Autor Wątek: Moja pierwsza wyprawa: Szczecin -> Gdańsk (R10) dobre porady chętnie przyjmę :)  (Przeczytany 2537 razy)

Offline Kobieta zylka44

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 22.06.2020
W drugim tygodniu września wybieram się na moją pierwszą samotną wyprawę rowerową.
Do tej pory jeździłam trochę ze znajomymi.

Trochę się cykam, więc chętnie przyjmę dobre porady :)

Między innymi zastanawiam się, jak wygląda trasa ze Szczecina do Świnoujścia. Czy istnieje tam trasa rowerowa? Którędy powinnam jechać?

A jak wygląda R10 ze Świnoujścia do Władysławowa? Dużo szutrówek? Można liczyć na asfaltowe ścieżki?

Może przychodzi Wam do głowy coś, co powinnam przemyśleć przed taką wyprawą? :)
Może przy okazji macie jakieś hinty na podróżowanie w pojedynkę? :)

Offline Mężczyzna szy

• Na forum od: 29.04.2009
Hej,

ta docelowa trasa rowerowa ze Szczecina do Świnoujścia jest jeszcze budowana, albo nawet dopiero projektowana, więc jeśli zależy Ci na komforcie, to lepiej wsiądź w pociąg i zacznij w Świnoujściu.

Wzdłuż wybrzeża trwa akurat wiele prac nad nowymi odcinkami, ale też wiele już zbudowano. Te najgorsze piachy są już przeważnie leśnymi asfaltami. Tu mapa Pomorza Zachodniego:

http://trasyrowerowe.wzp.pl/

A tu Pomorskie (które jest odrobinę w tyle za PZ):

http://ptr.pomorskie.eu/

O czymś, co Pomorskie zaczyna właśnie promować jako Pętlę Zatoki Gdańskiej, czyli Mierzeja Helska, Trójmiasto i Mierzeja Wiślana, piszę tutaj:

https://pomorskie.travel/pl_PL/-/petla-zatoki-gdanskiej-od-helu-do-trojmiasta

(wkrótce część druga)

A o podróżowaniu w pojedynkę na tym forum znajdziesz mnóstwo informacji, w tym i od podróżujących w ten sposób dziewczyn. Szukaj! :)

Szy.

Najlepsze szlaki rowerowe w Polsce, w Niemczech i w Europie

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
Ja tam jechałem tylko dwa razy, więc moja opinia jest mało wiążąca, ale uważam że Szczecina do Świnoujścia droga jest całkiem w porządku, ale po stronie zachodniej. Ja jechałem do Ueckermunde i stamtąd do Garz stateczkiem, ale można pociągnąć dalej, do mostu jeśli ktoś nie lubi pływać.
Od wschodu podobało mi się znacznie mniej.
Warto poczekać, może yoshko i memorek coś napiszą.

Offline Mężczyzna darekmroz

• Miasto: Rzeszów
  • Na forum od: 20.10.2019
Trasę Świnoujście - Szczecin pokonywałem pod koniec lipca, może moje ślady do czegoś Ci się przydadzą:
https://www.strava.com/activities/3816298369
https://www.strava.com/activities/3816336973

Offline Mężczyzna grzesiu

• Miasto: warszawa
  • Na forum od: 16.09.2018
Da radę jechać po polskiej stronie i tłuc się z samochodami, ale strona niemiecka jest o wiele bardziej komfortowa, mimo nadrobienia kilometrów.
Z kolei sama r-10 jest przejezdna raczej bezproblemowo, chyba że coś budują.
Od Czołpina do Łeby jechałem zwyczajnie plażą przy morzu, gdzie piasek jest bardziej zwarty, kąpiąc się co jakiś czas i obalając zakupiony wcześniej browar. O wiele lepsze doświadczenie niż te bagna na Klukach. Chociaż grubsze opony byłyby wskazane na plażę.

Offline Mężczyzna maper

• Miasto: Straszyn
  • Na forum od: 15.02.2016
Jazda po plaży jest bardzo przyjemna. Ale nie zawsze są odpowiednie ku temu warunki i trudno przewidzieć, kiedy będą. Przekonałem się o tym któregoś razu jadąc plażą po Mierzei Wiślanej ze Sztutowa do Krynicy Morskiej. Warunki były idealne, piasek twardy i koła prawie w ogóle się w nim nie zapadały. Traf zdarzył, że byłem w tym samym miejscu tydzień później i warunki zmieniły się przez ten czas na tyle, że jechać się już nie dało, bo piasek zrobił się grząski.

Offline Mężczyzna Waldic

• Miasto: Elbląg
  • Na forum od: 23.01.2010
Da radę jechać po polskiej stronie i tłuc się z samochodami, ale strona niemiecka jest o wiele bardziej komfortowa, mimo nadrobienia kilometrów.
Meklemburgia wprowadziła ograniczenia dla turystów jednodniowych ze względu na epidemię. Teoretycznie trzeba mieć rezerwacje noclegu.

Offline Kobieta zylka44

Dzięki wielkie Wam wszystkim za wszystkie informacje :)

Wcześniej już myślałam sobie, że objechanie Zalewu Szczecińskiego po niemieckiej stronie to byłaby fajna opcja. Jednak faktycznie, Maklemburgia wprowadziła ograniczenia i trzeba mieć potwierdzenie noclegu. Próbowałam znaleźć jakiś nocleg, ale niestety sporo sobie Niemcy za nie życzą. Zastanawiam się teraz, czy przeszedłby potwierdzony mailem nocleg w Niemczech na kempingu pod namiotem...

A znacie może jakąś stronę z mapami dróg rowerowych w Niemczech?

Offline Kobieta zylka44

O czymś, co Pomorskie zaczyna właśnie promować jako Pętlę Zatoki Gdańskiej, czyli Mierzeja Helska, Trójmiasto i Mierzeja Wiślana, piszę tutaj:

https://pomorskie.travel/pl_PL/-/petla-zatoki-gdanskiej-od-helu-do-trojmiasta

Dzięki Szy. za info o Pętli Zatoki Gdańskiej. Ostatnio, po przeczytaniu Twojego wpisu na Facebooku, wybrałam się za Gdańska do Piasków - to jest na prawdę mega trasa! Jak dla mnie 10/10 :)

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
Dzięki wielkie Wam wszystkim za wszystkie informacje :)

Wcześniej już myślałam sobie, że objechanie Zalewu Szczecińskiego po niemieckiej stronie to byłaby fajna opcja. Jednak faktycznie, Maklemburgia wprowadziła ograniczenia i trzeba mieć potwierdzenie noclegu.
Tylko co to znaczy w praktyce?
Sprawdzają na granicy, łapią po drodze?
I ile to kosztuje w razie W?

Offline Kobieta zylka44

Udało się  :) Przejechałam sama ze Szczecina do Gdańska! Aplikacja mapy.cz bardzo dobrze poprowadziła mnie miedzy innymi ze Szczecina do Międzyzdrojów (chociaż dość długi fragment tego odcinka prowadził przez niewygodne ażurowe płyty). Zachodniopomorska część trasy R10 bardzo dobrze przygotowana. Polecam :)

Offline Mężczyzna Piotr St

• Wszystko jest tymczasowe
  • Miasto: Nowa Sól
  • Na forum od: 30.06.2016
A ja polecam przejechac jeszcze raz tą trase ale po  plaży i w zimie .Tylko trzeba trafic na moment kiedy nie ma wiatru z pólnocy bo wtedy znika plaża .A wybrzeże  zimą albo jesienią ma zupełnie inny klimat ...
kolarz wybitny

Offline Kobieta zylka44

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum