Autor Wątek: Urwałem śrubę mostka wraz z trzpieniem. Co z tym zrobić? (zdjęcia)  (Przeczytany 6179 razy)

8850

• Gość
Poszukuję śruby mostka kierownicy.wraz z trzpieniem/elementem w który się ona wkręca. Mała śruba stalowa jest wkręcona z prawej strony kierownicy (siedząc na rowerze) w aluminiowy trzpień który wkłada się z lewej strony kierownicy. Złamałem śrubę przy dokręcaniu która została w tym aluminiowym trzpieniu/stożku. Rower Giant allrounder - kilkuletni lub kilkunastoletni rower
 rekingowy z oryginalnym mostkiem Gianta. Elementy uszkodzone wyglądają tak (foto):
https://tinyurl.com/srubamostka

Proszę o informacje czy takie elementy dokupię i gdzie?

Offline Mężczyzna MCsubi

• Miasto: Bezdomny menel rowerowy
  • Na forum od: 13.05.2018
Serwis na złomie powinien mieć taki element. Alternatywnie trzeba wywiercić w złamanej śrubie dziurę i wykręcić wykrętakiem. Nową śrubę kupisz w każdym sklepie ze śrubami, ale tym razem co najmniej 8.8.

Offline Mężczyzna hansglopke

• Miasto: Zduńska Wola
  • Na forum od: 22.02.2013
Nową śrubę kupisz w każdym sklepie ze śrubami, ale tym razem co najmniej 8.8.

Tylko żeby gwint pasował bo w częściach do rowerów różnie bywa.
"Rower do ultra musi być przede wszystkim wygodny. Reszta jest mniej ważna."  - Turysta

Offline Mężczyzna Piotr1975

• Miasto: Bruksela
  • Na forum od: 08.11.2017
Gumówka, pierwszy raz spotkałem się z tym określeniem. Zazwyczaj bywało Bosch, Flex, dysk

Nieskończenie mądry jest nasz Stwórca Pan
Swoje dzieło dał obejrzeć również mnie

Offline Mężczyzna hansglopke

• Miasto: Zduńska Wola
  • Na forum od: 22.02.2013
Gumówka, pierwszy raz spotkałem się z tym określeniem. Zazwyczaj bywało Bosch, Flex, dysk

Jeszcze diaxem można coś uchrympolić.

Nakrętkę z urwaną śrubą w tokarkę i po przewierceniu mniejszym 2-3 mm wiertłem "sama się" wykręci.
"Rower do ultra musi być przede wszystkim wygodny. Reszta jest mniej ważna."  - Turysta

8850

• Gość
Dziekuję za sugestie, poszukam ślusarza w okolicy, przy okazji w narzędziowym kupiłem wkrętaki, jeśli nie znajdę nikogo kto mi to zrobi, sam spróbuje.
Ten mostek w tym giant moim zapsowym rowerze miejskim ma jakiś dziwny mostek zintegrowany, chyba ciężko mi będzie znaleść taki lub podobny, francuzi mają własne patenty.

Offline Mężczyzna docent161

• Miasto: KWA ....
  • Na forum od: 06.05.2018
Takie coś to... Przykładasz mniejszą srednicy śrubę obojętnie imbus czy szsciokant i migomatem spawniesz do tej złamanej. Temperatura spawu sprawi, że po ostygnięciu odkręcisz lekko starą.

8850

• Gość
Takie coś to... Przykładasz mniejszą srednicy śrubę obojętnie imbus czy szsciokant i migomatem spawniesz do tej złamanej. Temperatura spawu sprawi, że po ostygnięciu odkręcisz lekko starą.

o! ciekawe rozwiązanie problemu!

Offline Mężczyzna docent161

• Miasto: KWA ....
  • Na forum od: 06.05.2018
Przećwicz te czynność celem nauki na innym detalu  :D

Offline Mężczyzna wojtas71

• Miasto: Kraków/Kielce
  • Na forum od: 20.04.2013
Rozwiercić śrubki resztki wsadzić w otwór szpikulec 3, 4 kątny pobić młotkiem dla załapania i z czuciem wykręcać. Kupić nową śrubkę i po sprswie. Ps. Poznałem fajne określenia ;) Co kraj (region) to obyczaj :D

Offline Mężczyzna MCsubi

Kup mostek, wyjdzie taniej od migomatu, a nawet kątówki :-)

Offline Mężczyzna RS

• Miasto: Częstochowa
  • Na forum od: 17.11.2016
To pierwsza myśl jaka mi przyszła do głowy - wywalić to regulowane kowadło i włożyć jakiś sztywny. Da się jeszcze kupić sensowne wpuszczane mostki.

Offline Mężczyzna MCsubi

Jest tego od groma, nawet nowe holendry wciąż mają wpuszczane. Ta śruba też nie pękła bez przyczyny, tylko ktoś próbował jakoś usztywnić tę konstrukcyjną porażkę - niestety awaria przyszła przed sztywnością, zdarza się w starym sprzęcie.

8850

• Gość
Tak, śrubę sam ukręciłem ponieważ po dokręceniu kierownica chodziła mi pół centymetra góra-dół mimo mocnego dokręcenia. Stąd tak mocno zacząłłem dokręcać że imbus sprężynował. Po takim dokręceniu nadal był luz więc jeszcze mocniej dokręciłem i ukręciłem śrubę na własne życzenie.

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
to w takim razie sugeruję kupno nowego mostka, ale nieregulowanego. Wymiana śruby tutaj prawdopodobnie nic nie pomoże.

My home is where my bike is.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum