Autor Wątek: Kross Esker 2.0 2020, Romet Aspre 2 czy Fuji Jari 1.5 2019  (Przeczytany 3162 razy)

Offline modessef1

• Miasto:
  • Na forum od: 16.07.2020
Może pytanie dziwne, bo Aspre 2 i Fuji Jari 1.5 są o półkę wyżej od Eskera, ale dostaję już bólu głowy od zastanawiania się który rower wybrać, a gdzieś jest granica zasadności dokładania $$ do lepszego osprzętu.
Chciałem się zmieścić w 4000zł kupując nowy rower z opcją dołożenia jeśli warto. No i właśnie zastanawiam się czy warto, do Aspre2 musiałbym dołożyć ~500zł ponad budżet, a do Jari już 900zł. Przy cenie 3500zł za Eskera różnice w cenie są znaczne.

Na papierze różnice są, ale czy w praktyce są wyczuwalne dla laika? Czy karbonowy widelec da mi wyczuwalną różnicę nad aluminiowym? Czy GRX z Aspre2 albo Tagra z Jari będą wyraźnie lepsze od Sory z Eskera? Czy sztywna oś z Jari przy mojej wadze 85kg zrobi różnicę?
Wszystko zapewne rozchodzi się o to jak rower będzie używany i przez kogo.
Zastosowanie: 40% ścieżki rowerowe, 20% asfalt, 30% ubite ścieżki leśne i polne, 10% korzenie i piach w lesie

Byłem zdecydowany na Eskera, ale obdzwoniłem sklepy w Warszawie i nigdzie nie mają. Znalazłem dostępną sztukę tylko w jednym sklepie online, ale jeszcze wyczytałem o problemach z tylnym wózkiem, że potrafi pęknąć, a nigdzie nie można go dostać i trochę mnie to martwi.

Będę wdzięczny za wszelki rady. Rower z założenia na lata, więc chciałbym dokonać możliwie najlepszego wyboru.

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
Byłem zdecydowany na Eskera, ale obdzwoniłem sklepy w Warszawie i nigdzie nie mają. Znalazłem dostępną sztukę tylko w jednym sklepie online, ale jeszcze wyczytałem o problemach z tylnym wózkiem, że potrafi pęknąć, a nigdzie nie można go dostać i trochę mnie to martwi.
Aż zajrzałem jak wygląda Kross Esker 2.0, ale nie pomogło.
Co to jest "tylny wózek"?

Offline Mężczyzna poziom

• Miasto: ELW
  • Na forum od: 11.12.2016
Może o hak chodzi?
Tak czy siak, najpierw bym jednak przymierzał...osprzet i tak się wymienia po jakimś czasie.
Ba, nawet jak nam bardzo po kilku tys km coś nie będzie pasowało to możemy wymienić. Często to nie sa tak wielkie koszty jak...wymiana ramy, bo geometria nam w ogóle nie leżly.
Do 4000 można juz coś fajnego znaleźć. Poza geometrią, o której już pisałem, celowałbym w sztywne osie i karbonowy widelec, co nie musi być normą w tym przedziale cenowym.
Jari 1.5 wygląda najlepiej z tych, które wybrałeś póki co, tylko nie wiem czy dostaniesz go w cenie ~4000. Jak taka cena to np https://www.greenbike.pl/rower-gravel-cannondale-topstone-sora-2020-p-5816.html zbiera dobre opinie.
Z tańszych:
Kellys Soot 30? Może jakiś Triban (Decathlon)?

"Never argue with idiots"

Offline Mężczyzna wojtas71

• Miasto: Kraków/Kielce
  • Na forum od: 20.04.2013
Może być ogólnie "wózek" tylko zapewne chodzi o tylną przerzutkę ;) Takie pomieszanie określeń :P

@modessef1 napisał, że dołożyć trzeba 900 zł do 3500 zł, co daję 4400 zł i nadszarpuje przyjęty budżet 4000 zł przeznaczonych na zakup... Każdy z tych trzech coś oferuje w miarę wysokości sumy. Z kolei @poziom sugeruje jeszcze pod zastanowienie: Cannondale ?, Kellys Soot 30? Może jakiś Triban (Decathlon)?

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010

Może być ogólnie "wózek" tylko zapewne chodzi o tylną przerzutkę ;) Takie pomieszanie określeń :P
Ale jakie mogą być problemy z pękającą tylną przerzutką której nigdzie nie można dostać?
Przecież to jest zwykła Sora, którą NB można zastąpić paroma innymi modelami, więc dalej nie rozumiem o co chodzi.

Offline Mężczyzna poziom

• Miasto: ELW
  • Na forum od: 11.12.2016
Dlatego obstawiam hak  ;)
"Never argue with idiots"

Offline modessef1

• Miasto:
  • Na forum od: 16.07.2020
Hak, chodzi o hak :)

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy