Autor Wątek: Planowanie trasy pod gravel / mtb  (Przeczytany 1318 razy)

Offline Mężczyzna TripRider

• Miasto: Pomorze Środkowe
  • Na forum od: 29.07.2019
Planowanie trasy pod gravel / mtb
« 26 Lip 2020, 18:37 »
Witam wszystkich.

Do trzech razy sztuka i... d***a. Dlatego piszę.

Planuję (rysuję) sobie trasy w Komoot.com. Używam warstwy Open cycle Map. Charakter trasy: gravel lub mtb. Całość modyfikuję, zmieniam, tak aby dużo jeździć po lasach. Zoomuję widok mapy, aby dokładnie widzieć, czy gdzieś nie kończy się droga. Zmieniam layer na mapę satelitarną, ale tu niestety z reguły widać tylko korony drzew...

Później w terenie wygląda to tak, ze co 10 km droga jest nieprzejezdna i trzeba zawracać. Raz się skusiłem napierać dalej i przez dwa kilometry pchałem, albo niosłem rower...

I jak tu żyć... :)

Jedyne co przychodzi mi do głowy to rysować ślady po istniejących i oznakowanych szlakach rowerowych. Te (teoretycznie) powinny być przezjezdne. Niestety, w mojej okolicy takowych jest śladowa ilość.

Jak wy sobie z tym radzicie?

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
Odp: Planowanie trasy pod gravel / mtb
« 26 Lip 2020, 18:44 »
Używam broutera lub zikes.
Jak są babole bezpośrednio w danych OSM, to sam poprawiam.
No i tego co sobie wcześniej zaplanowałem nie traktuję jako ostateczności. Trzeba być elastycznym i umieć znajdować alternatywy na bieżąco, nawet jak nie ma ich na mapie. To zawsze dobra zabawa.

My home is where my bike is.

Online Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
« 26 Lip 2020, 19:00 »
Bardzo prosto.
Jeśli chcę mieć pewność to wybieram trasę po asfalcie, albo dragą którą już nam.
Jeśli zaś wybieram nieznane mi drogi przez las to cieszę się odkrywaniem nieznanego i nie narzekam kiedy trzeba się cofnąć.
Działa  ;)

Offline Mężczyzna RS

• Miasto: Częstochowa
  • Na forum od: 17.11.2016
« 26 Lip 2020, 20:04 »
Nie wyobrażam sobie jazdy przez las gapiąc się w nawigację. To strata czasu i okazji. Bardzo fajnie jest czasem zabłądzić. Na przejażdżkach łikendowych zawsze dodaję pół dnia na sytuacje nieprzewidziane i w ten sposób omijam pośpiech i upierdliwość trzymania się grafika.
Często korzystam ze szlaków znakowanych, ale zawsze pieszych, bo na rowerowych bywa asfalt, a mam na niego alergię.
Polecam mapy papierowe i busolę.

Offline Kobieta magdad

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 17.08.2006
    • http://www.bajkers.com
« 26 Lip 2020, 22:42 »
Można jeszcze korzystać z narzędzia stravy do planowania,  tam jest dostępna heat mapa, czyli zaznaczone drogi uczeszczane przez innych razem z intensywnością ich używania, niestety to już jest wersja płatna.

Offline PABLO

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 25.03.2011
    • http://www.klub-karpacki.org
« 26 Lip 2020, 23:06 »
Przewodnik (książka), papierowa mapa do planowania przed i do nawigacji w trakcie. Do tego kompas. Znajomość specyfiki gór bardzo się przydaje. Znajomość ludzi, którzy bywają w różnych miejscach i można ich podpytać - także. Ewentualnie skorzystać z usług przewodnika.

Offline Mężczyzna TripRider

• Miasto: Pomorze Środkowe
  • Na forum od: 29.07.2019
« 27 Lip 2020, 09:32 »
Kilka godzin offline, a tu taki odzew :) Dzięki wielkie.

Tego nie napisałem, ale w moim pytaniu chodziło mi o taki jakby trening pod maratony mtb xc lub imprezy typu Wisła 1200.
Czyli mam wyznaczony ślad powiedzmy 50-100-150 km i śmigam po nim ile fabryka dała. Wszelkie zonki z tytułu nieprzejezdnej trasy wybijają z rytmu, dlatego chodziło mi o sposoby na wytyczenie przejezdnej, a jednocześnie nieznanej trasy.

Podpowiedzi @globalbus i @magdad wpisują się w moje oczekiwania - sprawdzę je na pewno (stravę pewnie nieco później). Właśnie jakies takie myki techniczne, jakieś inne warstwy map, mapy przejechanyś śladów... o to to to byłoby najlepsze.

Na tym forum jest inny fajny wątek zbliżony do mojego zapytania:
https://www.podrozerowerowe.info/index.php?topic=21924.0
Jednak tylko zbliżony...

Dzikuję za wszystkie inne podpowiedzi dot. poruszania się z mapą papierową, poznawaniem nowych okolic na lajcie etc. Fajne sposoby, ale - jak dla mnie - w takim spokojnym, turystycznym trybie. Najlepiej z żoną i córką. To jednak trochę inna kategoria jazdy niż ta, którą preferuję :)

Online Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
« 27 Lip 2020, 09:40 »
Czyli potwierdziła się zasada że odpowiedzi są tak dobre jak zadane pytanie  ;)

Offline miki150

• Użytkownik forum
  • Miasto: Jeteborno
  • Na forum od: 05.07.2010
« 27 Lip 2020, 09:45 »
Heatmapa ze stravy będzie tu moim zdaniem najlepsza. Jeszcze możesz zajrzeć na trailforks.com, czy są w twojej okolicy naniesione jakieś trasy. A tak poza tym to potraktowałbym zonki jako część treningu, na zawodach też się zdarzają :)

Offline Mężczyzna łatośłętka

• Skup i ubój. Rozbiór.
  • Miasto: nie, wioska
  • Na forum od: 21.03.2013
« 27 Lip 2020, 10:24 »
/.../

a/ Na mapie rozpoznaję punkt orientacyjny, w Garmina ten wbijam (w tym wyłączone mam wszystkie asfalty). Maszyna tyczy trasę (również z wykorzystaniem topo pl).

b/ Na azymut (wskazanie str. świata).

c/ Na serce (na pałę).
tutaj jestem łatoś, odtąd łętka ... łatośłętka!

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum