Ale zakaz lotów do Demokratycznej Republiki Wysp Świętego Tomasza i Książęcej - to świadczy o tym, że jeszcze trochę poczucia humoru polscy urzędnicy mają
Czesi odzyskali kapliczkę.
Będąc na mieście odnoszę wrażenie, że u nas też mało kto pamięta. ;-)Ale interesuje mnie raczej, czy mogę legalnie przechodzić na drugą stronę granicy, gdzie mi się podoba.
Od 9.11. podróżni z Polski co do zasady nie będą mogli wjechać na terytorium Czech. System oznakowania państw europejskich pod kątem bezpieczeństwa podróżowania tzw. „Semafor” umieścił Polskę na liście krajów wysokiego ryzyka zachorowania (czerwone) na koronawirusa: https://www.mvcr.cz/clanek/pravidla-vstupu-do-ceske-republiky-platna-od-9-listopadu-2020.aspx (lista jest stale aktualizowana).
Cytat: RODDOS w 13 Lis 2020, 20:54W Czechach nie próbowałbym na nielegalu. Ich policja jest dość stanowcza. Oględnie mówiąc.No pan wprost powiedział, że nie i koniec. Miałem i tak inne plany, ale co szkodzi zapytać? Przekroczyć granicę nie problem, bo kawałek dalej przecież było pole, a szlak szedł granicą - 300 m dalej za polem już czeska szosa. No, ale jadąc rowerem zwłaszcza z bagażem na kilka dni (nawet w systemie bikepackingu) od razu wystawiamy się na odstrzał (kontrolę) przy pierwszym lepszym mijającym nas patrolu. A sprawy związane z granicą to zwykle są przestępstwa przeciwko porządkowi publicznemu, zagrożone karą więzienia. Nie wiem jak w Czechach, ale u nas to tak jest. Mam lepsze pomysły na spędzenie najbliższych miesięcy/lat niż odsiadka w czeskim pierdlu
W Czechach nie próbowałbym na nielegalu. Ich policja jest dość stanowcza. Oględnie mówiąc.
Mam lepsze pomysły na spędzenie najbliższych miesięcy/lat niż odsiadka w czeskim pierdlu
UWAGA! Od 23 listopada 2020 roku, wszyscy pasażerowie, którzy podróżują do Hiszpanii z państw ujętych na liście regionów ryzyka (w tym z Polski), zobowiązani będą do posiadania negatywnego wyniku testu na obecność SARS-CoV-2.
Od 14 listopada 2020 roku osoby planujące podróż na Wyspy Kanaryjskie muszą:1. Przedstawić negatywny wynik testu na obecność COVID-19.Uwaga! Obowiązek ten dotyczy osób planujących pobyt w obiektach turystycznych na Wyspach Kanaryjskich (hotele, apartamenty). Wynik testu będzie wymagany podczas meldunku w obiekcie turystycznym.