Autor Wątek: Pociągi regionalne Austria  (Przeczytany 4950 razy)

Offline Mężczyzna MaciekK

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 14.07.2017
Pociągi regionalne Austria
« 30 Lip 2020, 08:42 »
Hejka, czy ktos się orientuje, czy pociągi oznaczone RJ XXX np. RJ 539  to pociagi regionalne w których nie można kupić biletu na rower? Niby mozna przewozić rower, ale za cholere nie mogłem znaleźć opcji zakupu biletu na rower.

Dzieki,
Maciek

Offline Kobieta Eliza

• Miasto:
  • Na forum od: 06.01.2019
Odp: Pociągi regionalne Austria
« 28 Sie 2020, 14:01 »
Hej Maciek, udało Ci się może uzyskać info?

Offline Mężczyzna szy

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 29.04.2009
« 28 Sie 2020, 15:46 »
W zeszłym roku kupowałem bilety dla nas i na rowery na Railjeta, ale czy to był RJ czy RJX - nie pamiętam.

Bilety kupowaliśmy na oficjalnej stronie:

https://tickets.oebb.at/en/

Po wyborze pociągu u góry klikasz w "who is going" i tam u dołu (na telefonie) wybierasz rower.

Jeśli po wyborze przy zaznaczonym filtrze przewozu rowerów masz info "Ticket not available", to najprawdopodobniej już nie ma miejsc na dany kurs.

Szy.

Najlepsze szlaki rowerowe w Polsce, w Niemczech i w Europie

Offline Kobieta Eliza

• Miasto:
  • Na forum od: 06.01.2019
« 28 Sie 2020, 17:20 »
Dzięki za info, oby udało się szczęśliwie dojechać i spotkać miłego konduktora;)

« 15 Wrz 2020, 17:27 »
Potwierdzam to co powiedzieli przedmówcy. Ja nie przewinąłem tej strony na telefonie do końca i nie widziałem opcji rower ;) trzymam kciuki za powodzenie, bo obłożenie wieszaków bardzo duże.

« 21 Wrz 2020, 21:58 »
Ja odkryłem kolej w tym roku, raz, że zakazy jej się znacznie wolniej czepiają niż lotów, dwa, że komfort rzeczywiście bardzo duży. Z Katowic do Villach c.a. 8h, za 250 zł w jedną stronę z rowerem którego nie trzeba rozkręcać. Tyle, że RailJety mają dosłownie 5 wieszaków per skład i według ludzi z informacji w ostatniej chwili to niemal cud, jak uda się zakupić bilety. Podobno w internecie można kupić jedynie 4 z 5 miejsc a jedno zawsze jest dla kierownika pociągu do kupienia na peronie. Ja osobiście w tamtą stronę kupowałem z miesięcznym wyprzedzeniem (czwartek), a z powrotem (piątek) pięć dni wcześniej i też nie było problemu. Ale przez 80% trasy rowery wisiały na wszystkich wieszakach, więc domyślam się, że weekend albo na jutro to już trzeba trochę szczęścia.

« 21 Wrz 2020, 22:29 »
No właśnie też zauważyłem tę prawidłowość, nocne nie mają. A było by tak pięknie. Może warto poszukać  dobrej wypożyczalni. Za 20 euro dziennie na Kanarach latałem lepszym rowerem niż na codzień.

« 21 Wrz 2020, 23:01 »
Podobno w przedziałach sypialnych nie ma limitu bagażu dopóki nie przeszkadzasz współpasażerom (według PKP, wymieniłem w tym celu z nimi kilka maili). Może trzeba kogoś dobrać, żeby wziąć cały przedział.

« 21 Wrz 2020, 23:08 »
Jak mam kogoś na siłę dobierać, to ja podziękuję za tę przyjemność.
Nic dodać nic ująć ;)

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum