Autor Wątek: pkp intercity - ostrzeżenie  (Przeczytany 15017 razy)

Offline Mężczyzna Wit

• Miasto: Otwock
  • Na forum od: 23.07.2018
pkp intercity - ostrzeżenie
« 7 Sie 2020, 09:14 »
Moi drodzy,  wiem że bez kolei wyjazd rowerowy jest trochę trudniej zrealizować, ale muszę ostrzec przed pkp ic. Miesiąc temu w necie  kupiłem bilet Warszawa-Lublin (EDIT - oczywiście bilet na rower też kupiłem). Kierownik pociągu bez powodu mnie nie wpuścił, dodam jeszcze,  że wbrew opisowi pociąg nie miał miejsc na rowery, dlatego najwyraźniej system umieścił mnie w ostatnim wagonie. W kasie kupiłem bilet na następny pociąg (po 3 godzinach) i złożyłem skargę na obsługę pociągu, oczywiście z żądaniem zwrotu kasy za bilet. Wczoraj otrzymałem odpowiedź. Od zwrotu potrącili mi odstępne, czyli uznali, że to moja wina,  że nie wsiadłem. Natomiast moja skarga na drania, który mnie nie wpuścił - "nie potwierdzono przedstawionej sytuacji". Czyli nie mamy pańskiego płaszcza i co pan nam zrobi?
Po tak chamskim potraktowaiu postanowiłem nie korzystać z pkp ic. Ponownie przestrzegam  (a opis sytuacji wysyłam na wszystkie grupy rowerowe)
« Ostatnia zmiana: 7 Sie 2020, 21:13 Wit »

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
Odp: pkp intercity - ostrzeżenie
« 7 Sie 2020, 09:17 »
postanowiłem nie korzystać z pkp ic.
tylko to jest równie proste, co niekorzystanie z ZUSu

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna zly-sze

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 19.09.2019
« 7 Sie 2020, 10:47 »
Moi drodzy,  wiem że bez kolei wyjazd rowerowy jest trochę trudniej zrealizować, ale muszę ostrzec przed pkp ic. Miesiąc temu w necie  kupiłem bilet Warszawa-Lublin. Kierownik pociągu bez powodu mnie nie wpuścił, dodam jeszcze,  że wbrew opisowi pociąg nie miał miejsc na rowery, dlatego najwyraźniej system umieścił mnie w ostatnim wagonie. W kasie kupiłem bilet na następny pociąg (po 3 godzinach) i złożyłem skargę na obsługę pociągu, oczywiście z żądaniem zwrotu kasy za bilet. Wczoraj otrzymałem odpowiedź. Od zwrotu potrącili mi odstępne, czyli uznali, że to moja wina,  że nie wsiadłem. Natomiast moja skarga na drania, który mnie nie wpuścił - "nie potwierdzono przedstawionej sytuacji". Czyli nie mamy pańskiego płaszcza i co pan nam zrobi?
Po tak chamskim potraktowaiu postanowiłem nie korzystać z pkp ic. Ponownie przestrzegam  (a opis sytuacji wysyłam na wszystkie grupy rowerowe)

Dziwne. Zdjęcie wykonane w pociągu relacji Warszawa-Lublin:

Offline Mężczyzna qbotcenko

• Miasto: Tomprofa Gbórnicza
  • Na forum od: 17.03.2018
    • http://qbot.pro/
« 7 Sie 2020, 11:46 »
Kierownik pociągu bez powodu mnie nie wpuścił

Był tak tłusty, że zablokował przejście we wszystkich drzwiach wagonów?
Ja tam nie mam ochoty karmić trolli i zwykle olewam tego typu element społeczny robiąc swoje...

Offline Mężczyzna poziom

• Miasto: ELW
  • Na forum od: 11.12.2016
« 7 Sie 2020, 11:51 »
Dziś jadę TLK z Łodzi to Tczewa :).
Już sie nastawiam ;)
A na poważnie, ciekaw jestem wagonu, którym będę jechał  bo to wagon Cesky'ch Drahów. Nie moge znaleźc fot jak to w środku wygląda. Ale mniejsza. Najwyżej się przytulimy z Fujim i jakoś nockę przebiedujemy.
"Never argue with idiots"

Offline Mężczyzna wiecho

• Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 01.01.2016
« 7 Sie 2020, 12:34 »
Pół wagonu, to haki na rowery, druga połowa, to przedziały. Jechałem takim relacji Gdańsk Jelenia Góra.
Rower... to dla mnie już obowiązek... stał się pasją...i chyba filozofią życia...

Offline Mężczyzna poziom

« 7 Sie 2020, 13:11 »
Hmm, czyli mam rower samotnie zostawić :/. Nie podoba mnie się to, bo na lekko jadę i nie mam nawet gdzie zapięcia schować

Offline Mężczyzna Radosny_Smok

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 20.01.2012
« 7 Sie 2020, 13:47 »
Moi drodzy,  wiem że bez kolei wyjazd rowerowy jest trochę trudniej zrealizować, ale muszę ostrzec przed pkp ic. Miesiąc temu w necie  kupiłem bilet Warszawa-Lublin. Kierownik pociągu bez powodu mnie nie wpuścił, dodam jeszcze,  że wbrew opisowi pociąg nie miał miejsc na rowery, dlatego najwyraźniej system umieścił mnie w ostatnim wagonie. W kasie kupiłem bilet na następny pociąg (po 3 godzinach) i złożyłem skargę na obsługę pociągu, oczywiście z żądaniem zwrotu kasy za bilet. Wczoraj otrzymałem odpowiedź. Od zwrotu potrącili mi odstępne, czyli uznali, że to moja wina,  że nie wsiadłem. Natomiast moja skarga na drania, który mnie nie wpuścił - "nie potwierdzono przedstawionej sytuacji". Czyli nie mamy pańskiego płaszcza i co pan nam zrobi?

Ciekawe, bardzo ciekawe. Może więcej szczegółów ? Nie wpuścił "bo nie ?" Miałeś bilet na rower ?

Offline miki150

• Użytkownik forum
  • Miasto: Jeteborno
  • Na forum od: 05.07.2010
« 7 Sie 2020, 14:16 »
rower byl mocno oblocony

Ciekawe, jest na to jakiś punkt w regulaminie?

Offline Mężczyzna MCsubi

• Miasto: Bezdomny menel rowerowy
  • Na forum od: 13.05.2018
« 7 Sie 2020, 14:18 »
Hmm, czyli mam rower samotnie zostawić :/. Nie podoba mnie się to, bo na lekko jadę i nie mam nawet gdzie zapięcia schować
Jeśli to stary czeski wagon bagazowy taki jaki kursuje w Rozewiu to mozesz posiedziec/polezec na podlodze przy rowerach, bo tam duzo miejsca. Jest tez fotel w przedzialiku dla osoby obslugujacej wagon bagazowy, tam zwykle drzwi do otwarcia kluczem na kwadrat (kombinerki). Jakby caly przedzial bagazowy byl zamkniety ze wzgledow bezpieczenstwa, to przez ten przedzialik mozna sobie go otworzyc i rower wprowadzic.

To nie jest czasem wagon, który ma szerokie wejście do bagażowego bezpośrednio z boku wagonu, mniej więcej w 1/3 długości? Bo jeśli tak, to kolejarze blokują to wejście trytytkami i trzeba się przeciskać korytarzykiem, którego szerokość jest mniejsza od kierownicy gravelowej. A ponieważ koło miałem z zabezpieczeniem i nie chciało mi się go ściągać, mój rower jechał sobie w lutym przy kiblu.

Offline Mężczyzna MCsubi

« 7 Sie 2020, 14:30 »
Ogólnie panuje przekonanie potwierdzone kilkudziesięcioletnią praktyką, że z prawnikami PKP jeszcze nikt nie wygrał.

Offline Mężczyzna MCsubi

« 7 Sie 2020, 14:33 »
Bo jeśli tak, to kolejarze blokują to wejście trytytkami i trzeba się przeciskać korytarzykiem, którego szerokość jest mniejsza od kierownicy gravelowej. A ponieważ koło miałem z zabezpieczeniem i nie chciało mi się go ściągać, mój rower jechał sobie w lutym przy kiblu.
Pewnie tak. Dlatego pisalem, ze mozna jeszcze przez przedzialik sluzbowy tam wejsc. Mniej korytarza do forsowania. Drzwi do tego przedzialiku sa zaraz po wejsciu na korytarz, tuz za drzwiami prowadzacymi na korytarz. Tam jest faktycznie wasko, rower najlepiej pionowo prowadzic, wtedy mozna kierownica manewrowac bez zmiany kierunku jazdy roweru.

Koła miałem 29 z błotnikami, kierownicę 44 z dużą flarą, więc nie było po prostu siły nawet w pionie. 2 kolejarzy chciało sie o tym przekonać i choc dopingował ich ironiczny śmiech ładnej konduktorki - odpadli w walce, pokonani i wyśmiani.

Offline Mężczyzna poziom

« 7 Sie 2020, 14:42 »
To widzę ciekawa ekwilibrystyka mnie czeka. Też mam zaciski antykradzieżowe ale nie wiem co to zmienia skoro kiera ma być przeszkodą.

Offline Mężczyzna poziom

« 7 Sie 2020, 14:57 »
No właśnie o tym pomyślałem. Aczkolwiek wkurzające jest, że płacisz za przewóz roweru i laskawcy z PKP nie otworzą ci drzwi dedykowanych do zapakowania roweru....

Offline Mężczyzna Dziadek

• Miasto: Szczytno, Pionki
  • Na forum od: 05.01.2017
« 7 Sie 2020, 15:12 »
Wiesz, nowsze rowery mają mostek na imbusy i kierę można w nich przekręcić. W starym systemie faktycznie było trudniej, ale jak nie masz roweru retro, to problemu z obróceniem mostka z kierą na bok nie widzę.
W retro (mostek wpuszczany) było prościej - jedną śrubę imbusem 6 trzeba było poluzować. Chyba, że się zapiekło...

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum