Autor Wątek: 21.08 - 20.09 Eurotrip PL-CZ-AT-IT-CH-FR-ES 30 Dni  (Przeczytany 13155 razy)

Offline Mężczyzna Kamilek

• Pół legenda, pół prawda, pół nieprawda.
  • Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 01.05.2014
Cześć

Wstępnie:

Za niecałe 3 tygodnie ruszam na 30 dni rowerowego kręcenia po Europie, mam nadzieje że wyruszam, póki co sytuacja wygląda dobrze ale może sie zmieniać dla Polaków jeśli wypadniemy do grupy krajów średniego ryzyka, monitoruje tu:
Re-open EU
i tu:
Risk level

Szczęśliwym zbiegiem okoliczności udało mi się wyżebrać 30 dni wolnego pod rząd a wiec z rozpędu wyznaczyłem sobie trase na około 4500km co po szybkim przeliczeniu daje 150km dziennie.

21.08 w Piątek po pracy jadę pociągiem ze Szczecina do Wrocławia, kręce do najbliższego dzikiego terenu i idę spać a potem jadę jakoś tak:

Trasa:
Od dłuższego czasu wyznaczam trasę i dziele ją sobie na mniejsze kawałki bo mój Wahoo sobie długo wczytuje i zoom'uje długie odcinki, poniżej plan trasy na niemal całą wyprawę podzielony na dni:

Dzień 1-2 300km\2700m Wrocław - Czechy
Dzień 3-4 300km\3478m Czechy - Austria
Dzień 5-6 312km\5633m Austria - Włochy przez Hotchor
Za radą Wilka i Cokemana :)
Dzień 7-8 300km/5137m Włochy - Szwajcaria przez Stelvio
Dzień 9-10 300km/3,126m Szwajcaria -Włochy
Dzień 11-12 300km/6712m Włochy - Francja przez dolinę Aosty na szlak Route des Grandes Alpes
Dzień 13-14 300km/7739m Framcja - Monaco
Dzień 15-16 300km/2681m Monaco - Francja Lazurowym wybrzeżem
Dzień 17-18 300km/3675m Francja
Dzień 19-20 300km/6514m Francja - Andora - Hiszpania przez Pireneje
Dzień 21-22 300km/7504m Hiszpania -Francja Pirenejami
Dzień 23-24 300km/2679m Francja Brzegiem zatoki Biskajskiej
Dzień 25-26 400km/2064m Francja Zachodnim wybrzeżem na północ
Dzień 27-28 400km/3263m Francja przez Mont Saint-Michel i w stronę Paryża
Dzień 29 71km/500m Francja Paryż na Flixbus
Dzień 30 166km/669m Niemcy z Berlina do domu na kołach

Całość na google maps

Kolejne dni będą po około 200km i będzie płasko są w trakcie wyznaczania, wzdłuż wyżej wspomnianej zatoki Biskajskiej aż do Mont-Saint-Michel gdzie planuje podjechać na tyle na ile pozwolą warunki, walnąć fote i kierować się na Paryż.

Z Paryża(19.09) mam już kupiony bilet na FlixBus z rowerem do Berlina(20.09), połączenie bezpośrednie około 230zł, z berlina już na kołach prosto do Szczecina do domu :)

Trasa szczególnie w odcinkach górskich będzie wymagająca ale będzie też sporo płaskiego na wybrzeżu i przez Francję dlatego myślę że ten plan jest do wykonania, ale w razie rozbieżności przebytego dystansu z założonym planem biorę pod uwagę ewakuację z Lazurowego prosto do Paryża.

Kto jedzie:
Ja :) Trochę już doświadczenia w kręceniu mam, za sobą dwie wyprawy 2 tygodniowe, w tym roku tylko kilka dni z sakwami, wydaje się że kondycyjnie również jestem przygotowany, około 6000km od początku roku ale głównie po płaskim toteż góry mnie zweryfikują pewnie. Moje zdjęcie profilowe opisuje mój charakter lepiej niz słowa :D

Czym:
Rower a'la Gravel Rama i wideł z Accent Furious, reszta przeszczepiona ze Speca AWOLa który pękł poraz 3 i dałem mu spokój, co ważne opony 32c, na trasie będzie trochę szutrów, raczej utwardzonych ale nie wszystkie odcinki byłem w stanie zweryfikować na google mapach. Będe jechał zapakowany bikepackingowo.

Jak:
Jak najtanie :) a wiec :
-Noclegi na dziko lub u gospodarza (nawet z moją gęba ludzie się zgadzają :D)
-Gotowanie na kuchence i szaber po drodze, zakupy głównie w marketach.
-Mam dynamo w pieście wiec z prądem nie przewiduje problemów, jak mi się uda to wezmę też jakiegoś solara
-Planuje unikać większych miast i zwiedzania zabytków, w zupełnośic wystarczy mi oglądanie ich z pozycji siodełka.
-Awaryjnie na kemping też mogę zajechac

Jeśli ktoś jest chętny na cześć trasy lub całość to zapraszam, jechałem już z jednym użytkownikiem tego forum do Rumunii i mi się taka forma wspólnej jazdy podobała.

Będę aktualizował ten post o pozostałą część trasy jak wyklikam.

Edit 1:
Wrzucam link do Stravy na przysłość, codziennie będzie się upload przejechanego dystansu robił wiec jak ktoś będzie chciał dołączyć po drodze to będzie wiedział gdzie jestem:
https://www.strava.com/athletes/9594065

Pozdro!
« Ostatnia zmiana: 19 Sie 2020, 21:38 Kamilek »

Offline Mężczyzna Piotr1975

• Miasto: Bruksela
  • Na forum od: 08.11.2017
Nie znam się ale się wypowiem. Trasa ambitna .  Na ciężko to będzie wyczyn.
Nieskończenie mądry jest nasz Stwórca Pan
Swoje dzieło dał obejrzeć również mnie

dlatego biore minimum, bo juz kilka razy zdychalem z sakwami, poza tym jak mam sakwy to pakuje mnostwo rzeczy ktorych nie potrzebuje, teraz bedzie inaczej :)

150 km przez miesiąc to jest dużo. Jak coś wypadnie robi się 300. Gdzieś w połowie sierpnia chciałbym przejechać się do Nantes, St Nazire mont st michele Plaża Omaha ,, Caen , Dieppe Bruksela . Możemy spotkać się na trasie

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
Przemyśl to planowanie,
150km dziennie na tego typu trasie to jest bardzo dużo, nawet jadąc z bagażem biekpackingowym nawet przy dobrej pogodzie. A w Alpach załamania nie są rzadkością nawet w lecie, jeden dzień porządnej obsrywki i już plan zacznie mocno sypać. Podobnie dość życzeniowym myśleniem są końcowe dni po 200km. Tyle na koniec trudnej wyprawy - to już jest dla bardzo mocnych zawodników, źle wiatr zawieje i plan leży, pod koniec miesięcznej trasy to nie ma się tyle sił co na początku, a 200km to wymaga jazdy od świtu do nocy. I nie licz, że te 150km po płaskim to będzie lajcik, rejony południowej Francji na osi Marsylia - Carcassonne słyną z bardzo mocnych wiatrów, ja się tam swego czasu na bardzo zbliżonej trasie wzdłuż wybrzeża strasznie męczyłem. Poza tym kwestia wysokiej temperatury, na południu Francji 30 stopni to jest norma i we wrześniu, a to też mocno wpływa na to ile się da radę przejechać.

I też zmieniłbym ten przejazd pociągiem pod Taurami na przejazd przez Hochtor (kilometrowo to podobnie wypadnie, wiele trasy zmieniać nie trzeba), to jest jedna z najpiękniejszych dróg w Alpach, przy tym podjazd równie kultowy jak Stelvio, moim zdaniem trudniejszy. Doda to przewyższeń, ale ta trasa jest tego warta.

Offline Mężczyzna Cokeman

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 24.05.2013
Przemyśl to planowanie,
150km dziennie na tego typu trasie to jest bardzo dużo, nawet jadąc z bagażem biekpackingowym nawet przy dobrej pogodzie. A w Alpach załamania nie są rzadkością nawet w lecie, jeden dzień porządnej obsrywki i już plan zacznie mocno sypać. Podobnie dość życzeniowym myśleniem są końcowe dni po 200km. Tyle na koniec trudnej wyprawy - to już jest dla bardzo mocnych zawodników, źle wiatr zawieje i plan leży, pod koniec miesięcznej trasy to nie ma się tyle sił co na początku, a 200km to wymaga jazdy od świtu do nocy. I nie licz, że te 150km po płaskim to będzie lajcik, rejony południowej Francji na osi Marsylia - Carcassonne słyną z bardzo mocnych wiatrów, ja się tam swego czasu na bardzo zbliżonej trasie wzdłuż wybrzeża strasznie męczyłem. Poza tym kwestia wysokiej temperatury, na południu Francji 30 stopni to jest norma i we wrześniu, a to też mocno wpływa na to ile się da radę przejechać.

I też zmieniłbym ten przejazd pociągiem pod Taurami na przejazd przez Hochtor (kilometrowo to podobnie wypadnie, wiele trasy zmieniać nie trzeba), to jest jedna z najpiękniejszych dróg w Alpach, przy tym podjazd równie kultowy jak Stelvio, moim zdaniem trudniejszy. Doda to przewyższeń, ale ta trasa jest tego warta.

Co do Hochtor to dołączam się do przedmówcy, a co do planowania to polecam jednak wydać więcej na campingi dla higieny i świętego spokoju. Sam tak 5 lat temu jechałem podobną trasą i mi wyszło średnio 170km codziennie przez 66 dni bez dnia przerwy,

Spałem na dziko tylko raz  na samym początku na Jurze, a potem kamp za kampem. Trawka skoszona, kibelek blisko, prysznic, jakaś ochrona bez żadnego kombinowania. Przy mocnym tempie i dalekim dystansie należy zminimalizować wszelkie niepotrzebne ryzyka.

Dziękuje Panowie za rady, co do Hotchor, to za waszą namową zmieniłem trasę i teraz właśnie prowadzi przez ową przełęcz, przy planowaniu nawet nie zwracałem na nią uwagi, chciałem pojechać sentymentalie pod Alpami pociągiem jak podczas pierwszej wyprawy w 2015, ale Hotchor wydaje się znacznie ciekawszy, no i jest darmowy  :lol:

Co do reszty uwag to:
150km dziennie to tylko plan a ja wiem że na przestrzeni lat plany dystansowe realizowałem może w 15% i często je zmieniałem w trakcie jazdy ze względu na sytuację dlatego tu się nie boje że zaskoczy mnie deszcz czy cokolwiek innego, jak odpuszczę dzień czy dwa lub część trasy to nic sie nie stanie, w końcu to urlop a nie maraton:) Jadąc do Rumunii z Tomkiem też miałem plan 150 dziennie i udało się to chyba tylko raz na Węgrzech  i raz wpadło 180 podczas powrotu a tak to okolice 110, tyle że wtedy jechałem obładowany jak na trase dookoła świata no i do tego startowałem z masą własną 130kg i bez kondycji, teraz jest o wiele lepiej :)

Francję zaliczam głównie ze względu na to że jest po drodze i z Paryża jest fajny Flixbus do Berlina, nie chce lecieć samolotem, nigdy nie leciałem z rowerem i dopóki nie trzeba zmieniać kontynentu to wolałbym tego uniknać:) Nie byłem świadom że tam tak wieje, w razie co wezmę pociąg lub innnego flixbusa, we Francji jest ich sporo. Za to Pirenejów nie chciałbym odpuszczać.

Kempingi i higiena, 4 dni po Rumunii bez kąpieli mi nie przeszkadzały wiec i tu nie bede się tym przejmował, a kempingi oprócz tego minusa że sa płatne to mają jeszcze większy minus, są tam ludzie, wolę się kłócić o kawałek trawy z dzikiem niż użerać z pijanym i drącym ryja do 4 rano towarzystwem.

Offline Mężczyzna Kowid53

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 30.07.2020
Piszę się - wszystko zależy od pani doktor czy da mi zaległe chorobowe, tą trasę wyrwałeś mi.
Jedno ale - nie idę na ilość tylko na jakość - nie chodzi o tempo - robię 100 - 150 dziennie. Trzeba odsapnąć, zrobić parę fotek, poznać ludzi walory regionu. Po co się spieszyć.
jak coś napisz - level42@interia.pl Robert 53 lata z okolic Wrocka.

Offline Mężczyzna Kowid53

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 30.07.2020
mój rower KTM namiot z Tesco za 25 zł i śpiwór, krem na mordę, rzeczy osobiste, lacze okular czapeczka mp3 słuchawki Quincy Jones, 3 karty płatnicze, komóra, ładowanie USB z dynama, uśmiech na gębie, i cel w życiu. Immer vowaerts !

No cóż trasa już gotowa, wyszło 4649km w poziomie i 66 074m w pionie, zapowiada się samotna wyprawa bo Kowid53 chyba pod wypływem impulsu założył konto, napisał a teraz nie odpowiada na maile :)

To chyba dobry znak. W taką podróż lepiej ruszyć samemu. Trzymam kciuki

Offline Mężczyzna Żubr

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 03.11.2010
Do tego na tej trasie jest wysoki koszt ubezpieczenia zapewniający leczenie na covid-19 (pandemia) z zaostrzeniem przebiegu pozostałych chorób, bez mała 750-2100 zł.

Bierzesz te składki z kompletnego kosmosu. Znaczy się ja nie ukrywam, że 2000 zł składki za każdą miesięczną travelkę, za osobę chętnie bym brał :)

Mówimy o miesięcznym wyjeździe na rower (jeszcze z jeżdżeniem po szosach) na terytorium Europy. Największe firmy już dawno potwierdziły, że biorą odpowiedzialność za leczenie objawów COVID 19. Jeśli dobrze pamiętam pierwsza potwierdziła to Warta, potwierdziły też PZU, Allianz, Generali i Hestia. Ba nawet AXA (pakiet podróżny w Axa jest dość popularny w biurach podróży i wszelkich rankomatach czy innych internetowych sprzedażach, dlatego warto to wspomnieć).
Ubezpieczenie od kosztów leczenia za granicą, jest z zasady w razie nagłego zachorowania lub wypadku. Tutaj chodziło o potwierdzenie, bo sytuacja jest nadzwyczajna, że COVID 19 to "standardowe" nagłego zachorowania. Ubezpieczenie pokrywa Ci same koszty leczenia. (odpowiedzialność za COVID jest wpisana w OWU i karcie produktu) Wszelkie koszty związane z działaniami prewencyjnymi danego kraju, jak np. Cię wyślą na zapobiegawczą kwarantannę (choćby ostatecznie okazało się, że jesteś zdrowy) to koszty tego ponosisz sam.

Rozszerzenie o leczenie następstw zaostrzenia choroby przewlekłej, to jest oddzielny temat. To wykupujesz, jeśli masz jakąś chorobę masz zdiagnozowaną, jesteś pod kontrolą lekarza, zażywasz leki (np. jak masz cukrzycę, astmę, nadciśnienie, czy chorobę autoimmunologiczną). I wtedy to rozszerzenie wykupujesz zawsze (znaczy przymusu nie ma  :P). Bo np. przy nadciśnieniu każde zasłabnięcie może być podciągnięte przez ubezpieczyciela pod zaostrzenie choroby właśnie.

Może i faktycznie lepiej będzie samotnie pojechać :) a co do ubezpieczenia to tutaj robiłem wstępne rozeznanie w jakiejś porównywarce, i uwzględniając sport taki jak jazda na rowerze i COVID-19 na miesiąc przez te kraje to wychodzi 150-250zł wiec nie ma tragedii.
Są różne opcje uwzględniające nawet bagaż, muszę sobie po prostu na to jeden wieczór poświęcić i przeanalizować, to będzie zdecydowanie najmniej przyjemna część przygotowania do wyjazdu  :icon_confused:

Offline Mężczyzna Żubr

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 03.11.2010
To bierz. Ja rozeznałem, zapłaciłem ile pisałem na sb, wróciłem. Jak będzie zrzuta ssiepomagam na respi, na 300 tys. EUR z ofertą transportu zwłok, rzucę 1 grosza. Tyle dam, 1 grosz. Mogę wpłacić 1 zł, 99 gr koszty. Podaj konto.

Przeczytałeś to co napisałem wyżej? Bo chyba średnio. Epatujesz cały czas paniką, histerią i trupami. Ja piszę o ubezpieczeniach kosztów leczeniach, o tym jak to na dzień dzisiejszy wygląda. Na dzień 12.08 wszystkie duże towarzystwa w Polsce (PZU,Hestia,Warta, Generali, Allianz) w ramach swoich pakietów podróżnych, biorą odpowiedzialność za koszty leczenia objawów COVID 19. Wykupując polisę masz to literalnie wpisane w postanowieniach dodatkowych, na samej polisie.
Ty sugerujesz, że aktualnie jest to jakiś niesamowity rarytas co jest bzdurą.

Polisę zawierasz tak samo jak przed 15 marca. Wykupujesz ubezpieczenie na interesujący Cię termin, na region gdzie jedziesz (Europa albo świat). Jeśli chorujesz przewlekle wykupujesz odpowiednie rozszerzenie (są towarzystwa gdzie choroby przewlekłe są w standardzie tak BTW), jeśli jedziesz do pracy fizycznej tak samo itd. Ty w kolejnym wątku uderzasz w histeryczne tony, na zasadzie "wykup wszystkie rozszerzenia i przepłać za polisę 5 razy bo Covid".
Pomiędzy słabą polisą, typu Planetą Młodych za 200 zł za rok, czy twierdzeniem że EKUZ to super zabezpieczenie kosztów leczenia, a przepłaconą i źle wystawioną polisą są odcienie szarości.

zaprzyjaźniłem się z GoogleMaps i oto całość:
Całość na google maps

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum