Autor Wątek: Rower dla wielkoluda.  (Przeczytany 23642 razy)

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
Odp: Rower dla wielkoluda.
« 14 Paź 2020, 15:53 »
Właściwie to temat do moderacji.
Wątek jest "rower dla wielkoluda" więc problem wątku to rower dla bardzo wysokiej osoby jako element utrudniający wybór. Z całym szacunkiem ale 180 cm to najbardziej normalny wzrost. Problem kolegi z wagą to inna sprawa (chociaż 120kg to też tragedii nie ma). Uważam, ze ta dyskusja nie powinna mieć miejsca w tym wątku bo go nie dotyczy.

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Offline Mężczyzna Bazyl3

• Miasto: świętokrzyskie
  • Na forum od: 02.09.2015
« 17 Lis 2020, 13:04 »
Tak, tak, jeszcze nie kupiłem, ale skrystalizowałem oczekiwania :P Potrzebuję trekkinga z bagażniczkiem i oświetleniem, do jazdy turystycznej (max lekki teren). A starego crossa zostawię sobie do wycierania się po wertepach, tylko zmienię w nim napęd :)
Jakby ktoś coś fajnego zauważył podczas surfowania, to bym poprosił w tym wątku. Na spokojnie, bo do wiosny trochę czasu jest :D

Offline Mężczyzna Bazyl3

« 25 Kwi 2021, 22:20 »
Tylko krowa itd. :) Zatem krótki kaszel - 29er dla moich 203 cm, budżet ostateczny 3.5k. Worek_foliowy dwukrotnie namawiał na Marina Pine, ale z pewnych względów nie pasuje mi ten rower. Dobrze jakby sklepowy (wiem, wiem, ceny poszły w górę) i jakby dziurki na bagażnik (ale jak nie, to też dam radę). Dzięki i obiecuję, że to ostatni raz :)
Może pozostać wiernym marce :) https://sprint-rowery.pl/rower-gorski-unibike-link-29-2021
« Ostatnia zmiana: 26 Kwi 2021, 10:58 Bazyl3 »

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
« 26 Kwi 2021, 18:26 »
Znowu problem w tym, że ten rower (jak wiele innych) nie jest zbyt długi. Rozmiar 21, a ma 62 cm górnej rury. Moje rowery mają:
- rozmiar 18", efektywna górna rura 618 mm
- 19", 630 mm
W takim wypadku wydawałoby się, że lepszy byłby rozmiar 23".
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna Bazyl3

Offline Mężczyzna RS

• Miasto: Częstochowa
  • Na forum od: 17.11.2016
« 26 Kwi 2021, 19:33 »
Jak widzę Cannona, to zwykle mówię TAK, bo jestem miłośnikiem tej marki.
Ja bym jednak tego roweru chyba nie kupił, bo serce Cannona bije w Lefciaku/Headshoku.
Nie wiem co Ci poradzić - tylko zwracam uwagę na ten "szczegół".

Offline Mężczyzna wojtek

• Użytkownik forum
  • Miasto:
  • Na forum od: 02.03.2010
    • Pokój z Tobą
« 26 Kwi 2021, 19:42 »
Ja to trochę zagubiony jestem w tym temacie. Mógłbyś przypomnieć, jak chcesz wykorzystywać ten rower? Czy planujesz skaw-wojaże, czy może bikepacking? Chcesz się ciorać w XC, czy ot tak - bardziej turystycznie (wtedy słowami worka się nie przejmuj, w pracy mam kolegę Twojego wzrostu, jeździ na crossowym Unibiku 23", który jest jeszcze krótszy i nie narzeka). Wiekiem osprzętu bym się nie przejmował, jestem jeszcze jedną epokę wcześniej - na poziomie 3x9.

Z dużych rzuciły mi się w oczy jeszcze te dwa, ale bez macania bym brał:
https://www.olx.pl/d/oferta/rower-mtb-gorski-cube-attention-sl-xxl-29-cali-CID767-IDJdpuj.html
https://www.olx.pl/d/oferta/rower-mtb-specjalized-29-xxl-23-cale-CID767-IDJxbG6.html

Offline Mężczyzna Bazyl3

« 26 Kwi 2021, 20:19 »
(...) serce Cannona bije w Lefciaku/Headshoku.

Rozumiem, że chodzi o ubijacze. Przyznam szczerze, że nie znam tematu w ogóle. Suntour z najniższej półki przez 12 lat robił w moim crossie za masę :)

Offline Mężczyzna Bazyl3

« 26 Kwi 2021, 20:24 »
Ja to trochę zagubiony jestem w tym temacie. Mógłbyś przypomnieć, jak chcesz wykorzystywać ten rower? Czy planujesz skaw-wojaże, czy może bikepacking? Chcesz się ciorać w XC, czy ot tak - bardziej turystycznie (wtedy słowami worka się nie przejmuj, w pracy mam kolegę Twojego wzrostu, jeździ na crossowym Unibiku 23", który jest jeszcze krótszy i nie narzeka). Wiekiem osprzętu bym się nie przejmował, jestem jeszcze jedną epokę wcześniej - na poziomie 3x9.

Początkowo miał to być wyprawowiec z opcją na lekki teren. Jakiś Touring albo Ronin. Ale ostatnio doszedłem do wniosku, że górki po których biegam, to też fajny materiał na jazdę. Nie wyczynową, turystyczną, ale jednak oczko wyżej niż "lekki teren". Stąd pomysł na 29er, który w razie czego potoczy się w miarę szybko również po czarnym :)
Co do 23" Unibike, to sam jeżdżę takim Crossfire, ale to wysoka kobyla, która jest niebezpieczna przy ostrzejszych podjazdach i zjazdach. Próbowałem w niedzielę - męczące :(

Offline Mężczyzna RS

• Miasto: Częstochowa
  • Na forum od: 17.11.2016
« 26 Kwi 2021, 21:01 »
Rozumiem, że chodzi o ubijacze. Przyznam szczerze, że nie znam tematu w ogóle...
Nie jest to miejsce na zgłębianie tematu, jest mnóstwo materiałów na ten temat. W skrócie: W canonowych rozwiązaniach - Headshok/Lefty, amortyzator jest na łożyskach tocznych, a w standardowych - ślizgowych. Robi to ogromną różnicę w jakości pracy widelca, na korzyść Cannondale'a. Z tym, że im młodsza wersja, tym gorsza, ale zasada pozostaje ta sama.
Wady: Trudniejszy i bardziej kosztowny ewentualny serwis.
Zalety: Niska waga, dobra praca i praktycznie brak konieczności serwisowania.

W rowerze terenowym, widelec jest jednym z najważniejszych elementów. Obok ramy, kół i hamulców.
Gdybym kupował używany rower, to brałbym przede wszystkim te rzeczy pod uwagę. Napędem, zmianą biegów i rurkami (sztyca, kierownica, mostek) nie przejmowałbym się nadmiernie.

Offline Mężczyzna Bazyl3

« 26 Kwi 2021, 21:51 »
W rowerze terenowym, widelec jest jednym z najważniejszych elementów. Obok ramy, kół i hamulców.
Gdybym kupował używany rower, to brałbym przede wszystkim te rzeczy pod uwagę. Napędem, zmianą biegów i rurkami (sztyca, kierownica, mostek) nie przejmowałbym się nadmiernie.

W tym przedziale cenowym jeśli o hamulce chodzi to raczej poza mt200 ciężko będzie wyjść. O koła trzeba dopytywać, rzadko kto opisuje (w ogóle opisy na portalach bywają mega lakoniczne), a z amorów trzeba by się podszkolić :) No i przypominam, że to nie ma być sprzęt do zawodów :)
PS. A co z maszynami zaproponowanymi przez Wojtka?

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
« 26 Kwi 2021, 22:09 »
Nie mam zbyt dużej wiedzy praktycznej na temat geometrii MTB, bo oba rowery, bo dwa rowery z kołami 29" mam sprofanowane barankami. Siedziałem za to dużo przy tabelkach. Moja obserwacja jest taka, że rowery, które mają oczka mają przeważnie krótszą górną rurę i słabszy osprzęt. Rowery ze sztywnymi osiami też raczej oczek nie mają ;/

Ten Cannondale też mimo rozmiaru 23" ma 62 cm górnej rury. Przy tej samej długości i prostej kierownicy mój rower wcale nie miał agresywnej pozycji, a ja mam jednak te 20 cm mniej. Oczywiście kwestia preferencji. Ja ich nie znam, więc sugeruję typowe długości i poszukiwanie 65 cm górnej rury. Najlepiej byłoby się przymierzyć i rozwiać wątpliwości.

Aktorowi z tego co wyliczałem na podstawie przekroku rozmiar 21" wystarczał.

Jak widzę Cannona, to zwykle mówię TAK, bo jestem miłośnikiem tej marki.
Ja bym jednak tego roweru chyba nie kupił, bo serce Cannona bije w Lefciaku/Headshoku.
Lefty jest bez sensu. Jest tylko jedna rurka do montażu koszyka z bagażem. Dla mnie dyskwalifikacja na starcie :D
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna Bazyl3

« 27 Kwi 2021, 11:03 »
Najlepiej byłoby się przymierzyć i rozwiać wątpliwości.

Tylko jak zwykle najfajniejsze znaleziska są w drugim końcu Polski, a sklepy przetrzebione z normalnej rozmiarówki, nie mówiąc o specyficznej :( Ja wiem, że najlepiej byłoby pojechać i wsiąść, ale nawet za samochodem nie chciało mi się daleko jeździć. Wiem, wiem, co za porównanie :P
Znalazłem fajnego KTMa, do którego mógłbym nawet podjechać, ale cena srogo przekracza budżet :( - https://www.olx.pl/d/oferta/rower-ktm-ultra-ride-29-xxl-CID767-IDGJ3cr.html#972d7fb628

Offline Mężczyzna Bazyl3

Offline Mężczyzna wojtek

• Użytkownik forum
  • Miasto:
  • Na forum od: 02.03.2010
    • Pokój z Tobą
« 29 Kwi 2021, 21:41 »
Możesz. Sprawdzałem te rowery w mediaexpercie i zasugerowałem się ich ofertą, w której xxl brak. Ogólnie to raczej bym się bał.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum