Autor Wątek: wylot 1 września, Route des Grandes Alpes, lazurowe wybrzeże  (Przeczytany 6828 razy)

Offline Mężczyzna DanielKot

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 08.08.2017
ten na Tiagrze to jest Cube Nuroad Pro - ten mój na 105 to Cube Nuroad Race

co do podjazdów, to pewnie większość z was kojarzy tę stronę, ale jeśli jest ktoś kto jej nie zna to polecam http://www.altimetr.pl/

Bardzo często z niej korzystam, żeby przejrzeć trasę przed wyjazdem, albo znaleźć jakiś ciekawy, nowy (dla mnie) podjazd

Offline Mężczyzna Kamilek

• Pół legenda, pół prawda, pół nieprawda.
  • Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 01.05.2014
jak by Ci loty nie wypalily to uwazaj na powroty autobusowe, szczegolnie flixbus z obpja przewozu roweru na bagazniku, mi zajumali rower z bagaznika zanim autobus ruszyl, bezczelnie na oczach innych, ja siedzialem w autobusie wtedy...

zapiecie z bagaznika rowerowego nie pomogla, calos ze 30s trwala

Flixbus to ostateczna, ostateczność, nie chciałbym wracać z Francji autobusem dobę lub dłużej z przesiadką. Jednocześnie przykro mi z powodu twojego roweru.

Po 2 dniach dotarłem do Zermatt

Offline Mężczyzna transatlantyk

• Moderator Globalny
  • GM 2420
  • Miasto: Annopol
  • Na forum od: 21.11.2007
    • Rowerem przed siebie.
Matterhorn! Piękne ujęcie. Od lat chciałem zobaczyć to z bliska, na własne oczy. W 2010 roku wydawało się to osiągalne. Byłem na alpejskiej wyprawie z aardem i Danielem. Trasa ułożona tak, aby o Matterhorn zahaczyć. Biwak w Visp. Samotnie wyruszyłem rowerem do Zermatt. Około 40 km pod górkę w upale, ale co tam, przecież Matterhorn zobaczę! Tak opisałem to na BS bezpośrednio po wyprawie:
"Dla mnie jeden z kluczowych dni wyprawy. Bardzo chciałem zobaczyć na własne oczy Matterhorn. Koledzy zostali na biwaku we Visp, ja pojechałem 40 km pod górę do Zermatt. Trochę się rozczarowałem, bo Matterhorn był w chmurach i nie zanosiło się na zmianę sytuacji .Siedzące na ławeczce starsze wiekowo małżeństwo Szwajcarów gorąco polecało mi zostać tam do jutra, bo rano na ogół jest dobra widoczność i górę widać znakomicie. Musiałem jednak wracać do Visp. Może jeszcze kiedyś tam pojadę?"
Może i pojadę. Na pewno nie w tym roku.

Roweru mi nikt nie ukradł, mam ze sobą dość gruby łańcuch abusa, nie tak łatwo byłoby go rozbroić. Dodatkowo Pani z recepcji na campingu powiedziała że jak dotąd nie zdarzyła się tu nigdy kradzież :)

Matta miałem dzisiaj blisko, ale nie tak blisko jak się mogłoby wydawać.
Pogoda sztos przez cały dzień brak praktycznie chociażby jednej chmurki
« Ostatnia zmiana: 4 Wrz 2020, 18:09 DanielKot »

Dotarłem dzisiaj do Menton, tym samym wyprawa prawie dobiegła końca, tutaj urywa się moja przygoda z Route des grandes alpes. Wyruszyłem z Genewy w zeszły wtorek, dzisiaj pozostała tylko czysta przyjemność zjazdu z Col de Turini do poziomu morza(po drodze krótki podjazd na Col Castillon). Pokręcę jeszcze trochę w stronę Włoch, potem wezmę pociąg żeby zaoszczędzić czas bo finalnie powrót do domu będzie z Bergamo

gratuluje! czekam.na zdjecia :)

wiesz juz czym bedziesz wracal ?

Wracam Wizz airem z Bergamo. Mają u mnie monopol na przewóz roweru z powodu ceny jaką oferują. :)

tez chyba musze sie przelamac i przerzucic na samoloty,  czesto do izraela sa tanie loty a Israel Bike Trail korci, chociaz to chyba za wysokie progi dla mnie..

no nic wracaj bezpiecznie i dawaj zdjecia, chce zobaczyc co mnie ominelo :)

Offline Mężczyzna Rowerownik

• Miasto: Okolice Wrocławia
  • Na forum od: 18.05.2014
Wczoraj były fajne ceny do Grecji w Ryanair, Wrocław-Ateny 100zł i Ateny-Wrocław 60zł a rower do tego wyskakiwał jak dobrze pamiętam 288zł w każdą stronę:)

to jest standardowa cena za przewoz roweru w Ryanair, na to nie ma niestety zadnych promocji, w Wizzie w tamtym roku placilem jakos 135zl, teraz jest to okolo 180zl

podsumowując -
rozpocząłem wyprawę w Bazylei 2 września, następnie udałem się rowerem do Zermatt, tam odbyłem jednodniowy trekking do schroniska pod Matterhornem, kolejnie udałem się rowerem do Genewy na jednodniowy mini city break, potem rowerem do Cluses i dalej na południe trasą Route des Grandes Alpes aż do Menton i następnie kontynouwałem wybrzeżem do włoskiej Imperii.

Wszystko odbyło się zgodnie z planem, spałem finalnie głównie na campingach, 3 razy na dziko i raz pod dachem u znajomej, żałuję tylko że nie poświęciłem więcej czasu podczas wyprawy na trekking, ldealne byłoby połączenie 1-2 dni roweru i 1 dzień trekkingu, niestety ja nie dysponowałem wystarczającą ilością wolnego czasu żeby to zrealizować.

Link do zdjęć: https://photos.app.goo.gl/d7XkH1B7qQmESFFr9

Gdyby ktoś chciał zobaczyć dokładny ślad to znaleźć go można u mnie na stravie (niestety przewyższenia są trochę przekłamane, w rzeczywistości każdego dnia było trochę więcej do góry): https://www.strava.com/athletes/43818385

Możnaby powiedzieć to dopiero wrzesień, a w ten weekend Galibier, l'iseran, Roselend i inne zamknięte z powodu ataku zimy. Pozostaje się tylko cieszyć, że nie wybrałem drugiej połowy września na swoją podróż.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum