Autor Wątek: Indeks sztywności podeszwy  (Przeczytany 1972 razy)

Offline Mężczyzna łatośłętka

• Skup i ubój. Rozbiór.
  • Miasto: nie, wioska
  • Na forum od: 21.03.2013
Indeks sztywności podeszwy
« 31 Lip 2020, 21:43 »
Jaki indeks sztywności podeszwy winny mieć buty pod cleaty?

- Jakiś czas temu, kupując 2 pary, na to uwagi nie zwróciłem, w następstwie czego podczas dłuższych jazd - pomimo wymiany wkładki na grubszą - odczuwam dokuczliwą bolesność (muszę wypinać, naciskać innymi partiami podeszwy, również zatrzymywać się, robić przerwy). Rozumię, istotnym czynnikiem jest, np., indywidualna nie/wrażliwość stóp, przy tym funkcjonuje jednak być może 'kiś rozpoznany standard (np. 1o).

Bym chciał db. kupić.
Dziękuję.
tutaj jestem łatoś, odtąd łętka ... łatośłętka!

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
Odp: Indeks sztywności podeszwy
« 31 Lip 2020, 21:54 »
Na to nikt Ci nie odpowie, to czysto indywidualna sprawa.
Jednemu wygodniej się jeździ w sztywnych butach, drugiemu w bardziej miękkich. Generalnie im sztywniejszy but tym skuteczniej przenosi moc na korby, ale to wcale nie znaczy, ze jest wygodniejszy. Generalna zasada jest taka, że w niemal każdej firmie robiącej obuwie rowerowe - im droższy model tym sztywniejszy. Specialized np. podaje index sztywności do każdego buta.

Ale to czy sztywniej = wygodniej to już czysto indywidualna sprawa, wygoda stopy na pewno nie zależy tylko od sztywności, też rodzaj wkładki, ustawienie na rowerze, ustawienie bloków - to wszystko wpływa na ewentualny ból. Ja w tych samych butach w jednym ustawieniu jadę bardzo wygodnie, a w innym są wielkie problemy ze stopami; tak więc liczenie, że sam sztywniejszy but rozwiąże problemy z bólem stopy - to można się na tym dość mocno oszukać i wywalić sporo kasy na wysokiej klasy but. A z butem to jak z siodełkiem, trzeba trochę przejechać, żeby wygodę ocenić.

Offline Mężczyzna MCsubi

• Miasto: Bezdomny menel rowerowy
  • Na forum od: 13.05.2018
« 31 Lip 2020, 21:59 »
Chodzi o taki piekący ból stopy nad blokiem, który mija natychmiast po zatrzymaniu i zdjęciu butów, a jednocześnie nasila się na twardych podjazdach? Z mojej praktyki wynika to ze zbyt miękkiej podeszwy. W tej chwili mam podeszwę 7 w butach https://bike.shimano.com/pl-PL/product/apparel-accessories/shimano-series-lsg-2019/SH-XC500.html i tego pieczenia doświadczam tylko na bardzo długich i stromych podjazdach. Wcześniej próbowałem jeździć na butach miększych, to nie dawałem rady z przyczyn j/w. Mam też jakieś Time z podeszwą karbonową twardą jak skała, która przy chodzeniu nie ugina się wcale i tam ta dolegliwość nie wystąpiła nigdy. Co ciekawe to pieczenie nasila się w upały, a nie mam z tym żadnego problemu zimą. Również po geriatryzacji szosówki miększą kasetą próby górskie potwierdziły zmniejszenie dolegliwości, jednak nacisk jest o 1/4 mniejszy teraz.

• Skup i ubój. Rozbiór.
« 1 Sie 2020, 20:19 »

Dziękuję za wpisy.

Sprawę nie dość jasno przedstawiłem:
Jak wskazałeś, MCsubi, bolesność spodu stopy w miejscu wpięcia w blok (stąd pytanie dot. indeksu sztywności, wstawka, zmieniłem wkładkę na grubszą). Odczucie bolesności pojawia się po kilkudziesięciu km (szosa, grawel), nasila się bez względu na ukształtowanie terenu. Koło stu już jest kaplica - wypinki, itepe, bądź wymuszone przerwy. Pieczeniem tego nie nazwę, raczej dojmującym, nasilającym się, ciągłym bólem zwłaszcza głębokim (staw palca dużego, okolica).

Tok mego kombinowania: podeszwa będzie jak decha, bolić przestanie.

Wskazówka lamnie: > 7.
Dziękuję.

Wilk: Pytam właśnie w kontekście zamierzanego bikefittingu - na ten w nowych butach (z nakładką na kierę) myślę jechać. (Później rozbijam bank. 8)

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 1 Sie 2020, 22:07 »
To co opisujesz to jest klasyczny "hot foot", punktowy, często silny ból stopy. To rzadko zależy od sztywności buta, znacznie bardziej od pozycji, fitting tu sporo więcej może zmienić niż drogie wydatki na buty. Np. na RAAM z tego powodu zawodnicy nawet buty wiercili, żeby bloki cofnąć dalej niż pozwalają mocowania pod bloki

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
« 2 Sie 2020, 00:42 »
Ja ma to samo i się poddałem. SPD używam wokół komina, na dalsze trasy jeżdżę w platformach. Nie boli.
Tzn nie boli stopa, bo tyłek oczywiście

• Skup i ubój. Rozbiór.
« 2 Sie 2020, 09:38 »
To co opisujesz /.../

Bloki ustawiałem z tym Ergonem.

Postąpię za Twą sugestią - na bifi może wykombinują to lepiej.
Ci dzięki.

Ja ma to samo i się poddałem. /.../

Never! - zawsze pozostaje opcja cleat do jazdy, platforma dla oddechu.

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 2 Sie 2020, 11:48 »
Bloki ustawiałem z tym Ergonem.

Tylko trzeba brać pod uwagę, że wszelakie systemy ustawiania bloków - to są dość ogólne prawidła, a nie coś obowiązującego wszystkich. Generalnym prawidłem jest takie ustawienie bloku by oś pedału była pomiędzy pierwszą kością śródstopia a paliczkiem, czyli z grubsza rejon, gdzie się zaczyna bula pod dużym palcem i wg tego prawidła Ci ustawia bloki właśnie ten przyrząd od Ergona .

Ale trzeba pamiętać, że to jest tylko ogólna zasada, jak nas coś mocno boli w takim ustawieniu - to trzeba tę zasadę olać i poeksperymentować. Dać bloki mocniej do przodu, dać mocniej do tyłu - i obserwować jakie są tego efekty. A jak coś nie tak - to szybko zmieniać.
« Ostatnia zmiana: 2 Sie 2020, 13:26 Wilk »

Offline Mężczyzna 4gotten

• Miasto: Stargard
  • Na forum od: 26.08.2012
« 2 Sie 2020, 12:26 »
W przypadku bólu stóp warto skonsultować się z podologiem. Przyczyną dolegliwości  może być płaskostopie poprzeczne powodujące nierownomierne rozłożenie nacisku oraz nacisk na nerwy. Odpowiednio dobrana wkładka plus ćwiczenia mogą pomóc pozbyć się problemu. Mi pomogło.
dalej przed siebie... najlepiej po asfalcie ;-)

• Skup i ubój. Rozbiór.
« 2 Sie 2020, 18:52 »
/.../ Dać bloki mocniej do przodu, dać mocniej do tyłu - i obserwować jakie są tego efekty. A jak coś nie tak - to szybko zmieniać.

Jedną "bulę" trwale mam uszkodzoną - ew. (i) stąd ta nadwrażliwość.
Zrobię, jak piszesz.
Dziękuję.

W przypadku bólu stóp warto skonsultować się z podologiem. /.../

Dziękuję za wskazanie.
I to sprawdzę (rzeczywiście może występować feler, przypominam).

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum