Autor Wątek: MSR Hubba Mutha vs Naturehike Mongar 2 vs Naturehike Cloud 3  (Przeczytany 17274 razy)

Offline Kobieta abj33

• Miasto:
  • Na forum od: 28.06.2020
Hej!
Jade na dluga wyprawe rowerowa z mala przerwa po 3 miesiacach i zastanawiam sie czy od razu inwestowac w MSR czy moze sprawdzic Naturehike i moze sie okaze ze nic jemu nie brakuje.
Szukam czegos dla dwoch osob ale czasami bede sama wiec zalezy mi na wadze.
Wybralam te trzy namiotu bo maja podobna wage i mongar 2 jest ciut wiekszy niz dwie pozostale dwojki dlatego tutaj bym rozwazala dwojke.
Jeszcze nie jestem przekonana co do koloru, MSR bralabym zielony, a naturehike szary (dla cloud szary jest lzejszy) albo szaro zielony dla mongara. Chcialabym czasami spac na dziko wiec nie wiem czy szarosci sa wtedy spoko.
Czy mi moze ktos pomoze w wyborze albo poleci jakas alternatywe (zeby bylo wygodnie dla dwoch osob i waga nie wieksza jak 2,2)
Z gory dziekuje!
« Ostatnia zmiana: 10 Lip 2020, 10:47 abj33 »

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
inwestowac w MSR czy moze sprawdzic Naturehike
Nie polecam brać MSRa. Jakość nie jest ta, co kilka lat temu, więc nie ma uzasadnienia różnica w cenie. W zielonym tropiku momentalnie odłazi podklejenie szwów. Miałem wymieniony tropik na gwarancji, w nowym powoli dzieje się to samo.
W starym MSR też odłaziło podklejenie, ale po kilku latach, a nie po miesiącu użytkowania

Mówię jako posiadacz dwóch MSRów (Hubba Hubba, Hubba Hubba NX) i jednego Naturehike'a :)

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna wojtek

• Użytkownik forum
  • Miasto:
  • Na forum od: 02.03.2010
    • Pokój z Tobą
Mongar ma kupę odblasków (w sumie to może się ich pozbyć samodzielnie?), siatkową sypialnię wybitnie na lato i tropik nie schodzi  tak nisko, jak w Hubbach. Z kolorów, to brałbym ładną wersję sino-atramantową (w katalogu Orsay zwana chines blue) :)

Offline Mężczyzna WujTom

• Administrator
  • Na forum od: 17.10.2016
    • Wuj Tom w podróży
Do rozważenia dołożyłbym jeszcze NH Star River 2

Wolność kocham i rozumiem
Wolności oddać nie umiem ...

Offline PABLO

• Na forum od: 25.03.2011
    • http://www.klub-karpacki.org
W zielonym tropiku momentalnie odłazi podklejenie szwów.

Można podkleić silikonem.

• blog podróżniczy
Tak, po to się płaci katalogową 2,5k zł, żeby łatać nowy namiot tubką sylikonu. Z takimi poradami to zatrudnij się w cascade designs.

Offline Mężczyzna MCsubi

• Miasto: Bezdomny menel rowerowy
  • Na forum od: 13.05.2018
Masz całkowitą rację, w tej cenie powinieneś otrzymać 2 tubki silikonu w komplecie fabrycznym.

Offline miki150

• Użytkownik forum
  • Miasto: Jeteborno
  • Na forum od: 05.07.2010
Wysoka cena i szybki rozpad to skutek dzisiejszego gadżeciarstwa i zachwytu ultralightem. Wydaje mi się, że mało kto zabiera te namioty na kilkumiesięczne wyprawy.

• blog podróżniczy
Chętnie kupiłbym cięższy, ale nie mają w ofercie.
W międzyczasie marka MSR kilkukrotnie zmieniała właścicieli, może to mieć jakiś związek.

Skoro jakością się już nie wyróżniają, to po co przepłacać?

Frugo

• Gość
a może Nordisk Halland 2 Light Weight SI
cenowo podobnie, wygodny dla 1 i 2 osób. do tego dobre materiały.

Offline Kobieta abj33

• Miasto:
  • Na forum od: 28.06.2020
Dziekuje za wszystkie odpowiedzi. Sprawdzam wszystko. Poszlam dzis tez do sklepu gdzie mieli MSR hubba hubba, ktora wydala mi sie za mala na dwie osoby a trojka za duza jak bede sama jezdzic. Mieli tex Exped Lyra 3. Namiot wydaje sie fajny wielkoscia czegos po srodku, wiec dodaje do rozwazenia.

Offline asia.at

• Miasto: Nysa
  • Na forum od: 08.04.2011
Hej, ja zastanawiam się nad Mongarem 2 lub Cloud Up 3. Bardziej podoba mi się mongar, tylko czy sprawdzi się w wyprawach z 2-3 letnim dzieckiem? Chodzi mi przede wszystkim o wiatr i zimno, bo cała sypialnia wykonana jest z siateczki. Dwa przedsionki to super sprawa. Czy w Cloud Up 3 dużo mniej wieje?

Offline Mężczyzna qbab

• Miasto: łódzkie
  • Na forum od: 25.12.2011
Nie mam Mongara , ale ma namiot z Decatholnu i na bocznych ściankach są elementy z siatki. W nocy wyraźnie czuć chłód z tych okolic.
Ze swojej strony do rozważań dołożyłbym FN Tromvik:
https://fjordnansen.pl/katalog/namiot-tromvik-ii-ng-2-kg/

Offline Mężczyzna Gio

• [Gio], nie [Dżio]
  • Na forum od: 17.05.2019
Z chińskich namiotów to bym rozważył jeszcze 3F UL GEAR Taiji. Sam nie używałem, ale wygląda sensownie. Kiedyś była dosyć obszerna recenzja na forum.outdoor (ale teraz wygląda na to, że tamto forum w ogóle nie działa już  ???).

W każdym razie jest w tym namiocie do wyboru siateczkowa lub szmaciana wersja sypialni. Jest dłuższy od obydwu ww. Naturehike'ów i tak na oko to powinien też lepiej od nich się wentylować (ze względu na wyżej położone otwory wentylacyjne).

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
Pełne ścianki i dwa przedsionki masz w FN Sierra 2. Dosyć ciepły namiot i banalny w rozstawianiu

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum