Autor Wątek: Materac Thermarest NeoAir UberLite - ku przestrodze  (Przeczytany 26050 razy)

Offline Mężczyzna rafastryk

• Miasto: Opolskie
  • Na forum od: 25.02.2020
Trochę ku przestrodze. Początkiem sierpnia zakupiłem dwie sztuki tego materaca. W jednym już podczas przymiarek w domu wystąpił "strzał", ale w sumie żadnych usterek nie dało się zauważyć. Pomyślałem, że może świeżo rozpakowane, coś się "rozprężyło"...

Potem pojechaliśmy na tydzień pod namiot. Felerna sztuka dała jeszcze 3 strzały i materac wybrzuszył się tak, że nie dało się na nim spać. Jako że drugi materac sprawował się ok, pomyślałem że może wadliwy egzemplarz mi się trafił.

Niestety w ostatnią noc również ten drugi dał nagle głośny strzał i jedna z komór zaczęła się wybrzuszać. Nie wygląda to jeszcze tak źle jak w tym pierwszym, ale to tylko kwestia czasu.

Dodam, że obchodziłem się z nimi bardzo delikatnie. Pod namiotem mamy rozłożoną plandekę, w namiocie matę alu, materace nie były przesadnie pompowane.

Oba materace wysłałem już w ramach reklamacji i czekam na odpowiedź.

No nie spodziewałem się tak kiepskiej jakości. Dziwne jest to, że w sieci nie znalazłem informacji o podobnych przypadkach, zdarzają sie oczywiście przebicia, ale o "pękających" komorach raczej nikt nie pisał. Najchętniej odzyskałbym te pieniądze i kupił coś innego.

Tak to wygląda:

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
Trochę się zastanawiałem nad tym modelem, bo parametry wagowe i objętościowe ma świetne. Ale za dużo jest negatywnych opinii, czy to przebicia, czy teraz to co wrzucasz, by ryzykować duże pieniądze. Widać, że ten materac jest za bardzo wagowo wyżyłowany i przez traci mocno na wytrzymałości. Co nam z tego, że jest taki lekki, jak ciągle się trzeba denerwować czy się nie przebije lub innego numeru nie zrobi?

Offline Mężczyzna szy

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 29.04.2009
Sprzęt za prawie tysiąc złotych tak się zachowuje? Współczuję. Na pewno wszystkie literki w nazwie są po kolei, może to jakiś Tmerharest i stąd taka wada?

Szy.
« Ostatnia zmiana: 28 Sie 2020, 09:43 szy »

Najlepsze szlaki rowerowe w Polsce, w Niemczech i w Europie

Offline Mężczyzna furman

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 02.09.2010
    • http://www.szybkitowar.pl
Aż sprawdzę jaki ja mam model. Póki co kilka lat bez takich przygód.
Rowery i kobiety to moje podniety
Podjazdy i dziewczyny to moje dyscypliny

Offline miki150

• Użytkownik forum
  • Miasto: Jeteborno
  • Na forum od: 05.07.2010
Może zostawiłeś materace w nagrzanym namiocie? Jeśli nie, to polecam model XLite, używam intensywnie od 7 lat i nawet go nie musiałem łatać. Waży tylko 100 g więcej.

Może zostawiłeś materace w nagrzanym namiocie? Jeśli nie, to polecam model XLite, używam intensywnie od 7 lat i nawet go nie musiałem łatać. Waży tylko 100 g więcej.

Nic z tych rzeczy. Pierwszy "wystrzał" nastąpił jeszcze w domu zaraz po rozpakowaniu. Wszystko się działo podczas normalnego użytkowania: siadania, obracania itp. Poza tym przez większość wypadu padał deszcz a temperatury raczej niskie

Sprzęt za prawie tysiąc złotych tak się zachowuje? Współczuję. Na pewno wszystkie literki w nazwie są po kolei, może to jakiś Tmerharest i stąd taka wada?

;D ;D Raczej nie, materace zakupione w dużym polskim sklepie internetowym.

Trochę się zastanawiałem nad tym modelem, bo parametry wagowe i objętościowe ma świetne. Ale za dużo jest negatywnych opinii, czy to przebicia, czy teraz to co wrzucasz, by ryzykować duże pieniądze. Widać, że ten materac jest za bardzo wagowo wyżyłowany i przez traci mocno na wytrzymałości. Co nam z tego, że jest taki lekki, jak ciągle się trzeba denerwować czy się nie przebije lub innego numeru nie zrobi?

Dokładnie tak. Też byłem zachwycony rozmiarem i wagą. Ale niestety, okazuje się że nie można na tym sprzęcie polegać.

Offline gocu

• Miasto:
  • Na forum od: 04.04.2013
    • Rower i góry.
;D ;D Raczej nie, materace zakupione w dużym polskim sklepie internetowym.

Mam nadzieję że nie w tym z cyfrą i literką w dwuliterowej nazwie? ;)
Słynącym z fatalnego załatwiania reklamacji...
gocu

Offline Mężczyzna qbotcenko

• Miasto: Tomprofa Gbórnicza
  • Na forum od: 17.03.2018
    • http://qbot.pro/

Ja tam na mniej więcej 10 - 12 reklamacji wszystkie miałem rozpatrzone pozytywnie ;)

Offline Mężczyzna Połciu

• Miasto: Gdynia
  • Na forum od: 19.05.2017
    • Stronka wyjazdowa
Ja bezproblemowo dostałem zwrot pieniędzy, za samopąpujący. Kupiłem w internetowej jakiejś siećiówce.

Offline Mężczyzna łatośłętka

• Skup i ubój. Rozbiór.
  • Miasto: nie, wioska
  • Na forum od: 21.03.2013

Ja tam na mniej więcej 10 - 12 reklamacji wszystkie miałem rozpatrzone pozytywnie ;)

Ja tam już z ok. 2 miesiące mam biedę (msr whisperlite nie działa od nowości).
tutaj jestem łatoś, odtąd łętka ... łatośłętka!

Materace rzeczywiście kupiłem w sklepie z cyferką i literką w nazwie. Trochę napędziliście mi stracha, ale koniec końców reklamacja została uznana, a pieniążki wróciły na konto. Tak więc o samym sklepie nie mogę złego słowa powiedzieć.

Niestety pozostał niesmak co do samego Thermaresta...

Offline Mężczyzna Miciek

• SAC
  • Miasto: Mayabeque, Kuba
  • Na forum od: 08.05.2009
    • Moje wyprawy
Odkopuję wątek, bo na ostatniej wyprawie wakacyjnej miałem podobną przygodę z materacem Therm-a-Rest NeoAir Xlite. Kupiłem go w 2018 r. i służył mi wiernie na wielu wyjazdach. Pewnego wieczoru, gdy zmęczony całodzienną jazdą kładłem się spać, z głośnym odgłosem rozerwało się kilka komór i materac się wybrzuszył pod tyłkiem.
Nie jestem człowiekiem poważnej postury (65 kg), a materac był zawsze, bez wyjątku dmuchany siłą moich wątłych płuc, nigdy też nie kładłem go na gołej ziemi, czy podłodze.
Materac kupowałem w sklepie Cumulusa. Okazało się, że uszkodzenie komór wewnętrznych jest wystarczającym powodem do wymiany i dziś dostałem nowy materac.
Mam nadzieję, że będzie mi długo służył bez kolejnych przygód.

Offline miki150

• Użytkownik forum
  • Miasto: Jeteborno
  • Na forum od: 05.07.2010
Fajnie, że udało się wymienić. Dla przeciwwagi, ja intensywnie używam Xlite'a od 2013 roku i jest nie do zdarcia. Raz go zostawiłem nadmuchanego obok gorącego bojlera i trochę się powybrzuszał, ale dalej się trzyma. Więc jeśli nie spadli z jakością, to miałeś pewnie pecha.

Offline Mężczyzna lary

• Miasto: polska
  • Na forum od: 05.06.2013
widzę pierwszy post z 2020 roku. Mamy 2023 a uberlity są nadal przypałowe. Mam już 3 sztukę, 2 poprzednie wymienione na nowe. U mnie oba popuszczały powietrze. Nie budziłem się na glebie ale materac rano był wyraźnie miękki, nawet nie obciążony moim ciężarem, czyli na pusto też tracił ciśnienie. Ten ostatni jest niby ok, ale i tak lekko mięknie w porównaniu do modeli xterm lub neoair. Więc jeśli nadal ktoś czai się na ten model to raczej bym szukał innego modelu jeśli chodzi o thermarest.

Offline Mężczyzna Daniel

• turysta licznikowy
  • Miasto: Augsburg
  • Na forum od: 16.03.2009
Naprawdę jest aż tak źle?
Widzę, że Thermarest wypuścił nowe wersje materacy XLite i XTherm, ale UberLite pozostał bez zmian.
Mam matę ProLite Plus, więc ten UberLite pasowałby mi jako ultralekkie rozwiązanie na lato, ale jeśli mam się przy każdym użyciu bać, to wezmę XLite.
« Ostatnia zmiana: 4 Kwi 2023, 20:04 Daniel »
Wracam do jeżdżenia.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum