Autor Wątek: Ścieżki rowerowe na dawnych liniach kolejowych w Polsce.  (Przeczytany 54269 razy)

Offline Mężczyzna ramzes

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 20.06.2015
Widzę, że przez Rytwiany jechałeś, to najdalej na wschód wysunięty punkt Twojej trasy. Celowo tak wybrałeś czy tak wyszło?
W tym roku "odkryłem", że tereny pomiędzy Krakowem a Kielcami są genialne i zrobiłem tą trasę kilka razy, ale z założeniem, że za każdym razem inaczej, bez powtarzania tras. To co widziałeś to była jedna z tych tras, przy czym tutaj punktem pośrednim jaki chciałem odwiedzić, był Pacanów.

Moje trasy na Kielce z tego roku: https://veloviewer.com/athlete/6537748/activities?o=0:1&f=0:1672527600000|1000000,1:Ride,2:kielce,5:-1000000|1000000,6:-1000000|1000000&c=0,0,5,6,9

Zajebistość tych terenów polega na tym, że nie licząc wyjazdu z Krk i wjazdu do Kielc, jedzie się cały czas odludziami, bez ruchu samochodowego praktycznie, prawie zawsze fajnymi asfaltami (nie są potrzebne żadne ścieżki rowerowe) i pośród przepięknych widoków - ciągle pagórki. Namachać się trzeba ale frajda jak w Toskanii. :)

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
W tym roku "odkryłem", że tereny pomiędzy Krakowem a Kielcami są genialne i zrobiłem tą trasę kilka razy, ale z założeniem, że za każdym razem inaczej, bez powtarzania tras. To co widziałeś to była jedna z tych tras, przy czym tutaj punktem pośrednim jaki chciałem odwiedzić, był Pacanów.
Kurde. W tym roku planowałem tam zrobić trasę i nie dojechałem. Teraz to mi juz takiej narobiłeś ochoty, ze zaczyna to być pierwsze marzenie na ciepłe dni :)

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Offline Mężczyzna Bazyl3

• Miasto: świętokrzyskie
  • Na forum od: 02.09.2015
Potwierdzam. Super traska tam leci.

Jak się zbiorę, to jutro zobaczę :)

Offline Mężczyzna ramzes

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 20.06.2015
Teraz to mi juz takiej narobiłeś ochoty, ze zaczyna to być pierwsze marzenie na ciepłe dni :)
Jakby Ci się nie chciało samemu, to dawaj znaka - chętnie się przejadę. Myślę, że w nadchodzącym roku będę eksplorował te tereny na maksa.

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017

Jakby Ci się nie chciało samemu, to dawaj znaka - chętnie się przejadę. Myślę, że w nadchodzącym roku będę eksplorował te tereny na maksa.

SuperWięc jak coś, tego... to dajemy cynk

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Offline Mężczyzna Bazyl3

• Miasto: świętokrzyskie
  • Na forum od: 02.09.2015

Offline Mężczyzna paweł.70

• Marin
  • Miasto: Ciepłe Łóżeczko
  • Na forum od: 28.11.2011
Proponują ścieżki rowerowe nie na byłych liniach kolejowych, a obok aktualnych torów.
https://www.lublin112.pl/wzdluz-torow-beda-budowane-sciezki-rowerowe-pkp-nawiazalo-wspolprace-w-tym-kierunku/

Dom jest tam, gdzie rozkładamy obóz
Liczy się podróż, a nie cel.

Offline Mężczyzna podjazdy

• niech tak się stanie
  • Miasto: Poznań
  • Na forum od: 01.02.2011
Katowice wchodzą do gry. Za blisko 12 mln złotych budują Velostradę w torze dawnej kolei kopalni piasku. Na bogato, ale jest tam trochę pracy.
https://www.slazag.pl/wykonawca-pierwszej-velostrady-w-katowicach-zostal-wybrany-inwestycja-bedzie-kosztowac-ok-11-5-mln-zl/
"Mogło być gorzej. Twój wróg mógł być twoim przyjacielem." Stanisław Jerzy Lec.

Offline Mężczyzna maciek70

• Miasto: Milowice
  • Na forum od: 18.05.2018
Giszowiec-Brynów to się już da rowerem bez większych problemów. Ale jak ma być lepiej…
Jednocześnie tenże sam prezydent, który zachwala velostradę sprzedaje ziemię pod jej dalszy przebieg deweloperowi mając ustalony przebieg i podpisaną umowę na realizację z sąsiednim miastem. Sprawa w SA.
"Jest tylko cienka czerwona linia między rozsądkiem a szaleństwem"

Offline Mężczyzna Dziadek

• Miasto: Szczytno, Pionki
  • Na forum od: 05.01.2017
No i namówili
Dobrze widzę, że czerwone Vaudziaki zaczęły pracować? 8)

Offline Mężczyzna podjazdy

• niech tak się stanie
  • Miasto: Poznań
  • Na forum od: 01.02.2011
Giszowiec-Brynów to się już da rowerem bez większych problemów. Ale jak ma być lepiej…
Jednocześnie tenże sam prezydent, który zachwala velostradę sprzedaje ziemię pod jej dalszy przebieg deweloperowi mając ustalony przebieg i podpisaną umowę na realizację z sąsiednim miastem. Sprawa w SA.
Jednak pewien węzeł gordyjski może zostanie rozwiązany, o ile będzie kontynuacja dalej na wschód. Akurat na bezpieczny wyjazd nocny z dworca w Katowicach w sam raz.

Jak ktoś przyjeżdża pociągiem o 23 i na dzień dobry ma węzeł autostradowy to średnio przyjemne. A po krzalu przy tak silnej infrastrukturze nie da się planować, bo nie wiesz w Poznaniu, gdzie w Katowicach przy torach ścieżka jest legalną ścieżką, a gdzie płot i jakieś inne szykany, np. linia kolejowa najeżona sokistami. Teraz będzie elegancko, trochę drogo, ale Śląsk jest bogaty  :lol:
"Mogło być gorzej. Twój wróg mógł być twoim przyjacielem." Stanisław Jerzy Lec.

Offline Mężczyzna maciek70

• Miasto: Milowice
  • Na forum od: 18.05.2018
Po drugiej stronie 73 Pułku Piechoty jest już w większości asfaltowa trasa przez las, nawet oznakowana, tyle że nie pomalowana na czerwono :) Na tej mapce to trzeba by wyrzucić legendę i odkryła by się jako istniejąca infrastruktura. Bardziej się przydadzą te planowane fragmenty np. w stronę Mysłowic na tej mapie czy innych miast ale tak jak pisałem, tam się różne rzeczy dzieją.
"Jest tylko cienka czerwona linia między rozsądkiem a szaleństwem"

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum