Autor Wątek: Rower dla wielkoluda.  (Przeczytany 23634 razy)

Offline Mężczyzna Bazyl3

• Miasto: świętokrzyskie
  • Na forum od: 02.09.2015
Odp: Rower dla wielkoluda.
« 30 Kwi 2021, 06:44 »
Możesz. Sprawdzałem te rowery w mediaexpercie i zasugerowałem się ich ofertą, w której xxl brak. Ogólnie to raczej bym się bał.

Ale w sumie dlaczego? 23'' rama jest dostępna w necie, znajomy ujeżdża podobne cudo tylko na kołach 27,5 i nie narzeka. Fakt, że jeździ bardzo spokojne trasy, ale ja też do DH po goloborzach się nie przymierzam :) Cena trochę na wyrost jeśli chodzi o osprzęt, ale w tych ramkach "firmówki" potrafią być budowane na acerze. Co jest zatem z Indianą nie tak?

Offline Mężczyzna wojtek

• Użytkownik forum
  • Miasto:
  • Na forum od: 02.03.2010
    • Pokój z Tobą
« 30 Kwi 2021, 07:07 »
Ech, nie skończyłem, a wysłałem. Bałbym się bez przymiarki, bo geometrii ni śladu. Osprzęt w tym przedziale cenowym - wyjątkowo korzystny, opinie ma raczej dobre - http://polskanarowery.sport.pl/msrowery/1,105121,20603480,indiana-x-pulser-5-9.html, także ryzykuj. Jak nie przypasuje, to możesz winić anonka z forum.

Offline Mężczyzna Bazyl3

« 30 Kwi 2021, 08:40 »
Jak nie przypasuje, to możesz winić anonka z forum.

Nie zwykłem zrzucać odpowiedzialności za swoje decyzje na bogu ducha winnych ludzi. Nawet na tych, których znam :P Postaram się dotrzeć do modelu fizycznego i sprawdzić. Z drugiej strony to już tylko xxx złotych do ... O i wiecznie tak :D

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
« 30 Kwi 2021, 22:24 »
Przeglądam olx, będę rzucał linkami

Ten powinien być długi, do tego na na dobry osprzęt, oczka. Tylko sztywnych osi brak
https://www.olx.pl/oferta/rower-cube-ltd-sl-2x11-rama-21-kolo-29-er-CID767-IDJCDkw.html
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna Bazyl3

« 30 Kwi 2021, 23:50 »
Przeglądam olx, będę rzucał linkami

Ten powinien być długi, do tego na na dobry osprzęt, oczka. Tylko sztywnych osi brak
https://www.olx.pl/oferta/rower-cube-ltd-sl-2x11-rama-21-kolo-29-er-CID767-IDJCDkw.html

Tylko że to już 4 koła, a za 4300 mam nowego KTMa Ultra Flite z 1x12. W XL ma bodaj 645 górnej rury, więc też jest w miarę długi :)

« 1 Maj 2021, 00:57 »
Proszę o link do tego KTM

Offline Mężczyzna RS

• Miasto: Częstochowa
  • Na forum od: 17.11.2016
« 1 Maj 2021, 01:20 »
Googlnąłem sobie tego KTM'a - napęd Sram SX, reszta równie słaba. Nie wiem nic o ramie i obręczach, ale obręcze pewnie na podobnym poziomie, co reszta osprzętu. Wygląda na marketingową pułapkę.
Zdecydowanie wolałbym mieć dobre 2/3 x 9/10 niż kiepskie 1x12.

Podoba mi się spójność (chyba M770) w tym podanym przez worka Bergamoncie.

« 1 Maj 2021, 01:25 »
SX..? Czyli spełniły się najgorsze obawy. Kupiłem taką przerzutkę, bo była bardzo tania. Jakościowo wygląda strasznie, opinie na forach też są bardzo zniechęcające. Również wolałbym dobre 2/3x9 lub 2x10 niż kiepskie 1x12.

Offline Mężczyzna Bazyl3

« 1 Maj 2021, 06:06 »
Nie ułatwiacie Panowie. I bardzo dobrze! Poprosiłem o wymiary tego bergamota, bo internet milczy. No i czekam na kolejne linki, sam również grzebiąc w międzyczasie w necie :)
https://www.olx.pl/oferta/unibike-flite-29er-rama-23-kola-29-xxl-CID767-IDJzxUp.html
« Ostatnia zmiana: 1 Maj 2021, 06:19 Bazyl3 »

Offline Mężczyzna RS

• Miasto: Częstochowa
  • Na forum od: 17.11.2016
« 1 Maj 2021, 07:04 »
Widziałem tego Unibike'a parę dni temu, gdy temat wyboru roweru powrócił, ale nie drążyłem tematu. Nie wiem jaki tam siedzi widelec - nie rozpoznaję.
Napęd 3x9, stare Alivio itp. Trochę mało, chyba.

Dla mojego stylu jazdy i terenów, które eksploruję, mam tylko dwa układy przodu - albo jakiś amortyzator Cannondale, albo widelec sztywny. Nie mam wystarczającej wiedzy na temat innych.

Dyskusję o Cannonie z wcześniejszego linku zabiły chyba moje wynurzenia na temat amortyzacji  :)
A może szkoda, bo w ringu pozostaje przecież ta maszyna.
Co dla jednego będzie zaletą (dla mnie główka 1,5 cala, bo może kiedyś bym wstawił Lefciaka), dla drugiego wadą.
Może się okazać, że o hak przerzutki do Cannona będzie dużo łatwiej niż do Bergamonta. Urwanie haka w różnych mało popularnych ramach czasami owocuje unieruchomieniem roweru na długie tygodnie.
Wiemy też, że widelec to Recon Gold, podobno po serwisie, więc to taka trochę cięższa Reba, czyli przyzwoicie. Chyba ma ameliniowe golenie.
Większość Deore, czyli dobrze. RD jest "dla oka" XT, ale to zawsze cuś na plus. Wyraźnie słabszym punktem są piasty.
Nie wiem, czy cena jest adekwatna, nie szukałem informacji.
Może ktoś jeszcze tutaj coś dopisze, ale ja bym chyba brał go pod uwagę.

Tylko, że ja nie jestem obiektywny w cannonowej tematyce  ;)

Offline Mężczyzna Bazyl3

« 1 Maj 2021, 09:25 »
Uff, a może 27,5? Choć wydaje mi się, że 29er łatwiej będzie napędzać na asfalcie, których jednak przemierzam trochę :)
https://www.olx.pl/oferta/idealny-stan-cannondale-trail-6-2020-xl-CID767-IDJvxs0.html
EDIT: A w Bergamocie górna rura zmierzona ma ponoć 60 cm. Trochę to dziwne, więc dopytuję o szczegóły :)
« Ostatnia zmiana: 1 Maj 2021, 09:40 Bazyl3 »

« 1 Maj 2021, 17:34 »
Rower z kołami 29" lepiej się przetacza, 27,5" jest bardziej zgrabne i zwrotne. Lubię duże koła, ale trochę mnie irytuje jak wielkie są rowery z takimi kołami - zwłaszcza, gdy rower ma jeszcze płaski kąt główki. Przy Twoim wzroście 29" byłoby lepsze, choć mniejszych kół nie musisz od razu wykluczać.

Cena niska, osprzęt na odpowiednim poziomie, czyli słaby.

Offline Mężczyzna wojtek

• Użytkownik forum
  • Miasto:
  • Na forum od: 02.03.2010
    • Pokój z Tobą
« 1 Maj 2021, 19:11 »
Ten Bergamont to crossowy Helix, stąd taka długość.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum