Autor Wątek: WSCHÓD 2021 - PokoP  (Przeczytany 37464 razy)

Offline Mężczyzna wiki

• Nie spać! Jechać!
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 28.01.2016
    • ekstremalna strona rowerowa
Odp: WSCHÓD 2021 by PoKoP?
« 12 Sie 2021, 19:23 »
Za 9 dni startujemy. Kto z forumowiczów wybiera się na Wschód 2021?
rowerem na księżyc (100 %);  [wsie woj. łódzkiego - 58%]

Offline Mężczyzna LKRISS

• Moderator
  • Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 04.11.2018
    • simrace.pl
« 13 Sie 2021, 12:02 »
Hejka Wiki, widzimy się na trasie. Ja ruszam 7:05 a ty widzę, że 30 min później.

Dla mnie będzie to naprawdę spore wyzwanie ponieważ nic nie jeżdżę więc ruszam na tą piękną z założenia trasę niemal z marszu. Dzień w dzień pracuję na 2 etat na działce i kończę twardo domek jaki sam wybudowałem. Całe szczęście to już niemal koniec więc jest szansa, że na kolejny rok będę miał więcej czasu na wypady rowerowe.

Na liście startowej widzę prawie 300 uczestników więc powinno być wesoło.
Polski Klub MTB

Offline Mężczyzna mikloszkuc

• Miasto: Psary
  • Na forum od: 16.08.2016
« 13 Sie 2021, 22:01 »
Hej
Też mam zamiar. Jestem 201 na 7:05. Z formą krucho. Startuje jutro z Zakopanego  do Dwernika trasą "PGRwstecz" i to będzie mój jedyny tegoroczny trening przed. To widzimy się, jak wszystko dobrze się ułoży:)

Offline Kobieta magdad

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 17.08.2006
    • http://www.bajkers.com
« 13 Sie 2021, 22:20 »
Nie chce Cię martwić, ale robienie trasy PGR przed wschodem, to nie jest dobry trening ;).

Offline Wilk

• Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 13 Sie 2021, 22:24 »
Nie chce Cię martwić, ale robienie trasy PGR przed wschodem, to nie jest dobry trening ;).

Dokładnie, w ten sposób to na starcie będziesz już mocno wypruty. Trasa PGR to jest dużo cięższa od Wschodu, to są same góry i dystans zupełnie inaczej się liczy.

Offline Mężczyzna wiki

• Nie spać! Jechać!
« 14 Sie 2021, 06:20 »

Kilkanaście osób przed Wschodem będzie trenowało już od dzisiaj na trasie Carpatii. Ciekawe ile z tych osób po dotarciu do Dwernika zdecyduje się jechać dalej. Przy okazji monitoring Carpatii. Pierwsze osoby startują o 7:00.

https://tracking.dotmaker.eu/live?race=carpatia-divide&entries=false

To numery zapisanych na Wschód a startujacych w Carpatii których udało mi się zidentyfikować:

23, 24, 39, 43, 48, 49, 52, 55, 56, 57, 108, 126, 135, 137, 159, 184
« Ostatnia zmiana: 14 Sie 2021, 06:35 wiki »

Offline Mężczyzna TripRider

• Miasto: Pomorze Środkowe
  • Na forum od: 29.07.2019
« 14 Sie 2021, 12:05 »
Na Facebooku CD opublikowano filmik że startu. Niektórzy jadą z pokaźnymi plecakami...
Pytanie: brak doświadczenia? Może jednak  taki sposób pakowania mają przetestowany na tego typu trasach i wiedzą co czynią?

Wysłane z mojego RMX3081 przy użyciu Tapatalka

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 14 Sie 2021, 16:03 »
Na Facebooku CD opublikowano filmik że startu. Niektórzy jadą z pokaźnymi plecakami...
Pytanie: brak doświadczenia? Może jednak  taki sposób pakowania mają przetestowany na tego typu trasach i wiedzą co czynią?

Dlaczego brak doświadczenia? Na tego typu mocno terenowej trasie plecak to normalna sprawa. Im mniej masz na rowerze tym lepsze panowanie nad nim w terenie, zwrotność, łatwość przenoszenia przez przeszkody (co się na tej trasie trafia wielokrotnie). Oczywiście coś za coś, bo obciążenie pleców też ma spore minusy, ale to już każdy wybiera co woli. W każdym bądź razie wśród ludzi jeżdżacych terenowo to plecaki nie są czymś dziwnym, to właśnie dla takich osób są robione specjalne plecaki rowerowe o pojemności 25-30 litrów Jak ja jechałem 2 lata temu, to sporo było ludzi z większymi plecakami, na oko ze 30%

« 14 Sie 2021, 16:20 »
Dlaczego brak doświadczenia? Na tego typu mocno terenowej trasie plecak to normalna sprawa. Im mniej masz na rowerze tym lepsze panowanie nad nim w terenie, zwrotność, łatwość przenoszenia przez przeszkody (co się na tej trasie trafia wielokrotnie). Oczywiście coś za coś, bo obciążenie pleców też ma spore minusy, ale to już każdy wybiera co woli. W każdym bądź razie wśród ludzi jeżdżacych terenowo to plecaki nie są czymś dziwnym, to właśnie dla takich osób są robione specjalne plecaki rowerowe o pojemności 25-30 litrów Jak ja jechałem 2 lata temu, to sporo było ludzi z większymi plecakami, na oko ze 30%

OK. To u mnie wychodzi brak doświadczenia ::)
Na dotychczas jechanych przeze mnie ultra (raczej płaskich) widziałem mało ludzi w plecakach. Z czołówki nikogo. Sam próbowałem jeździć z plecakiem, ale ostatecznie po kilku próbach porzuciłem tę opcję.

Jednak z tego co piszesz taki naprawdę górski wyścig rządzi się innymi prawami. Tak czy inaczej ciężko mi siebie wyobrazić z 15-20kg plecakiem - bo takie właśnie widziałem na wspomnianym filmiku.

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 14 Sie 2021, 16:55 »
OK. To u mnie wychodzi brak doświadczenia ::)
Na dotychczas jechanych przeze mnie ultra (raczej płaskich) widziałem mało ludzi w plecakach. Z czołówki nikogo. Sam próbowałem jeździć z plecakiem, ale ostatecznie po kilku próbach porzuciłem tę opcję.

Bo dokładnie tak jest, plecaki na ultra spotyka się rzadko, a jeśli już to malutkie, camele lub z małym ładunkiem. Bo na asfalcie czy szutrze wygodniej przerzucić bagaż na rower niż obciążać plecy. Osobiście też bardzo nie lubię obciążania pleców, ale czasem zdarza mi się używać niewielkich plecaków.

Jednak z tego co piszesz taki naprawdę górski wyścig rządzi się innymi prawami. Tak czy inaczej ciężko mi siebie wyobrazić z 15-20kg plecakiem - bo takie właśnie widziałem na wspomnianym filmiku.

Carpatia to jest jedyne ultra w Polsce rozgrywane w trudnym terenie, to już jest solidne MTB, nie szuter. I dlatego tutaj te zwykłe reguły z ultra nie obowiązują, tu się bardziej liczy niska waga bagażu oraz jego rozłożenie. Po części przenoszenie bagażu na plecy wynika też z tego, ze wiele osób stosuje opuszczane sztyce (bardzo przydatne na trudnych zjazdach). A taka sztyca powoduje, że odpada używanie normalnej podsiodłówki, wejdzie w tym miejscu jedynie niewielki bagaż. A to normalnie na ultra miejsce, gdzie daje się główny bagaż.

Offline Mężczyzna LKRISS

• Moderator
  • Na forum od: 04.11.2018
    • simrace.pl
« 19 Sie 2021, 08:46 »
CD w zeszłym roku jechałem z dużym plecakiem gdzie miałem śpiwór, bukłak 3L i ciuchy. Sprawdziło się całkeim nieźle. Szczególnie podczas licznych wypychów, których na tej trasie nie brakuje.

W21 pojadę z małym bukłakiem i tzw. ABC do spania podpiętym pod kierownicę.

To numery zapisanych na Wschód a startujacych w Carpatii których udało mi się zidentyfikować:

23, 24, 39, 43, 48, 49, 52, 55, 56, 57, 108, 126, 135, 137, 159, 184

Ciekawe zestawienie. Śledzę od startu live i głownie 3 zawodników czyli Leszka (z ciekawości), który wczoraj ukończył z niezłym czasem. Dawida, znajomego z zeszłorocznej CD i tegorocznej BBC, który jeszcze jedzie #184 i ma zamiar jechać W21. Oraz Zbyszka co ponownie zdeklasował stawkę z kolejnym mega czasem 54 h 32 min. Kolejny na mecie Grzegorz miał 83 h.

Hej
Też mam zamiar. Jestem 201 na 7:05. Z formą krucho. Startuje jutro z Zakopanego  do Dwernika trasą "PGRwstecz" i to będzie mój jedyny tegoroczny trening przed. To widzimy się, jak wszystko dobrze się ułoży:)

Fajnie, widze, że mamy podobne podejście bo również nie miałem  czasu na trening więc jadę z marszu. Wstępnie mam jakiś tam plan aby nie przeginać ale jak wyjdzie to zobaczymy.

Jak zawsze zrobiłem mapkę z POI na trasie. Dla mnie to ważne informacje ale jeśli wam się przydadzą to jest opcja aby zapiać tą mapkę na swoim koncie i dowolnie ją modyfikować.

https://www.google.com/maps/d/edit?mid=1D94Swvkt9mjHZQAD97GxQRa_KnluOFdC&usp=sharing

Powodzenia wszystkim. Jutro z rana ruszam ze swoją ekipą busem z Waw.
Polski Klub MTB

Offline Mężczyzna 4gotten

• Miasto: Stargard
  • Na forum od: 26.08.2012
« 20 Sie 2021, 17:05 »
Czy będzie dostępne śledzenie uczestników? Na stronie imprezy nic nie znalazłem.
dalej przed siebie... najlepiej po asfalcie ;-)

Offline Kobieta magdad

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 17.08.2006
    • http://www.bajkers.com

Offline Mężczyzna wiki

• Nie spać! Jechać!
« 28 Sie 2021, 11:25 »
Maraton jeszcze trwa. Limit dla ostatnich zawodników kończy się w niedzielę o 14. Tymczasem ja dotarłem na metę po 5 dobach 13 godzinach i 50 minutach. Wrażenia? Dla mnie najciekawszy (najtrudniejszy to Carpatia) z ultramaratonów Leszka. Na relację trzeba będzie poczekać. Po 6 dniach  nie pamiętam co się działo 1 czy 2 dnia. To przecież było tak dawno. Bolą kolana, tyłek i obtarta kość ogonowa. Sztywne palce z trudem stukają w klawiaturę. Wewnątrz odczuwam tylko radość. Warto było. Zapraszam do fotoeacji;

https://photos.google.com/u/0/share/AF1QipPHQ8-6XWcwI8-cqLDSV_FsEhVL0CnF_8LGHwsfzcuHS7gxNrOGjJIErewkQ5LKfw?key=bUlJcGVjVjhLTlhDNkdQb2pxWTUtNDl0NTJlSGpn

« 28 Sie 2021, 18:55 »
Wiki, pisz, pisz!
Czekam! (-y?)

Wysłane z mojego RMX3081 przy użyciu Tapatalka

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy