Autor Wątek: Pomoc w wyborze kół  (Przeczytany 15846 razy)

Offline Mężczyzna Iwo

• leniwy południowiec
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 20.09.2010
Odp: Pomoc w wyborze kół
« 25 Cze 2020, 12:17 »
Sam moment obrotowy koła ma wpływ na poziomie 1%

Masa na obwodzie koła przy przyspieszaniu pochłania ok. 2 razy więcej energii niż umiejscowiona gdzie indziej. W przypadku piasty, ze względu na rozłożenie masy prawie że na osi obrotu, ten efekt będzie już pomijalny.

http://uzurpator.com.pl/new_blog/documents/Mit_masy_rotowanej.html

Offline miki150

• Użytkownik forum
  • Miasto: Jeteborno
  • Na forum od: 05.07.2010
« 25 Cze 2020, 12:39 »
Tak, czyli opona i obręcz ważące razem niecały kilogram będą odpowiedzialne za ok 1% energii zużytej do przyspieszenia. No i ta energia zostanie zmarnowana tylko jeśli zahamujemy, a nie jeśli zwyczajnie zwolnimy i znowu się rozpędzimy. Poza tym miałem oczywiście napisać "moment bezwładności koła", a nie "obrotowy" :P

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 25 Cze 2020, 16:45 »
Rozważania o masie rotowalnej to już bardziej na fora szosowe pasują. Trzeba też pamiętać, że koła z bardzo lekkimi obręczami są najczęściej do tego bardziej aero, mają mniej szprych, są dużo sztywniejsze, więc sumarycznie jest odczuwalna pewna różnica, to nie jest tylko placebo. Choć nie z samej masy rotowalnej to wynika. No i trzeba jednak z pewnym poziomem prędkości jeździć.

Ale ja tu chciałem przede wszystkim przekazać, że nie ma co lecieć na samą niską wagę kół, która jest nieco sztucznie podkręcona. A za takie sztuczne podkręcenie uważam wstawianie bardzo lekkich, ale średnio trwałych piast. IMO dostajemy gorsze koła niż takie ważące 100-150g więcej, ale z pewniejszymi piastami. Ja taki błąd zrobiłem i tak to się skończyło na szczycie podjazdu pod Hochtor  :lol:

« Ostatnia zmiana: 25 Cze 2020, 16:50 Wilk »

Offline Mężczyzna poziom

• Miasto: ELW
  • Na forum od: 11.12.2016
« 25 Cze 2020, 21:15 »
Cóż, trochę szkoda, że nikt się nie zająknął na temat piast. A w pierwszym poście zestaw od Wojczala też ma piasty Novateca :(.
Ja żadnych negatywnych opinii o nich (tych 791/792) nie znalazłem.
Skupiłem się na obręczy zgodnie z radami kolegów w tym wątku, za które to rady dziękuję, bo faktycznie, opona, na której zamierzam jeździć (700x33/35) będzie lepiej leżała w tej obręczy.
Nic, mam nadzieję, że tak źle z tymi piastami nie będzie...
Co do masy, to podczas poszukiwań kół trochę się z niej wyleczyłem. Zaczynałem od kół w granicach ~1500 gramów, potem rozważałem nawet Fulcrumy Racing 7db (jakieś 1740g) a stanęło na kołach, które też jakieś mega lekkie nie są.
"Never argue with idiots"

Offline Mężczyzna MCsubi

• Miasto: Bezdomny menel rowerowy
  • Na forum od: 13.05.2018
« 25 Cze 2020, 21:29 »
Jak się nie zająknął? Przecież pisałem Ci jak byk, żebyś w zestawie z dt zmienił tylko obręcze na mocniejsze.

Offline Mężczyzna poziom

« 25 Cze 2020, 21:31 »
No nie. To wcale nie oznacza "wystrzegaj się Novateca"

Offline Mężczyzna łatośłętka

• Skup i ubój. Rozbiór.
  • Miasto: nie, wioska
  • Na forum od: 21.03.2013
« 25 Cze 2020, 21:50 »
Ja Novateca nie miałem, nie mam, myślę nie mieć (żadnych doświadczeń) - wiążąco wypowiadać się, cokolwiek zasadnie sugerować więc nie powinienem. Ew. spytaj u nich jak te ich doświadczeniem działają, jeśli myślisz - czy/na jakie te można wymienić.
tutaj jestem łatoś, odtąd łętka ... łatośłętka!

Offline Wilk

• Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 25 Cze 2020, 21:57 »
To nie jest też tak, ze to się zaraz rozwali, ale na dłuższą trasę to już IMO ryzykowne. Nie wyrabia bębenek, u mnie padł na długich podjazdach pokonywanych z niską kadencją, bo taki typ jazdy najmocniej obciąża bębenek. Własnie w segmencie produktów bardzo lekkich trzeba się liczyć z małą trwałością i dlatego tutaj dość tanie produkty chińskie są średnim pomysłem; tu pełnowartościowy i trwały produkt musi swoje kosztować. W ogóle o Novatecach nie mam dobrego zdania, mam jeszcze jakieś z kolei ciężkie w kołach w rowerze do jazdy po mieście i bardzo szybko łożysko z przodu złapało luzy w nowych kołach.

Offline Mężczyzna globalbus

• Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 25 Cze 2020, 22:08 »
Nie wyrabia bębenek
To nie bębenek jest problemem, a to, że siadające łożysko ustawia nieosiowo korpus piasty względem bębenka. Wymieniając bębenek, w tej sytuacji niczego nie naprawisz.

Problem z novateciem jest taki, że chcesz czy nie, większość piast na rynku jest ich autorstwa, tylko pod inną nazwą. Nie robią dla shimano i DT, a reszta to hmm :D

Dyskusja jest głównie o tylnej piaście, bo w przedniej nie bardzo da się coś spieprzyć.

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna poziom

« 25 Cze 2020, 22:15 »
Żeby nie było: nie mam do nikogo pretensji, że nie poprowadził mnie za rączkę.
Tylko..no kurna szkoda, że teraz to wyszło. Sami rozumiecie, wydaję, jak dla mnie, sporą kasę :(.
Nic, zapytam ile kosztuje dopłata do DT 350. W sumie zamówienie poszło wczoraj, może coś jeszcze da się zdziałać.

Offline Mężczyzna MCsubi

• Miasto: Bezdomny menel rowerowy
  • Na forum od: 13.05.2018
« 25 Cze 2020, 22:31 »
To zmień jeszcze obręcz, bo ta znosi bardzo niskie naprężenia szprych i ciśnienia. No i niestety pajączki na nyplach pojawią się szybko.

Offline Mężczyzna poziom

« 25 Cze 2020, 22:43 »
Obręcz akurat mi bardzo pasuje. Jestem generalnie zwolennikiem niskiego ciśnienia w oponach. W obecnych, które wykorzytuję tak, jak będe wykorzystywał te koła, w rozmiarze 700x35 mam 3.5 bara.
To jest dowiedziony zresztą mit, że opona musi być nabita jak kabanos bo się wtedy lepiej toczy. Są artykuły w sieci na ten temat. No i poza tym, z mojego doświadczenia: lepiej, a także szybciej jeżdże na niższym ciśnieniu.
Wg strony producenta: https://www.notubes.com/catalog/product/view/id/349018/s/grail-mk3-rim/category/89/
Dla opony 32 70 Psi..aż za dużo dla mnie.
Opona, którą rozważam na te koła Gravelking (bez SK, czyli slick) przyjmuje ciśnienie 40-60 psi (700x35)

Offline PABLO

• Na forum od: 25.03.2011
    • http://www.klub-karpacki.org
« 25 Cze 2020, 23:00 »
Jak w praktycznie bardzo podobnej cenie jest set na DT, to nad czym się zastanawiać ...

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
« 26 Cze 2020, 08:47 »
Nic, zapytam ile kosztuje dopłata do DT 350.
To zmień jeszcze obręcz,
Uff. Dobrze, że szprychy z nyplami zostają a tylko dodatki się zmienią.

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Offline Mężczyzna poziom

« 26 Cze 2020, 08:57 »
Nie bądźmy tacy pewni ;)

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami: