Autor Wątek: Prośba o porady sprzętowe  (Przeczytany 1653 razy)

Wilu13

• Gość
Prośba o porady sprzętowe
« 10 Sie 2020, 22:15 »
Witam,
   Planuję dokończyć Makroojczyznę (540km)-koniec tego tygodnia! Oraz jesienno-zimową edycję Bieszczadzkiego wyrypu (+-200km dojazd, ok. 50km marszobiegu i +- 200km powrót). Oba na szosie!
   W związku z tym zwracam się z prośbą o polecenie konkretnej odzieży przeciwdeszczowej, bo kurtka, którą mam w pewnym momencie podczas ulewy zaczęła wodę zbierać, a nie przed nią chronić :) Natomiast na Bieszczadzki wyryp potrzebuję nowej odzieży termoaktywnej lub skutecznej metody na radzenie sobie z dużymi różnicami temperatur (dzień-noc).
   Zdaje sobie sprawę, że odzież to nie wszystko, bo ważny jest także "sposób rozegrania" tego typu akcji i tu też proszę o jakieś sugestie. Mam co prawda jakieś doświadczenie w zimowych wędrówkach (w tym nocnych) po Bieszczadach i wtedy zakładałem do 5 warstw na górę i 4 na dół i było mi ciepło tym bardziej, że nie robiłem zbyt wielu przerw, a marsz był żwawy. Natomiast dylemat mam z jazdą... Byłbym wdzięczny za pomoc! Pozdrawiam!
« Ostatnia zmiana: 10 Sie 2020, 22:40 Wilu13 »

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
Odp: Prośba o porady sprzętowe
« 11 Sie 2020, 01:13 »
Zła informacja jest taka, że marsz jest łatwiejszą formą utrzymania termiki niż jazda. Niestety jazda jest "chłodniejsza" i mocniej kontrastowa. Co do ciuchów p.desz to mocno wybór determinuje kasa. Upraszczając to Gore-Tex lub Exoshell od Endury są obecnie topowe. Ale i tu są odmiany tych membran lub materiałów je chroniących. Jest też wiele innych membran, mniej znanych ale przyzwoitych. Wyzwaniem nie jest jednak ochrona przed deszczem ale jednoczesną oddychalność. I na to zwróć uwagę. Co do termiki to ostatnio zafascynowała mnie odzież "merino" i staje się jej wyznawcą. To polecam na warstwy pierwsze. Dalej idą polary. Też jest ich duże zróżnicowanie. I jeszcze na rowerze istotny jest element wiatru. Znacznie bardziej niż w turystyce pieszej. Bez dobrej wiatrówki, nie masz dobrego zestawu rowerowego.

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
Odp: Prośba o porady sprzętowe
« 11 Sie 2020, 01:37 »
Na wyprawach mnie używałem, ale koszulki merino podczas zimowej jazdy po mieście sprawdzały się świetnie. Materiały syntetyczne nie potrafią utrzymywać dużej ilości wilgoci. Bawełna wolniej schnie od poliestru, ale o dziwo jako warstwa wewnętrzna pod kurtką sprawdza się lepiej (na krótkim dystansie). Wełna merino ma świetną termikę, dosyć szybko schnie, a wilgoć jest zdecydowanie mniej odczuwalna niż w przypadku poliestru.

Posiadam kurtki membranowe Altura i Gore. Ta druga chyba faktycznie lepiej oddycha.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum