Autor Wątek: Great Lakes Gravel 2020 – ultra maraton mazurskimi szutrami  (Przeczytany 22899 razy)

Offline Mężczyzna LKRISS

• Moderator
  • Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 04.11.2018
    • simrace.pl
Idzie coś nowego. Organizator to Syrenka CX

Great Lakes Gravel 2020 – ultra maraton mazurskimi szutrami

"Great Lakes Gravel to coś więcej niż wyścig, to wielka przygoda, która zaprasza do Krainy Tysiąca Jezior na najlepsze szutrowe drogi w Polsce. Już we wrześniu będziecie mogli zmierzyć się z trasą, która nie tylko oczaruje i zachwyci, ale także będzie prawdziwym sprawdzianem dla głowy i ciała. Jeżeli myśleliście, że widok graveli na szutrowych autostradach dostępny jest tylko w materiałach marketingowych, to tutaj dostaniecie szansę doświadczenia tego naprawdę.

Jak przystało na ultra wyścig, formuła zakłada pełną samowystarczalność. Do pokonania będzie pętla o długości około 450 km, na którą przewidziany jest limit czasowy 72 godzin. W tym czasie zmierzycie się z trasą, która absolutnie Was zachwyci. Prowadzi bowiem przez najpiękniejsze zakątki Mazur i Suwalszczyzny. Rozpoczniemy na Mazurach, w samym ich sercu, w okolicach Mrągowa, gdzie zlokalizowany będzie start i meta. Oczywiście widoki, które zobaczycie złagodzą jedynie wysiłek, który trzeba będzie włożyć w pokonanie pętli, bo ma to być wyzwanie dla ducha i ciała."

Niestety przewidziano tylko 200 miejsc więc zakładać można, że rozejdą się znacznie szybciej niż na Pomorska 500.

Więcej info na stronie i FB
https://mtb-xc.pl/2020/06/24/great-lakes-gravel-2020-ultra-maraton-mazurskimi-szutrami/
https://www.facebook.com/great.lakes.gravel/
Polski Klub MTB

Offline Mężczyzna Elizium

• Użytkownik forum
  • Miasto: Bnin
  • Na forum od: 17.03.2013
    • Klasyka w niedzielny poranek
Mnie zniechęca długość trasy. Ale w tamte rejony się z pewnością wybiorę.
Absurdalny Eli

Hipek: "Starość to wg mie coś takiego że marudzisz jak to jesteś słaby i w ogóle, a potem wciągasz na lajcie podjazdy 25% i elo"

Offline Wilk

• Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
Pomysł ciekawy, ale termin słaby, 25-27 września to już długa noc, a i szansa na deszcze. A przy tym dystansie trzeba jechać całą noc.

I dlaczego trzeba to nazwać Great Lakes Gravel? Rozumiem jeszcze jakieś dodawanie Tour, ale takie na siłę wciskanie angielskich nazw jest śmieszne. Taki Pierścień Tysiąca Jezior jednak brzmi sporo lepiej  :P

Offline Mężczyzna LKRISS

• Moderator
    • simrace.pl
Myślę, że co do nazwy to może organizator chce zachęcić nie tylko lokalną społeczność?

Aktualnie jest chyba taki trend aby w nazwach było jak najwięcej anglojęzycznych nazw. Osobiście mnie cieszy sam fakt, że powstaje kolejna impreza pod gravele. Choć sam takiego jeszcze nie ma to widać jak się świat kolarski rozwija.
Polski Klub MTB

Offline Mężczyzna Elizium

• Użytkownik forum
  • Miasto: Bnin
  • Na forum od: 17.03.2013
    • Klasyka w niedzielny poranek
Termin pewnie dlatego taki, że wszystko zapchane imprezami, a na dodatek jeszcze późno ruszają z pomysłem. 72h limitu jednak nie nastraja pozytywnie, a uwaga Wilka o pogodzie jak najbardziej zasadna. Nasza Pyra przy 270 km to już będzie nielekka zabawa, bo większość osób będzie wracać po zmroku.

Ok, może ja tego nie czuję. Dlaczego ultra w terenie musi też oscylować wokół dystansów szosowych...
Absurdalny Eli

Hipek: "Starość to wg mie coś takiego że marudzisz jak to jesteś słaby i w ogóle, a potem wciągasz na lajcie podjazdy 25% i elo"

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
Ok, może ja tego nie czuję. Dlaczego ultra w terenie musi też oscylować wokół dystansów szosowych...
A czy takie szutrowe trasy tak wiele wolniej jeździsz? Pomorską 500 zwycięzca zamknął w 24h. Pyra to nie jest wyścig ultra, ultra musi przynajmniej te 500km/24h mieć, a trasy terenowe po prostu mają sporo dłuższy limit czasowy, 72h na taką trasę to jest bardzo łagodny limit.

Offline Mężczyzna Rado

• Miasto: Lublin
  • Na forum od: 25.05.2011
Ehhh, moje rodzinne tereny :) Jechałby, tyle że ten termin to faktycznie pogodowo może być nieciekawie, ale za to można byłoby trochę grzybów nazbierać na trasie ;D

Na podjazdach się męczę, na zjazdach odpoczywam, a na płaskim po prostu pedałuję :)

Offline Mężczyzna Great Lakes Gravel

• Na forum od: 25.06.2020
Cześć Wszystkim,

Wieść o naszym wyścigu widać szybko się niesie, dziękuję bardzo za publikację na forum.

Kilka słów o pomyśle i o organizatorach.
Od jakiegoś czasu chodziło nam po głowach zorganizowanie gravelowego wyścigu ultra po drogach, które są szutrami z prawdziwego zdarzenia. Jak wiadomo jednym z najlepszych miejsc z takimi warunkami są właśnie Mazury oraz Suwalszczyzna. Jednocześnie moja znajomość tego regionu, w którym się urodziłem i wychowałem spowodowała, że nie czekaliśmy długo i zapadła decyzja o organizacji.

Oczywiście rozwój segmentu graveli w ostatnich dwóch latach mocno przyczynił się do popularyzacji imprez ultra, a w tym przypadku dodatkowo gravele wpisują się w wymyśloną idee. Nie jest to jednak żaden warunek startu, wyścig organizowany jest dla wszystkich na takich rowerach, które uznajecie za najlepsze, czyli Waszych.
Bardziej chodzi o to żeby stworzyć wyścig, który zachwyci trasą, a nie będzie przeprawą, taplaniem się w błocie po ośki, czy przedzieraniem się przez dziewicze chaszcze.
Trudnością tego wyścigu będzie teren, który można zdefiniować jako góra-dół. Mało będzie miejsc płaskich, niemal cały czas trasa faluje, a w wielu miejscach będą takie podjazdy, na których naprawdę zapieką łydki :) na szczęście po każdym podjeździe będzie zjazd, więc będzie kiedy odetchnąć.
Nie chcieliśmy również organizować wyrypy na 1000 kilometrów, dlatego decyzja żeby wyścig mieścił się w dystansie mniej więcej 450 km.

Formuła jak na ultra przystało, czyli pełna samowystarczalność, brak pomocy z zewnątrz.
Zaplanowane będzie oczywiście śledzenie live zawodników na stronie wyścigu, każdy uczestnik otrzyma tracker gps.

Drugi ważny punkt, który odróżnia Great Lakes Gravel od innych wyścigów ultra, to ułożenie trasy w pętlę. Start i meta w tym samym miejscu. Dzięki temu nie będzie skomplikowanej logistyki, przemieszania bazy wyścigu, przewożenia rzeczy i oszczędzicie także Waszej rodzinie konieczności odwożenia i przywożenia.

Jeśli chodzi o nas, czyli organizatorów, to za wyścigiem stoi Paweł Kuflikowski, wieloletni pasjonat kolarstwa górskiego, autor i właściciel portalu www.mtb-xc.pl. Paweł to także pomysłodawca i organizator inicjatywy społecznej Syrenka CX, czyli wyścigów przełajowych na terenie Warszawy.

Razem z Pawłem przy redagowaniu portalu działam ja, pomagam także przy organizacji Syrenki i po równi będę odpowiedzialny za zorganizowanie Great Lakes Gravel.

Za mniej więcej dwa tygodnie ruszy strona internetowa zawodów i zapisy. Również wtedy opublikujemy pierwszą "produkcyjną" wersję trasy w formie pliku gpx.

Wkrótce też pojawią się pierwsze zajawki z trasy, zdjęcia etc.

Pozdrawiam,
Filip Raczkowski

Offline Mężczyzna anu

• Na forum od: 22.05.2009
I dlaczego trzeba to nazwać Great Lakes Gravel?

Proponuję nazwę: Szlakiem Wielkich Kałuż. I to nie jest wcale szydera. Kazda nazwa - aby polska - lepsza od obecnej.

Myślę, że co do nazwy to może organizator chce zachęcić nie tylko lokalną społeczność?

Chyba w Chicago, Detroit, Minneapolis i Toronto.

Frugo

• Gość

I dlaczego trzeba to nazwać Great Lakes Gravel? Rozumiem jeszcze jakieś dodawanie Tour, ale takie na siłę wciskanie angielskich nazw jest śmieszne. Taki Pierścień Tysiąca Jezior jednak brzmi sporo lepiej  :P

jezior mamy około 2600 więc w sumie Pierścień Tysiąca Jezior też brzmi śmiesznie ;-)

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
jezior mamy około 2600 więc w sumie Pierścień Tysiąca Jezior też brzmi śmiesznie ;-)
Nie brzmi w ogóle śmiesznie, bo to to jest oczywiste odniesienie do Krainy Tysiąca Jezior jak się potocznie nazywa Mazury, więc nazwa jest dobrze trafiona.

Dla mnie ta nazwa Great Lakes Gravel jest zwyczajnie sztuczna i pretensjonalna, ale nie ma co już ciągnąć dalej tego wątku, bo i impreza ze średnio udaną nazwą może być całkiem fajna, a Mazury z pewnością mają potencjał na taki typ wyścigu

Offline Mężczyzna poziom

• Miasto: ELW
  • Na forum od: 11.12.2016
Jedynie można zaproponować na kolejne edycję (bo wierzę, że będą) nazwę np. Szutry Wielkich Jezior/Great Lakes Gravel czyli nazwę dwujęzyczną. Pozwoli to pozostać w zgodzie z rodzimym językiem i rozpropagować imprezę poza granicami kraju. O ile o to chodzi.
Mój kumpel namawia mnie trochę na tą imprezę. Ale też obawiam się nieco terminu. Zobaczymy.
"Never argue with idiots"

Offline PABLO

• Na forum od: 25.03.2011
    • http://www.klub-karpacki.org
Bardzo fajny pomysł! Lubię te tereny.

Może w końcu powstanie impreza z trasą naprawdę gravelową (a nie tylko z nazwy). Można by wydłużyć, aby przekroczyć 500 km - co prawda to tylko liczba, taka sama jak inne, ale działa na wyobraźnię. Wrzesień to też dobry termin, zwykle  jest wtedy dobra, wyżowa pogoda, a i kolorki malownicze. Poza tym nie ma upałów, nie ma tylu ludzi i samochodów (co na szutrowych drogach wprowadza pewien dodatkowy problem), i nie ma tyle robactwa. Czekam na propozycję trasy i trzymam kciuki za  powodzenie imprezy!

Offline Mężczyzna LKRISS

• Moderator
    • simrace.pl
Jedynie można zaproponować na kolejne edycję (bo wierzę, że będą) nazwę np. Szutry Wielkich Jezior/Great Lakes Gravel czyli nazwę dwujęzyczną. Pozwoli to pozostać w zgodzie z rodzimym językiem i rozpropagować imprezę poza granicami kraju. O ile o to chodzi.
Mój kumpel namawia mnie trochę na tą imprezę. Ale też obawiam się nieco terminu. Zobaczymy.

+1
Polski Klub MTB

Offline Mężczyzna K Jak

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 04.07.2019
Do końca tego tygodnia mają podać trasę. Może i ja bym się skusił...

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum