Autor Wątek: pkp intercity - ostrzeżenie  (Przeczytany 15016 razy)

Offline Mężczyzna MCsubi

• Miasto: Bezdomny menel rowerowy
  • Na forum od: 13.05.2018
Odp: pkp intercity - ostrzeżenie
« 7 Sie 2020, 15:17 »
Dokładnie - śruba była pancerna, dociskało się na maxa. Teraz mam napis max. 4Nm, 3 śrubeczki maleńkie - w ogóle tego bez klucza dynamometrycznego nie tykam.

Offline Mężczyzna wiecho

• Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 01.01.2016
« 7 Sie 2020, 15:44 »
Ja nie miałem problemu z wejściem. Był facet odpowiedzialny za otwieranie i te szerokie drzwi otwierał, i wpuszczał ludzi i rowery. Jak pamiętam, to wejście do przedziałów było normalnej szerokości
Rower... to dla mnie już obowiązek... stał się pasją...i chyba filozofią życia...

Offline Mężczyzna Antracyt

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 13.06.2017
    • Poland on bike
« 7 Sie 2020, 15:51 »
Dziś jadę TLK z Łodzi to Tczewa :).
Już sie nastawiam ;)
A na poważnie, ciekaw jestem wagonu, którym będę jechał  bo to wagon Cesky'ch Drahów. Nie moge znaleźc fot jak to w środku wygląda. Ale mniejsza. Najwyżej się przytulimy z Fujim i jakoś nockę przebiedujemy.
Proszę bardzo tak wygląda ten skład:

https://www.vagonweb.cz/razeni/vlak.php?zeme=PKPIC&kategorie=TLK&cislo=%C4%8CD:403:Wydmy|PKPIC:403/45070/45071:Wydmy&nazev=&rok=2020

Offline Mężczyzna poziom

• Miasto: ELW
  • Na forum od: 11.12.2016
« 7 Sie 2020, 16:07 »
Dzięki, to znalazłem sam, chodziło mi bardziej o ten, konkretny wagon :). Wiem, sa zdjęcia, ale akurat nie części przeznaczonej dla rowerów. Ale już koledzy mi oipisali co i jak.
"Never argue with idiots"

Offline Mężczyzna MCsubi

« 7 Sie 2020, 16:41 »
Tak na marginesie, w 2008 jechałem z Pilzna do Pragi pociągiem z takim wagonem - oddałem rower za pokwitowaniem, obsługa zamknęła i spokojnie mogłem relaksować sie w restauracyjnym. Jak u nas za komuny, tekturowy bloczek z numerem na pół - 1 na kierownicy, 2 dla nadawcy. Takie proste, że aż niemożliwe.

Offline Mężczyzna poziom

« 7 Sie 2020, 16:54 »
Prawda? Jakoś około 2003 roku też podobnie podrózowałem...PKP. Kartka na rower, kartka w dłoń i potem wydawali na podstawie tych kartek.
Co prawda wymuskanej, karbonowej szosy bym tak nie oddał, bo raczej się nie patyczkowali...
Albo żeby, uwaga ponosi mnie(!), przy każdym wieszaku było zapięcie na kluczyk :). Wieszasz, zamykasz, bierzesz kluczyk i idziesz się relaksowac...ehh, marzenia.

Offline Mężczyzna poziom

« 7 Sie 2020, 17:53 »
No ta, kluczyki by pokradli :/. Musiałby ktoś z PKP wydawać kluczyk per rower.

Offline Mężczyzna MCsubi

« 7 Sie 2020, 18:13 »
I paradoksalnie najwygodniej wozi się rower w pięćdziesięcioletnich kiblach EN57, gdzie jest i miejsce i szerokie drzwi.

• Poland on bike
« 8 Sie 2020, 10:43 »
No ta, kluczyki by pokradli :/. Musiałby ktoś z PKP wydawać kluczyk per rower.

Kluczyk w zamku i kaucja 5 zł jak w wózkach lub szafkach w marketach.
Wersja przyszłościowa to zamek z czytnikiem kodów otwiera się po zeskanowaniu biletu na rower.

Poziom zrób zdjęcia w jakich warunkach jechałeś.

Offline miki150

• Użytkownik forum
  • Miasto: Jeteborno
  • Na forum od: 05.07.2010
« 8 Sie 2020, 13:37 »
I paradoksalnie najwygodniej wozi się rower w pięćdziesięcioletnich kiblach EN57, gdzie jest i miejsce i szerokie drzwi.

Tak, i można przy okazji zostać potraktowanym nieśmiertelnym komentarzem konduktora:

W domu też pan rower w łazience trzymasz?
  ;D

• Poland on bike
« 8 Sie 2020, 13:43 »
5 zł to niejeden poświęci, aby zrobić ludziom na złość. (..)
A co do 5 zł, to nawet nie musi ich poświęcać, bo wsiadając do pociągu pozabiera kluczyki, wysiadając odda i weźmie kaucję. Rozrywkę w postaci oglądania wkurwu będzie miał zupełnie gratis.

Oj tak, pomysłowość złośliwców nie zna granic.

Już nie raz musiałem przeganiać niesfornych pasażerów bo biwakowali pod wieszakami rowerowymi lub na stojakach na sakwy.

Zdarzyło mi się też pomagać kobiecie z wózkiem, bo nie miała gdzie się podziać we "Flircie", a pozostali pasażerowie "włączyli tryb niewidzialność".

• Poland on bike
« 8 Sie 2020, 14:04 »
Dzięki, to znalazłem sam, chodziło mi bardziej o ten, konkretny wagon :). Wiem, sa zdjęcia, ale akurat nie części przeznaczonej dla rowerów. Ale już koledzy mi oipisali co i jak.

Chyba znalazłem ten wagon:

http://inforail.pl/czeskie-wagony-ponownie-w-polskich-tlk-ach-sa-nowosci-_more_115572.html#

Offline miki150

• Użytkownik forum
  • Miasto: Jeteborno
  • Na forum od: 05.07.2010
« 8 Sie 2020, 14:34 »
Kibel to określenie żargonowe elektrycznego zespołu trakcyjnego EN57. Ma on "przedział dla podróżnych z większym bagażem ręcznym", w którym bez problemu ludzie wozili pralki, lodówki, telewizory, no i oczywiście rowery.

A, chodzi o ten przedział z lokalną śmietanką towarzyską, gdzie zawsze można było się biernie napalić tytoniu.

Offline Mężczyzna kristof

• Miasto:
  • Na forum od: 30.09.2019
« 8 Sie 2020, 19:12 »
Na świeżo. Podróżowałem IC z Przemyśla do Zielonej Góry z przesiadką we Wrocławiu. Wagon z przeznaczeniem na rowery na 1 odcinku był w stylu zawieszenia za przednie koło - sprawdza się. Natomiast we Wrocku trochę się zawiodłem ostatni wagon przeznaczony był na rowerki. Wszedł mój i mojej partnerki i został lekki prześwit na wejście do toalety. Współczuję tylko pewnej rodzinie, która podróżowała z Zielonej Góry do Szczecina. Jechali rodzice + dwójka chłopców i piesek w przyczepce. Pomogłem z załadunkiem ich rowerków w ostatnim wagonie. Rowerki chłopców poszły na tył, natomiast rodziców wraz z przyczepką na przód. Zapakowani byli przyzwoicie (sporo tego mieli). Przed odjazdem musieli rowery z przodu ostatniego wagonu przetransportować do pierwszego wagonu na przód. Początek wyprawy, a nerwów nie mało.

• Poland on bike
« 8 Sie 2020, 19:32 »
Właśnie zauważyłem ciekawą zależność.
Jeśli wyszukuję bilet na przejazd bezpośredni i od razu deklaruje przewóz roweru to system nie wyszukuje połączenia.
Po wyszukaniu połączenia bez zaznaczonej opcji przewozu roweru klikam na zakup biletu i przy wyborze ilości i rodzaju biletów zaznaczam bilet dodatkowy na przewóz roweru i działa!!!

Sprawdziłem na przykładzie trasy Hel ---> Łódź 28-30.08.2020

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum