Autor Wątek: Namiot z rowerem jako stelaż  (Przeczytany 11123 razy)

Offline Mężczyzna lukas

• Miasto: SE
  • Na forum od: 06.07.2019
Namiot z rowerem jako stelaż
« 9 Lip 2020, 10:54 »
Cześć,
zastanawiam się czy istnieją jeszcze podobne rozwiązania jak np Topeak Bikamper
https://www.topeak.com/us/en/products/bikamper/200-bikamper%C2%AE

Wyobrazam sobie cos takiego: rower postawiony do góry kołami, na to narzucona płachta która towrzy namiot, a pod spodem albo bivy albo cały zestaw razem z sypialnią.

Pewnie można to zrobić jakoś chałupniczo ale czy jest coś gotowego i dobrze skrojone? :)
Dzięki,
Łukasz

Offline Mężczyzna qbotcenko

• Miasto: Tomprofa Gbórnicza
  • Na forum od: 17.03.2018
    • http://qbot.pro/
Odp: Namiot z rowerem jako stelaż
« 9 Lip 2020, 11:02 »
Generalnie taka konstrukcja wystawia najbardziej wrażliwy element roweru - w postaci napędu na wilgość w razie opadów. Nie lepszy byłby tarp, na którego środku (w charakterze masztu) spoczywałby rower?
Albo np. wsadzić maksymalnie długą sztycę, wysunąć jako szczyt i w najgorszym wypadku tylko przednie koło wystawić poza płachtę?

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
« 9 Lip 2020, 12:15 »
Na obrazku dwóch czyściutkich panów w suchym lesie i namiocie rozłożonym na błyszczącym rowerze. A teraz pomyśl o tym, że chcesz się przespać, stawiasz ten namiot, a twój rower po ciężkiej walce z terenem wygląda mniej więcej tak:

Jak dla mnie rozwiązanie dla prawdziwych koneserów, którym nigdy dość błota.

Offline Mężczyzna lukas

« 9 Lip 2020, 13:17 »
Generalnie taka konstrukcja wystawia najbardziej wrażliwy element roweru - w postaci napędu na wilgość w razie opadów. Nie lepszy byłby tarp, na którego środku (w charakterze masztu) spoczywałby rower?
Albo np. wsadzić maksymalnie długą sztycę, wysunąć jako szczyt i w najgorszym wypadku tylko przednie koło wystawić poza płachtę?
dokładnie, to rozwiązanie topeak wydaje mi się średnie ale myślałem bardziej o czymś takim:

wygląda na to, że ktoś tak jednak robi.
Zastanawiam się tylko, czy da się to zrobić tak, żeby zachować minimum prywatności pod tą płachtą?
Ktoś próbował takiego rozwiązania? :)

Jak dla mnie rozwiązanie dla prawdziwych koneserów, którym nigdy dość błota.
Nie jeżdze po błocie, szach-mat! :D

Offline Kobieta martwawiewiórka

• Użytkownik forum
  • Miasto: Poznań
  • Na forum od: 17.08.2009
« 9 Lip 2020, 13:49 »
ale nigdy nie wiesz, kiedy błoto zacznie jeździć po Tobie!:)
Jakiś Ty społecznie dojrzały! Mogę sobie zsynchronizować z Tobą te dane?

Offline Mężczyzna Siara_iwj

• Miasto: Sheffield
  • Na forum od: 19.11.2016
« 9 Lip 2020, 14:10 »
Wystarczy omijać Sowiecką Rosję i takie ryzyko mocno spada.

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
« 9 Lip 2020, 14:25 »
Widzę że dyskusja się robi onetowa w stylu, a w tym jestem słaby, więc bawcie się beze mnie.

Offline Mężczyzna lukas

« 9 Lip 2020, 15:44 »
Widzę że dyskusja się robi onetowa w stylu, a w tym jestem słaby, więc bawcie się beze mnie.
to za stwierdzenie, że nie jeżdżę po błocie? Jeżdżę szosą i jeszcze nie miałem tak utytłanego roweru jak na zdjęciu, nawet nie na tyle, żeby nie móc go wprowadzić do jakiegoś pomieszczenia więc umieszczenie lekko zabrudzonego pod płachtą też nie wydaje się problemem.

Głównymi zaletami takiego rozwiązania będą w takim razie:
- lepsza kontrola nad rowerem, nie stoi gdzieś na boku i nie kusi - jak ktoś bardzo będzie chciał go odebrać to i tak niewiele da się na to poradzić.
- Nie rdzewieje pod drzewem albo nie musi mieć oddzielnej plandeki.
- szansa na zmniejszenie wagi bagażu ale moim zdaniem niewielka

z wad jest właśnie ta z brudnym rowerem... coś jeszcze? Trudność rozłożenia, mniejsza stabilność? Nie wiem co sprawia, że znalazłem tylko jedno komercyjne rozwiązanie :(

Offline Kobieta Janus

• Użytkownik forum
  • Miasto: Goteborg
  • Na forum od: 20.06.2010
« 9 Lip 2020, 16:11 »
Pomijając nawet błoto, konstrukcja na drugim zdjęciu nie nadaje się na silniejszy wiatr, nie mówiąc o ewentualnym śniegu. Jak przy każdym tarpie trzeba by też kombinować z moskitierą, chyba że robaków/komarów mało albo komuś nie przeszkadzają. Moim zdaniem rozwiązanie upierdliwe i mało uniwersalne, a zalet żadnych. Przykrywać roweru plandeką nie widzę potrzeby, tak samo moknie podczas jazdy w deszczu. A co do ewentualnej kradzieży - rower może i bezpieczniejszy niż gdyby stał luzem, za to cały ekwipunek na widoku.

Offline miki150

• Użytkownik forum
  • Miasto: Jeteborno
  • Na forum od: 05.07.2010
« 9 Lip 2020, 17:07 »
Ktoś próbował takiego rozwiązania? :)

Próbował, generalnie polecam. Przede wszystkim pytanie czy chcesz spać pod tarpem, a czy rozbijesz go na rowerze, czy na kiju i sznurkach jest drugorzędne. Rower jest średnio wygodny, bo trudniej wszystko napiąć. Jak jest dobrze rozbity, to nie ma problemu z wiatrem albo deszczem.

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
« 9 Lip 2020, 18:07 »

to za stwierdzenie, że nie jeżdżę po błocie? Jeżdżę szosą i jeszcze nie miałem tak utytłanego roweru jak na zdjęciu, nawet nie na tyle, żeby nie móc go wprowadzić do jakiegoś pomieszczenia więc umieszczenie lekko zabrudzonego pod płachtą też nie wydaje się problemem.
Nie, za omijanie meritum.
Tower nie musi być aż tak brudny. Wjeżdżasz na miejsce przez kawałek mokrego szutru (nie będziesz raczej stawiał namiotu na asfalcie), zdejmujesz mokre i trochę jednak ubrudzone błotem (opona) przednie koło i musisz je wcisnąć w kieszeń w ściance namiotu bo bez tego namiot będzie leżał na twoich nogach.
Mniam ;-)

Nie wiem co sprawia, że znalazłem tylko jedno komercyjne rozwiązanie :(
Było ich wiele.
Ale każde dochodziło do etapu weryfikacji w prawdziwym życiu.

Offline Mężczyzna wojtek

• Użytkownik forum
  • Miasto:
  • Na forum od: 02.03.2010
    • Pokój z Tobą
« 9 Lip 2020, 18:14 »
Do topeak zniechęca już ta część specyfikacji: Total Weight 1.48 kg / 3.26 lb, to ja wolę półtora kilograma chińskiego namiotu z normalnym stelażem za pół ceny tego wynalazku, ale bronił nikomu eksperymentów nie będę.

Offline Mężczyzna RS

• Miasto: Częstochowa
  • Na forum od: 17.11.2016
« 9 Lip 2020, 19:17 »
Eksperymenty są najlepszym sposobem na poznanie swoich potrzeb oraz możliwości i ograniczeń jakiegoś rozwiązania.
Eksperymentowałem z tarpem rozwieszanym na odwróconym rowerze (tak jak miki150). Zdecydowane minusy dla mnie: błoto brudzące i przecierające tarpa oraz brak możliwości napięcia szmaty - furkoczący tarp mnie bardzo denerwował.
Bardziej mi się podobało ustawienie roweru wzdłuż osi tarpa i stworzenie klasycznej formy A (rower poza tarpem). Uszyłem nawet taki trapezowy tarp o odpowiednich wymiarach. Fajne, bez wspomnianych wad, ale miałem wrażenie, że nocny deszcz zmywał piasek w większym stopniu niż w normalnej pozycji, do manetek i sterów - rano nieprzyjemnie chrobotały.
Pozostałem przy tarpie, ale już nie kombinuję z odwracaniem roweru.
Mimo wszystko warto potrenować takie awaryjne konfiguracje.

Offline miki150

• Użytkownik forum
  • Miasto: Jeteborno
  • Na forum od: 05.07.2010
« 9 Lip 2020, 19:53 »
Najłatwiej rozstawić tarpa na sznurkach zaczepionych do drzew, podobnie jak hamak, albo na kijkach trekingowych. Opcja z rowerem w środku to bardziej takie "nie chce mi się bawić, i tak ma nie padać".

Offline klimkr

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 18.06.2011
« 20 Lip 2020, 13:27 »
Na A... jest "Namiot rowerowy MARABUT ultra lekki bezstelażowy" - może coś takiego?
Rysiek

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum