Autor Wątek: Kask - niedrogi  (Przeczytany 6303 razy)

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
Odp: Kask - niedrogi
« 27 Sie 2020, 22:03 »
Wybierasz się na imprezę, że tak przejmujesz się wyglądem? ;)
Życie to wieczna impreza, zawsze staram się wyglądać możliwie dobrze. Ten Lidlowy jest też po prostu duży, zawsze muszę się napominać żeby znaleźć odpowiedni rozmiar.
Ten już trochę drogi, ale wpadł mi w oko:
https://www.mikesport.pl/lazer-roller-mtb-kask-rowerowy-ts-szary-mat-zolty
Pewnie skończy się na tym, że poczekam do kolejnej oferty rowerowej w Lidlu, może się znów pojawią kaski. Jak nie będzie to wtedy będę dalej kombinował.
Na razie korzystam z kasku żony więc sprawa nie jest pilna.
Po prostu kup taki, który będzie Ci się wizualnie podobał, bo do tego głównie służy. Nie wierzę w jakieś dramatycznie różnice jeśli będzie na przyzwoitym poziomie.
Kaski z Lidla mają różne wielkości. Może nie zwróciłeś na to uwagi.

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Offline Kobieta Magia

• Użytkownik forum
  • Miasto: Strzelce Opolskie
  • Na forum od: 17.03.2014
    • Magia
« 27 Sie 2020, 22:11 »
Mnie nie zawiodły kaski firmy Lazer, obecnie posiadam LAZER ROX i jestem bardzo zadowolona. Polecam

Offline Mężczyzna poziom

• Miasto: ELW
  • Na forum od: 11.12.2016
« 27 Sie 2020, 23:08 »
Potwierdzam. Mam Lazer O2 od...nie pamiętam ilu lat i bardzo go lubię.
No ale chyba do tanich bym ich nie zaliczył.
"Never argue with idiots"

Offline Mężczyzna kawerna

• Piotr(ek) Hrehorowicz w realu
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 22.09.2013
« 28 Sie 2020, 08:07 »
Poza tym nie sam obwód czaszki decyduje dla dobrego ułożenia, duże znaczenie ma jej kształt, a te są bardzo rozmaite, podobnie jak i kształty skorup kasków oraz systemy gąbek czy regulacji.

Przypomniałeś mi moją kilkudniową odyseję po wszystkich krakowskich sklepach rowerowych w poszukiwaniu kasku przed pierwszym wyścigiem. Okazało się, że mimo rozmiarówki prawidłowej większość kasków uciskała mi czoło i potylicę przy jednoczesnym luzie w okolicach skroni. Wtedy pasowały mi tylko absurdalne cenowo dwa modele "Giro". Obecnie jest lepiej ale i tak bez przymierzenia bym kasku nie kupił.
... i stałem się social-rowerzystą... Anachronicznie lubię trójrzędowe korby i małe kasety ;)

Offline Mężczyzna qbab

• Miasto: łódzkie
  • Na forum od: 25.12.2011
« 28 Sie 2020, 08:35 »
Ja akurat mam problem raczej w drugą stronę. Głowę mam bardziej okrągłą niż owalną i częściej kask po prostu nie wchodzi bo opiera się po bokach głowy.
Wspomniany przeze mnie na samym początku Abus (Aduro 2.1) ma już nieco lepszą regulację, bo kręcenie pokrętłem zmienia obwód całej opaski a nie tylko z tyłu głowy (tzw. pełna obręcz). Nadal jednak głowa musi mieścić się w skorupie, jednak wydaje mi się, że wówczas kask lepiej dopasowuje się do kształtu głowy.
Szukam też kasku gdzie jestem w środku rozmiaru, a nie na granicy, tak aby mieć możliwość założenia czapki i/lub ewentualny zapas przy regulacji. Tak więc przy moich 57cm szukam M-ki w przedziale np 55-59 a nie 52-57. Omijam tez L-ki które nawet miałyby się zaczynać od moich 57cm ale kończą się na np 62 i to już wiadomo, że będzie garnek.

Offline Mężczyzna poziom

• Miasto: ELW
  • Na forum od: 11.12.2016
« 4 Wrz 2020, 20:10 »
W TK Maxx są kaski abus za 134pln
"Never argue with idiots"

Offline Mężczyzna szy

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 29.04.2009
« 4 Wrz 2020, 20:21 »