do Norwegii i na Islandie .Tylko  tam chyba trzeba mieć test , albo przejsc kwarantanne aby wjechać  ? Ja osobiscie latanie i dalsze podróze sobie odpuszczam na jakis czas  . Wyprawki lokalne ew pętelki po krajach sasiedzkich .
« Ostatnia zmiana: 17 Cze 2020, 09:46 Piotr St »
kolarz wybitny

Offline Mężczyzna trzystan

• "ta panta rhei"
  • Miasto: Polkowice
  • Na forum od: 25.02.2016
Te 48h na Słowację,to w drugą stronę działa.Słowacy mogą do Polski na tyle,aby kwarantanny nie było.
Bardzo mnie interesuje przejazd do Słowacji.W planie Serbia,krąże już od 12.06 w tych okolicach( obecnie Busko Zdrój).Jutro ruszam po Ponidziu,czekam na otwarcie tej granicy,ale także węgierskiej.Tam też Polaków nie chcą jeszcze.

Ja sie wybieram w Alpy przez Czechy ,  ale czekam do wyborów .Raz że trzeba zagłosowac , a dwa że jak sytuacja polityczna i epidemiologiczna sie nie ustabilizuje , to mogą wprowadzic stan klęski żywiołowej . A po raz kolejny  kwarantanny  przechodzic nie zamierzam .
kolarz wybitny

Offline Mężczyzna 365

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 27.02.2018
Ale tutaj gdzieś?
https://www.regierung-mv.de/Landesregierung/wm/Aktuelles--Blickpunkte/Wichtige-Informationen-zum-Corona%E2%80%93Virus
czy na rometorio i innych portalach?

https://radioszczecin.pl/1,407349,meklemburgia-pomorze-przednie-jeszcze-nie-dla-ws

Właśnie dzisiaj się dowiedziałem, że w sobotę nielegalnie natarłem na terytorium wroga i wniknąłem głęboko w jego pozycje. Przedzierałem się przez szlak w okolicy Nowego Warpna, most nie był zaminowany, snajperów nie spotkałem, czołgi też musiały być głęboko pochowane. Wracałem przez Swinemünde i na swej drodze te nie uświadczyłem wrogich wojsk. Wjazd na teren Najjaśniejszej bez przeszkód. Nie ma to jak żyć w nieświadomości i jechać na pewniaka :)
Paweł.

Offline Mężczyzna Alois Lerche

• Miasto: Orzesze
  • Na forum od: 25.11.2015
RODDOS Mam kolegę który identyfikuje się jako Ślązak mieszka w Dzierżoniowie jego rodzina pochodzi z okolic Nowogrodu.
Odnośnie gwar nie czuję się ekspertem w szczególności gwar języka polskiego podjąłem tą kwestię tylko z tego powodu że kolega z Nowej Soli wspomniał o gwarze n Górnym Śląsku. W ten sposób jest określany często mój język ojczysty Ślonsko Godka i dlatego w odpowiedzi napisałem kilka słów. Nikomu też nie zamierzam wmawiać tożsamości.

Zawsze sobie możesz do Niemca pojechać  ;D , albo do Czech  choc niedługo moze sie to zmienić https://wiadomosci.onet.pl/tylko-w-onecie/koronawirus-czechy-najwiekszy-przyrost-zakazonych-od-dwoch-miesiecy/7xlh510
kolarz wybitny

Liczba zakażeń spadła poniżej limitu uprawniającego nas do wyjazdów na Łotwę i Estonię. Jeśli nie nastąpi nagły skok na średnią ponad 400 przez 4 dni (wtorek-piątek), to od poniedziałku można będzie jechać.

Do poniedziałku to jeszcze wiele moze sie wydarzyc   ;)
kolarz wybitny

Offline Mężczyzna Yobi

• Miasto: Katowice
  • Na forum od: 11.03.2019
Cześć
A ja chciałem zapytać czy w związku z tymi restrykcjami COVID-19 planujecie jakieś wyprawy zagraniczne czy raczej sobie je przekładacie na przyszłość.
Sytuacja się dynamicznie rozwija i tak naprawdę nic nie jest pewne.
Z moich planów nic nie wypaliło choćby z tego powodu że samoloty nie latają przynajmniej na tą chwilę nawet jak się kupi bilet to wcale nie oznacza że się poleci albo że się wróci...
Zastanawiam się nad wyprawą po Chorwacji i stamtąd powrót do Polski rowerem przez Węgry. I nie wiem czy to dobry pomysł.
A jak Wasze plany?

Offline Mężczyzna furman

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 02.09.2010
    • http://www.szybkitowar.pl
Ja sobie w tym roku odpuszczam zagraniczne wojaże.  Podkarpacie mi się podoba :)
Rowery i kobiety to moje podniety
Podjazdy i dziewczyny to moje dyscypliny

Offline Mężczyzna paweł.70

• Marin
  • Miasto: Ciepłe Łóżeczko
  • Na forum od: 28.11.2011
W tym roku również odpuszczam sobie za granicę, jeżeli już skupię się na miejscach w Polsce. Na poważnie myślę o Borach Tucholskich i Kaszubach.
Oczywiście będę starał się unikać na ile to możliwe wszelkich środkach transportu i respektował na obecną chwile zakazy i nakazy związane z pandemią.

Dom jest tam, gdzie rozkładamy obóz
Liczy się podróż, a nie cel.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum