Autor Wątek: Pomoc w wyborze kół  (Przeczytany 15843 razy)

Offline Mężczyzna poziom

• Miasto: ELW
  • Na forum od: 11.12.2016
Pomoc w wyborze kół
« 20 Cze 2020, 15:13 »
Cześć,

Chcę nabyć sobie drugi komplet kół. Po pierwsze, ten "fabryczny" (Oval) jest dość ciężki.
Po drugie dwa komplety bardzo by mi pasowały. Obecnie późną jesienią zmieniam opony na przełajowe, które miałem z rowerem i są rewelacyjne na błoto, a wcześną wiosną zmieniam znów na opony bardziej "szosowo-szutrowe". Przy czym zdarzają sie takie dni, szczególnie jakoś w tym roku (pogoda), że chętnie pojeździłbym na tych bardziej terenowych kapciach po lasach i błocku. Ale zmieniać opony dla 2-3 godzinnej przejażdżki? No, nie chce mi się.
Więc, stare koła byłby do tyrania w błocku czy jazdy bikepacking'owej, a nowe na szosowo-szutrowe jazdy w suchych warunkach.

Po korespondecji z Lemonbike zaproponowano mi takie koła: https://lemonbike.eu/product/dt-swiss-rr-411/#configuration - przy czym muszę dopłacić za zaciski QR (200 PLN) i myślałem o szprychach Sapim CX-Ray. Aadaptery do sztywnych osi dostanę. W sumie wychodzi 1999PLN i to jest mój próg.

Są też https://www.merlincycles.com/alex-cxd4-tl-ready-clincher-road-disc-wheelset-700c-109026.html - musiałbym dokupić adaptery do QR.

Oraz: http://www.wojczal-bike.pl/index.php?route=product/product&path=158&product_id=814&sort=p.price&order=ASC - czekam na odpowiedź jak tu jest z adapterami.

Nie ukrywam, że wolałbym raty 0 - tzn. w przypadku tych kół za 1999 to na bank. No i tylko e Lemonbike je mają (raty).

Zastanawiam się też czy warto dopłacać jak coś te 200 PLN żeby mieć szprychy Sapim CX a nie Sapim D-light. Zyskam raptem(?) 40 gramów natomiast jest jeszcze kwestia aero.
Nie wiem tylko...czy ma to znaczenie (i ta różnica masy i aero).

Dandyhorse odpadły bo wolę jednak mieć komponenty, które jak coś potem łatwo wymienię ale jak macie inne propozycje to chętnie poczytam.
Jak widzicie celuję w koła o masie ~1550 g na komplet.

P.S. acha - te adaptery pod sztywne osie chcę, bo być moze najdzie mnie kiedyś ochota na zmianę frameset'u czy roweru.
"Never argue with idiots"

Offline Mężczyzna MCsubi

• Miasto: Bezdomny menel rowerowy
  • Na forum od: 13.05.2018
Odp: Pomoc w wyborze kół
« 20 Cze 2020, 16:07 »
RR411 z pierwszego linku są delikutaśnymi obręczami na szosę, kiedyś je zaplatałem dla koleżanki. Ścianki są tak cieniutkie, że w komplecie dostajesz nawet podkładki pod nyple i specjalne nyple. Aż sprawdziłem na stronie DT i rzeczywiście - ASTM 1. Pozostałych nie widziałem na oczy.
Ogólnie wiara w możliwość jazdy na kołach 1,55 kg "po lasach i błocku" może szybko paść, o ile nie przegrywasz drastycznie z anoreksją. A jeśli jesteś skłonny dorzucić 10% do masy (przecież ta różnica i tak się zgubi, gdy doliczysz opony, gluta, osie i tarcze), to zaczynają sie dużo wytrzymalsze i tańsze koła naprawdę gravelowe, np. Shimano GRX WH-RX570 i mieć prawdziwą gwarancję.
No i kwestie aero przy grubych oponach z bieżnikiem? Takie opony to aż świszczą na zjazdach, ja bym dał zwykłe cieniowane szprychy 2/1.8 i wszystko.

Offline Mężczyzna poziom

« 20 Cze 2020, 16:20 »
Chyba się zupełnie nie zrozumieliśmy :).
Te nowe koła będą w 80-90% wykorzystywane na szosie i bardzo lekkim terenie z oponką max 700x37 (raczej 35 i mysle o GRavelkingach ale w wersji slick)

Offline Mężczyzna MCsubi

« 20 Cze 2020, 16:47 »
No to jednak się zrozumieliśmy, RR411 sie do tego nie nadają.

Offline Mężczyzna poziom

« 20 Cze 2020, 17:33 »
Nie nadają się żeby jeździć po szosie i dobrze ubitych, szybkich szutrach? hmm, dziwne. Miałem dwie szosy w tym Treka no kołach Bontragera z 16 szprychami w każdym i zdarzało się po szustrze pojechać.
No nic, jeśli nie te, to moze Alexrimsy. W opisach na road.cc są polecane jako gravelowe.
Kół, które podałeś na pewno nie chcę. Te nowe mają być możłiwie szybkie a więc lekkie.
Ot koła bez tubeless na szosę głównie.

Offline Mężczyzna MCsubi

« 20 Cze 2020, 17:40 »
To po co łaczysz mocne i szerokie opony terenowe (Gravelking) z kruchymi filigranowymi obręczami na asfalty i do cienkich opon?

Zamień obręcze na RR 421, opony Conti 5000 28 lub od biedy 32 mm i wtedy będziesz latał, a w razie potrzeby szutrami też pojedziesz, byle nie było głazów, które potną boki.

Offline Mężczyzna poziom

« 20 Cze 2020, 17:48 »
Jesteś pewien, że mówisz o tych samych oponach co ja?
Bo, mam wrażenie, że wiele osób myli Gravelkingi z Gravelkingami SK. I to jest zresztą wina sklepów i sprzedawców na alledrogo. Domyślnie, jak jest napisane "opona Gravelking" w 99% przypadków chodzi o model "SK".
Ja piszę o tej: https://www.bikester.pl/panaracer-gravelking-slick-plus-folding-tyre-35-622-black-1031678.html
Wygląda jak na przykład Strada Bianca Challenge i kilka innych opon w stylu "Roubaix"

Offline Mężczyzna MCsubi

« 20 Cze 2020, 17:59 »
Mam te opony. Zamiana GK>Conti 5000 da Ci subiektywnie więcej, niż zdjęcie 2 kg z kół.
Wciąż mieszasz  światy - albo mają to być koła "gravelowe" albo  szosowe. To co napisałem w ostatnim poście to mocne koła do turystycznej jazdy szosą w polskiej jakości, z możliwością zjazdu na drogi gruntowe, ale bez ostrego luźnego tłucznia tnącego boki.
Jest też różnica między Strade Bianche czy Paryż-Roubaix, gdzie jadą zawodowcy bez bagażu, na kołach szosowych wyczynowych a jazdą turysty, który jak sądzę chciałby zrobić na kołach ze 20000km, zanim zobaczy pajączki na obręczy, a nie wyrzucić je do kibla po miesiącu.

Offline Mężczyzna poziom

« 20 Cze 2020, 18:26 »
No to jest Twoje zdanie z tym mieszaniem pojęć. Jak dla mnie spektrum graveli zrobiło sie tak duże, że dla jednych to koniecznie maszyna z napędem 1x i oponami minimum 700(650)x47, a dla innych, w tym dla mnie, to bardziej szosa endurance, która głownie lata po asfaltach i tylko czasem po bardzo lekkim terenie. W tym kierunku chcę iść.
Natomiast co do samej obręczy RR 411 się nie kłócę, bo sę nie znam. Po przeczytaniu https://road.cc/content/review/230934-alexrims-cxd4-700c-disc-tl-ready-centrelock-road-wheelset
Jestem coraz bliższy kupna tych kół bo chyba njabrdziej wpisują się w to, co chcę osiągnąć.
Dzięki @MCsubi za uwagi.

Offline Mężczyzna zly-sze

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 19.09.2019
« 20 Cze 2020, 20:03 »
Koła na 411db użytkowałem jakieś 20 może 30 tyś km w fitnesie i przełajówce. Na oponach 25c i 30c. Na szybie szutry, miasto i szosę.
Koła się wichrowały, wydaje mi się to bardziej kwestia słabych szprych, ale upierdliwe to.
Porównajmy inne koła, fulcrum racing 4(tu akurat inny rower i hamulec klasyczny). Nawet chwilki bym się nie zastanawiał i wybrał fulcrumy. Zrobiłem na nich trochę, przywaliłem nie raz, na szuter też czasem wjadę na oponach szosowych, a proste są jak nowe. Szprych mają chyba połowę co tamte. Chciało by się nowe kupić, ale po co, jak te wyglądają i jadą jak nowe? No i cena 1300, zaciski w komplecie.

No ale ty chcesz na to kapeć zakładać 35c. To już nie jest szosa, to i koła szosowe nie za bardzo, bo i po co? Ale jeśli na siłę chcesz wpakować w to koła szosowe, to ja bym brał fulcrumy.

A w ogóle zaciski 200zł? Ja używam takich na imbus. 40zł chyba kosztują.

Offline Mężczyzna MCsubi

« 20 Cze 2020, 20:29 »
Kolega pisze zaciski, ale sądząc z kontekstu chodzi mu o adaptery z osi przelotowych na zwykłe 100/130.

Offline Mężczyzna poziom

« 20 Cze 2020, 22:04 »
Dokładnie-to był skrót myślowy...dzieci mi nad głową skakały i cięzko sie skupić czasami. Oczywiście chodzi o adaptery.

Co do Fulcrum'ów...no powiem Ci zly-sze, że nieźle trafiłeś, bo w międzyczasie wciąż szukałem i zacząłem się zastanawiać nad Racing 5DB...

Dlaczego koła szosowe a nie dedykowane do gravela mimo chęci używania z nimi opony 33-35? Dlatego choćby, ze są lżejsze i tańsze...te Fulcrumy 5 przyjmują opony od 23 do 50mm wg strony producenta.

Porównałem z ciekawości z "gravelowymi" Evanlite (akurat karbobowe, ale wziałem je do porównania, bo pewien znany bloger na nich jeździł i testował) przyjmują 25-40. Czy są wytrzymalsze dużó? Trudno powiedzieć. Zresztą nie ma co porównywać akurat tych kół bo to zupełnie inna półka.

Fukcrumy 4 DB wychodzi, ze są cieższe od 5..dziwne (https://www.fulcrumwheels.com/en/compare)

Offline Mężczyzna MCsubi

« 20 Cze 2020, 22:10 »
Fizyki nie przeskoczysz - obręcz aluminiowa musi ważyć 430 - 460 g, w zależności od stopu, by być stabilną i trwałą. Jeśli waży mniej - to albo często centrujesz, albo wyrwiesz z niej nypel po kilku tysiącach km.
Drugi temat to opory powietrza i komfort wynikajacy z rozwarcia stopek opony - chcesz mieć opony 35mm, powinieneś mieć obręcze co najmniej 20 mm (czyli wg dzisiejszej nowomowy gravelowe). Z własnego doświadczenia - Conti 4Season 32 mm bez problemu można założyć na obręcze 14 mm i tak też zrobiłem, ale komfort i przyczepność jest odczuwalnie gorszy.
I tu dochodzimy do sedna - jeśli chcesz jeżdzić na kołach szosowych to nie ma problemu, ale załóż opony szosowe.
W sumie możesz założyć co chcesz, nawet Marathony, ale wydasz 2 kafle i powiesz - nosz k..., jeżdzi się tak samo jak na moich starych.

Offline Mężczyzna poziom

« 21 Cze 2020, 08:48 »
Na stronie Fulcrum'a jako gravelowe mają jeden nowy model (rapid Red 5) a poza tym polecają szosowe Racing Zero i ...te z najniższej półki czyli 7db.
Te gravelowe mają szerokość wewnętrzną 23mm a Racingi i Zero i 7db ETRTO 19C.
W tabelkach wychodzi że taki rozmiar przyjmuje opony od 28 do 62!
Czyli to byłoby chyba lepsze wyjście niż "piątki".

Offline Mężczyzna poziom

« 21 Cze 2020, 10:29 »
Z lemonbike są jeszcze takie: https://lemonbike.eu/product/dt-swiss-xr331-29-novatec-sapim-d-light/#configuration
Na obręczach pod MTB

No i te vytyv mają szerokość wewnętrzną 23. Czekam aż odpowiedzą mi na maila
« Ostatnia zmiana: 21 Cze 2020, 12:59 poziom »

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum