/.../na początek warto kupić siateczkę od isadore - https://isadore.com/merino-light-sl-baselayer-black /.../
Cytat: Frugo w 4 Wrz 2020, 16:04siateczkę od isadoreDopytuję: czemu służy?
siateczkę od isadore
Jeśli chodzi o coś na niższe temperatury, to kupiłem ostatniej zimy bluzę od Kwarka z Power Stretch Pro. Nie jest tania, a ja zapłaciłem jeszcze 60 zł więcej, bo zamówiłem ją na wymiar, ale jest to dla mnie rewelacyjny ciuch na temperatury niższe od 15 stopni C i to nie tylko na rower.
Jako warstwa pod spód merino zdecydowanie wygrywa z syntetykami. W moim odczuciu mniej czuć wilgić / pot. W deszczowej pogodzie też wilgoć staje się mniej odczuwalna.
Mimo wszystko raczej ma ograniczone zastosowania - na chłodne pory roku. Niestety bardzo łatwo zniszczyć, każde otarcie podczas wywrotki gwarantuje dziurę. Gdy jest trochę ciepło, to jest już zdecydowanie zbyt ciepło ;|
Polemizowałbym z tym "za ciepło" Używałem w tym roku cieniutkiej koszulki merino z długim rękawem jako ochrony przed słońcem. Miałem uczucie większego komfortu niż w koszulkach syntetycznych.
Unikam bawełny, używam w większości syntetyków. Patrzę na jakość tkaniny, unikam tych 100% poliester.
Polarów już nie wożę