Autor Wątek: Spodnie wiatrówki  (Przeczytany 4280 razy)

Offline miki150

• Użytkownik forum
  • Miasto: Jeteborno
  • Na forum od: 05.07.2010
Odp: Spodnie wiatrówki
« 21 Gru 2021, 11:24 »
Na rynku jest dużo fajnych kurtek-wiatrówek za 100-200 zł, czy są też jakieś modele spodni w podobnej cenie? Chcę w nich biegać, więc nie muszą być wzmocnione pod kątem roweru.

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
« 21 Gru 2021, 12:48 »
Niezłe wiatrówki bywają w sklepie i za 20 zł jeśli się poszczęści. Ze spodniami jest gorzej.

Na szmatach wyrwałem spodnie do biegania Frank Shorter - jak sama nazwa wskazuje są dosyć krótkie, a ja mam akurat długie nogi :| Posiadam też Craft L3 Protection - czy jakoś tak. W rozmiarze S (??) może i jest ciasnawo pasie, ale nogawki są w miarę ok. Do tego posiadają kieszenie.

Wizualnie przypominają te:
https://allegro.pl/oferta/craft-l3-protection-sportowe-damskie-spodnie-m-11582178095
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline miki150

• Użytkownik forum
« 21 Gru 2021, 13:14 »
Craft L3 Protection

To jest z takiego nylonu jak typowa wiatrówka? Na allegro widnieją jako dresowe.

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
« 21 Gru 2021, 17:12 »
Jednak mam rozmiar 38. Możliwe, że to damskie :D

Strzelam, że mają o 50 do 100% większą gramaturę. Wiatrówka ma cieńszy, więc i bardziej elastyczny/miękki w dotyku materiał. Teoretycznie można by przeliczyć na podstawie powierzchni. Waga spodni Craft i Frank Shorter jest identyczna i wynosi 168 g. Wiatrówki ważą typowo około 100 g. Możliwe, że zwiększenie gramatury nie ma dużego wpływu na termikę, za to cieńsze spodnie byłby bardzo delikatne.

Jeśli Ci wpadnie w oko coś w dobrej to warto takie spodnie mieć. Ja w nich nigdy nie biegałem, ale na rower są świetne. Nie ważą dużo, zajmują mało miejsca. Za to bardzo dobrze chronią w przypadku pogorszenia pogody... lub pojawienia się komarów ;)
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna zly-sze

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 19.09.2019
« 21 Gru 2021, 18:01 »
Może napisz jaki problem chcesz rozwiązać. Swego czasu jak trochę biegałem i zimą też i nigdy nie czułem potrzeby wiatrówki, nawet w mocniejsze mrozy. Sama bielizna termo pod spodenki i koszulkę mi wystarczała. Ciepło miło i lekko. Tylko w szyję, głowę i dłonie zimno. Deszcz? Żaden problem.

Offline miki150

• Użytkownik forum
« 22 Gru 2021, 09:44 »
Taki sam problem, jaki rozwiązuje kurtka-wiatrówka, czyli że jak wieje wiatr to warstwy ocieplające przewiewa. Mając wiatrówkę możesz się ubrać chłodniej, ja na przykład na lekkim mrozie biegam w cienkiej koszulce i wiatrówce.

« 22 Gru 2021, 10:41 »
Taki sam problem, jaki rozwiązuje kurtka-wiatrówka, czyli że jak wieje wiatr to warstwy ocieplające przewiewa. Mając wiatrówkę możesz się ubrać chłodniej, ja na przykład na lekkim mrozie biegam w cienkiej koszulce i wiatrówce.

Mi bardzo dobrze się tu sprawdzały cienkie nogawki kolarskie + kombinezon triatlonowy, tak żeby to połączenie było szczelne i nie podwiewało.
Ale na silniejszym mrozie znowu spokojnie starczała termo bielizna. Sucho i ciepło.

Offline miki150

• Użytkownik forum
« 22 Gru 2021, 11:55 »
Akurat przypadkiem nie posiadam kombinezonu triatlonowego, a widzę że to spory wydatek :) (choć na pewno fajny sprzęt)

W sumie to przypomniałem sobie, że dawno temu miałem takie spodnie, nazywają się Dobsom. I chyba znów je kupię.

https://sklepnapieraj.pl/product-pol-129-Spodnie-Dobsom-R-90-2042.html

Offline Wilk

• Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 22 Gru 2021, 12:35 »
Mi bardzo dobrze się tu sprawdzały cienkie nogawki kolarskie + kombinezon triatlonowy, tak żeby to połączenie było szczelne i nie podwiewało.
Ale na silniejszym mrozie znowu spokojnie starczała termo bielizna. Sucho i ciepło.

Nogawki kolarskie to się nawet w czasie jazdy rowerem potrafią zsuwać, więc stosowanie ich do biegania to dość kiepściutki pomysł.

Spodnie do biegania - to IMO lepiej by się sprawdziły spodnie typu legginsy, bo wszelkie membranowe spodnie będą na kolanach obcierać, mam jedne z tych wrzucanych lekkich modeli i do biegania to bym tego nie polecił, to jest typowa "cerata", jak wszystkie lekkie wiatrówki czy deszczówki.

Są spodnie rowerowe z membraną, obcisłe, najczęściej tę membranę mają tylko z przodu, do wysokości połowy łydki - i to całkiem dobrze się sprawdza, bo materiał jest dość miękki, a nie typu cerata (jak w lekkich wiatrówkach). Na asortymencie stricte biegowym się nie znam i nie wiem czy występują takie membranowe spodnie, bo przy bieganiu są mniejsze prędkości niż na rowerze, więc wpływ wiatru aż tak ważny nie jest. A spodnie membranowe to już swoje kosztują, więc pytanie czy ciepłe kalesony nie sprawdzą się lepiej, pewnie zależy od dystansów i zakresu temperatur.

Offline miki150

• Użytkownik forum
« 22 Gru 2021, 13:47 »
Nie wiem jak inni, ale ja przez "wiatrówkę" rozumiem nie membranę, tylko taki cienki nylon, podobny do tego z którego szyje się śpiwory. Taka odzież jest lżejsza i wygodniejsza od membran.

Sama ciepła warstwa jest kiepska, w np. w lesie jest ci za gorąco i się pocisz, a jak wybiegasz na jakieś pole to cię zupełnie przewiewa, a na mrozie to już mocno czuć.

« 22 Gru 2021, 14:11 »
Akurat przypadkiem nie posiadam kombinezonu triatlonowego, a widzę że to spory wydatek :) (choć na pewno fajny sprzęt)

Kieszonki to spora wygoda jak chcesz zabrać telefon, czy coś do jedzenia. Tak od 150 się zaczynają,  całkiem znośne, ale te martonbiki za miliony warte swojej ceny.

Nogawki kolarskie to się nawet w czasie jazdy rowerem potrafią zsuwać, więc stosowanie ich do biegania to dość kiepściutki pomysł.

Przeciwnie, bardzo dobry. Dużo mniej się zsuwają przy bieganiu niż przy jeździe na rowerze, bo zakres ruchu jest zupełnie inny. W zasadzie nic się nie poprawia.

Offline Wilk

• Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 22 Gru 2021, 14:20 »
Nie wiem jak inni, ale ja przez "wiatrówkę" rozumiem nie membranę, tylko taki cienki nylon, podobny do tego z którego szyje się śpiwory. Taka odzież jest lżejsza i wygodniejsza od membran.
Czyli właśnie cerata. Spodni nie zrobisz z czegoś takiego jak śpiwór, bo to będzie IMO za cienkie i za mało trwałe, to musi być trochę cięższa warstwa i będzie owa "ceratowość" już odczuwalna. Ja w spodniach na poziomie 200g (to już bardzo lekkie) czuję to. I jeśli chodzi o oddychalność i wygodę, dlatego na rowerze używam tego jako ostateczność i bardzo nie lubię w tym jeździć.

Do biegania to bardziej bym widział coś takiego:
https://www.run4fun.pl/nike-storm-fit-phenom-elite-p-8511#

Offline Mężczyzna Mortifer

• Miasto: Tychy
  • Na forum od: 01.08.2016
« 24 Sty 2022, 22:18 »

Sama ciepła warstwa jest kiepska, w np. w lesie jest ci za gorąco i się pocisz, a jak wybiegasz na jakieś pole to cię zupełnie przewiewa, a na mrozie to już mocno czuć.
To ja, tak jak kolega nie znam się, to się wypowiem.
Nie słuchaj fachowców od wszystkiego.
Bierz dobsomy, bo spełnią dokładnie to czego poszukujesz. W końcu są to spodnie do biegania. Co prawda na orientację, ale to oznacza, że dodatkowo możesz biegać na przełaj przez las, przez chaszcze. I będą trwałe.  ;D

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum