Witamy,
Gość
.
Zaloguj się
lub
zarejestruj
.Czy dotarł do Ciebie
email aktywacyjny?
28 Sty 2025, 03:56
Strona główna
Tagi
Zaloguj się
Forum :: podrozerowerowe.info :: wyprawy, trasy, sprzęt
»
Sprzęt, ekwipunek i odzież
»
Osprzęt
»
Koła
»
Pomoc w wyborze kół
Strony:
<< Poprzednia
1
2
3
4
[
5
]
Wszystkie
Do dołu
Drukuj
Autor
Wątek: Pomoc w wyborze kół (Przeczytany 18655 razy)
MCsubi
Miasto: Bezdomny menel rowerowy
Na forum od: 13.05.2018
Odp: Pomoc w wyborze kół
«
1 Lip 2020, 09:51 »
Chodzi o to, że zdryfowałeś już do kół szosowych, a te masz faktycznie gotowe z DT z prawdziwą gwarancją.
470 na rynku są, np. w centrum widzę z wysyłką dziś po 150pln. 421 są już dużo droższe, a niewiele lepsze. 421 na 32 szprychy technicznie miałoby sens, ale wizualnie to troche kuriozum, koła takiej klasy na 32 szprychy.
poziom
Miasto: ELW
Na forum od: 11.12.2016
«
1 Lip 2020, 09:58 »
32 szprychy to w 470, w 421 24/28 (swoją drogą tak mam w obecnych kołach i nic złego sie nie dzieje, a jeżdże na nich wszędzie).
150pln-rozumiem, że same obręcze
.
Generalnie mam nauczkę...za bardzo sie pospieszyłem, co nic nie dało bo i tak nadal to trwa.
Koła na RR421 z QR i adaterami na sztywne osie oraz taśmą pod dętkę mogę mieć za 1874 (szprychy Sapim, DT 350). Wychodzę nieco ponad budżet ale obawiam się, że w obecnej sytuacji to najlepsze wyjscie...
"Never argue with idiots"
MCsubi
«
1 Lip 2020, 10:32 »
To będą bardzo dobre koła. Dopilnuj tylko, żeby założyli Ci nyple i podkładki, które są w komplecie z 421.
Z tą asymetrią chodzi o to, że musisz spojrzeć na odległość kołnierzy od mocowania koła. W starym systemie 130 prawy kołnierz był bardzo mocno przesunięty do środka koła, więc po naprężeniu prawych szprych na 130 kG, lewe często schodziły w okolice 100, a to powodowało luzowanie zwykłych nypli. Asymetryczne obręcze ładodziły ten efekt. System 142 dzięki większej szerokości i tarczy z lewej ma te kołnierze znacznie bardziej symetryczne, a niektóre piasty wręcz idealnie symetryczne. Wtedy asymetryczne obręcze nic nie dają, a nawet szkodzą. Przy okazji z tych samych powodów w systemie 142 można założyć mniej szprych i koło 28szprych jest mocniejsze, niż 36 w starym systemie. Więc trzeba spawdzić, jaka jest geometria kołnierzy w twojej piaście.
poziom
«
1 Lip 2020, 10:37 »
Ok, dziękuję za kolejną porcję wiedzy.
Cały komplet dobiera Lemonbike, więc zakładam, że mogę im zaufać.
MCsubi
«
1 Lip 2020, 10:46 »
Ufaj, lecz sprawdzaj :-)
vuki
Miasto: Rawicz
Na forum od: 16.04.2014
«
5 Lip 2020, 09:13 »
Rozwaliłem koło tylne z przełaju/sakwowym.
Co gotowego kupić aby znów nie wyrwać szprych z obręczy?
Nośność i wytrzymałość najważniejsza.
Mam QRy 9/130 i v breki hamulce.
MiRowerDajePower
Siara_iwj
Miasto: Sheffield
Na forum od: 19.11.2016
«
5 Lip 2020, 20:14 »
Zbuduj sobie coś na Mavicach A319, szprychach Dt Alpine i jakiejś piaście Deore z 9mm osią i masz koło na lata.
poziom
«
14 Lip 2020, 21:03 »
Ok, koła przyszły w piątek. W sobotę do późna składałem rower do kupy (wymieniałem tez wszystkie linki, przerzutkę i hamulce).
W niedziele mocno wiało więc jazda nie tylko na sfaltach ale także po leśnych drogach i szutrach.
Dziś głównie asfalty.
Pięknie latają. Mam to, czego chciałem
. Nie wiem, być może na obręczach 470 też czułbym podobną różnicę. Wiem tylko, że znacznie lepiej rower przyspiesza, łatwiej idzie pod górę, jest bardziej resposnywny (pewnie przez sztywnośc kół). Co ciekawe po szutrze idzie jak złoto! Tego się nie spodziewałem! To znaczy aż takiej różnicy na plus.
Opony na razie mam te same, bo wypstrykałem się z kasy więc porównanie do starych kół jest tym łatwiejsze.Co ciekawe, zmierzyłem szerokość wewnętrzną starych kół...17mm. Przypomnę, że nowe mają 20mm i mam wrażenie, że to tez pomaga. Koła są sztywne, lekkie ale zarazem komfortowe.
W tym miejscu chcę podziękować wszytskim, którzy nawrócili mnie na dobrą drogę, a w szczególności MCsubi'emu i zly-sze. Dzięki Panowie!
«
Ostatnia zmiana: 14 Lip 2020, 21:20 poziom
»
Felek
Miasto: Warszawa
Na forum od: 09.11.2017
«
19 Cze 2024, 17:18 »
poziom
:
Wątek miał liczne zwroty akcji, ale z tego co zrozumiałem ostatecznie zamówiłeś koła na piastach DT Swiss 350. Jak się spisują, minęły 4 lata, pewnie możesz już coś napisać. Wymieniałeś już może jakieś podzespoły? No i czy z całymi kołami nie było problemów?
pozdrawiam,
Felek
Podróże z dziećmi
www.tataimapa.pl
Drukuj
Strony:
<< Poprzednia
1
2
3
4
[