Zwyczajnie pojechałem dalej na obręczy, a oponę z dętką wymieniłem sobie w przerwie (...) Poza tym pragnę zauważyć, że jakakolwiek naprawa "w terenie" też kosztuje czas. Jak ktoś ma się spóźnić z powodu flaka w oponie, to i tak się spóźni.
Bo po co zabierać zapasowe dętki i sprzęt do klejenia. W końcu pusty rower, z dętką zaczepioną, jak na amerykańskich reklamówkach, koniecznie na Voile Strap, lepiej wygląda.Oglądałem ten filmik już wcześniej. Zdziwiło mnie, że człowiek z lasu tak szybko się poddał i zaczął prowadzić rower. A gdzie metody na upychanie trawy do opony, zaklejanie dętki srebrną taśmą (nawiniętą wcześniej na pompkę), użycie plastra z apteczki, wiązanie dętki i robienie "kiełbasy", żeby powietrze nie dochodziło do miejsca uszkodzenia. Metod awaryjnych jest wiele - survivalowcy powinni je znać!
to był wyścig (...) na tak krótkim wyścigu jeden kapeć - i tak jest po wyniku, czy masz sprzęt do napraw czy nie
On łapał kapcie z tyłu. Ja miałem kiedyś wbity kolec nie wyczuwalny od środka a nie widoczny z zewnątrz. Dopiero jak kawałek po kawałku oponę wyginalem na zewnątrz na gałęzi zobaczyłem maleńkie wybrzuszenie pod paznokciem.... 2x kapeć
Od tej pory zawsze jak łapię kapcia, ściągając dętkę sprawdzam w którym miejscu jest przebita, a następnie oponę.
zdecydowanie coś z oponą... może kolec, a może druty strzeliły i one przebijają dętki..