Autor Wątek: Restrykcje graniczne COVID-19 dla Polaków i Ślązaków  (Przeczytany 27068 razy)

Offline Mężczyzna szy

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 29.04.2009
Jeździłem teraz dwa tygodnie po Śląskiem i po Małopolsce - przejeżdżałem i przez Zawiercie, gdzie wyczuwało się pewien stres w powietrzu, a wejście do sklepu bez maseczki kończyło się krzykiem, i byłem w Zakopcu, gdzie na Gubałówkę jeżdżą pełne kolejki ludzi bez maseczek.

Nie wiem czy to dobrze, czy źle, ale zachowując minimum bezpieczeństwa w postaci higieny, dezynfekcji rąk i maseczki w miejscach publicznych, czuję się w miarę bezpiecznie. I dlatego podjęliśmy decyzję o normalnym wyjazdowym lecie i raczej bez szczególnego stresu jedziemy niedługo do Niemiec (m.in. Rudawy), Szwajcarii (Ren) i Austrii (Karyntia).

Wszędzie w tych państwach czynne są i hotele, i pensjonaty, i kempingi, dostępna jest większość atrakcji, itp.

Ciekaw jestem tylko reakcji na flagę na przyczepce ;D - domyślam się, że znajdzie się ktoś miejscowy, kto będzie we mnie widział zagrożenie.

Szy.
« Ostatnia zmiana: 3 Lip 2020, 12:30 szy »

Najlepsze szlaki rowerowe w Polsce, w Niemczech i w Europie

Offline Dream Maker

• Miasto: Baile Uí Mhatháin
  • Na forum od: 11.06.2011
Ciekaw jestem tylko reakcji na flagę na przyczepce

Ja tam się tym nie przejmuję.
Za 3 tygodnie lecę do Włoch i Słowenii. Jak zawsze - w takowej koszulce:

Do you have a dream? I'll make this dream come true. I'm... the Dream Maker

Offline miki150

• Użytkownik forum
  • Miasto: Jeteborno
  • Na forum od: 05.07.2010
Wystarczy wziąć krem do opalania  ;D

Offline Mężczyzna trzystan

• "ta panta rhei"
  • Miasto: Polkowice
  • Na forum od: 25.02.2016
Cześć
A ja chciałem zapytać czy w związku z tymi restrykcjami COVID-19 planujecie jakieś wyprawy zagraniczne czy raczej sobie je przekładacie na przyszłość.
Sytuacja się dynamicznie rozwija i tak naprawdę nic nie jest pewne.
Z moich planów nic nie wypaliło choćby z tego powodu że samoloty nie latają przynajmniej na tą chwilę nawet jak się kupi bilet to wcale nie oznacza że się poleci albo że się wróci...
Zastanawiam się nad wyprawą po Chorwacji i stamtąd powrót do Polski rowerem przez Węgry. I nie wiem czy to dobry pomysł.
A jak Wasze plany?

Jadę już 23 dni.Teraz jestem w Serbii.Przejechałem Słowację,Węgry w większości pociągami.Tam maski ludzie noszą,ale miałem wrażenie,że zakończyli epidemie.Jedni noszą inni nie.W Serbii więcej ludzi w maskach,rękawiczkach na ulicach.A dlatego,że wzrosła liczba zakażeń.
W pubach ,restauracjach itp luz.
W sklepach różnie.
Pojechałem,bo wiesz co będzie za rok?

• "ta panta rhei"
Ja też walczyłem z rowerem przed wyjazdem.
Zmieniłem napęd 3x9 na 3x10.Na wieszaku działało,pod obciążeniem nie.3 najmniejsze tarcze kasety wariują.A po co mi prędkość,pomyślałem, i pojechałem.Męczyło mnie to,bo umiem regulować przerzutki,a tu,eureka,skopana linia łańcucha.Przy wymianie suportu nie dałem podkładki.
Ale jedzie się 😀
« Ostatnia zmiana: 9 Lip 2020, 20:36 trzystan »

Offline PABLO

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 25.03.2011
    • http://www.klub-karpacki.org
Podobno od poniedziałku Rumunia wpuszcza Polaków bez obowiązku kwarantanny. Ktoś wie jak jest aktualnie z przejazdem przez SK, HU i UA oraz z wjazdem i wyjazdem z RO i powrotem do PL?

Offline Mężczyzna globalbus

• Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
Od wtorku.
Problem tylko z granicą UA.

My home is where my bike is.

• "ta panta rhei"
Przez SK i HU wjechałem do Serbii.
Ale już do Węgier z Serbii nie wpuszczają rowerzystów.Tylko tranzyt samochodowy.
Mnie zabrał z rowerem Serb jadący do Wiednia.Straż graniczna,węgierska,go poprosiła.
Także uwaga na kraje z żółtej listy .
« Ostatnia zmiana: 16 Lip 2020, 20:34 trzystan »

Offline PABLO

Ktoś wie, jak wygląda obecnie wjazd/wyjazd na Ukrainę?

Offline nie.dzielny

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 01.04.2009
Dzwoniłem w zeszłym tygodniu do konsulatu Ukrainy. To co się dowiedziałem o wjazdy turystyczne: przy wjeździe do UA nie ma kwarantanny, trzeba mieć specjalne ubezpieczenie od wirusa. I musi być to wyraźnie zaznaczone że dotyczy COVID-a. Ale i tak pomimo posiadania paszportu i ubezpieczenia nie masz pewności wjazdu - straż graniczna może ciebie nie wpuścić. Bo nie. Podobno od 1 sierpnia ma się coś zmienić. Ale patrząc na raźno rosnące krzywe zachorowań - czarno to widzę.
Wszystkie zawarte tutaj opinie są moimi subiektywnymi odczuciami z którymi w pełni się zgadzam

Offline PABLO

A przy powrocie? Czy nasi nie kierują z automatu na kwarantannę?

Offline nie.dzielny

Wszystkie zawarte tutaj opinie są moimi subiektywnymi odczuciami z którymi w pełni się zgadzam

Offline PABLO

Pod tym linkiem, który podałeś, jest wykaz osób: "Kto jest zwolniony z kwarantanny po przekroczeniu granicy zewnętrznej UE" - i nie ma tak wymienionych turystów. Można się domyślać, że obowiązuje kwarantanna.

Poza tym jasno piszą: "Obostrzenia, w tym ograniczenia dotyczące wjazdu cudzoziemców do Polski oraz kwarantanna, wciąż obowiązują na polskiej granicy stanowiącej jednocześnie granicę zewnętrzną UE."

Offline nie.dzielny

To co cytujesz dotyczy cudzoziemców wjeżdżających do Polski.
Parę linijek niżej:
"Kto jest zwolniony z kwarantanny po przekroczeniu granicy zewnętrznej UE?
...
Ponadto z kwarantanny, po przekroczeniu granicy Polski, zwolnieni są:
...
obywatele Polski oraz cudzoziemcy, którzy są małżonkami albo dziećmi obywateli Polski albo pozostają pod stałą opieką obywateli Polski,
obywatele UE, EOG lub Szwajcarii, oraz ich małżonkowie i dzieci,"

Offline Wilk

• Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
Się wybrali z tą decyzją  ;)
Niech swojego burdelu pilnują, bo ta ich walka z epidemią to czysta komedia jest.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum